Elberth: Får politikerne held til at reducere pressen til citerende stik-i-rend-drenge?

KLUMME: Digitalt på Borgen har politikerne kronede dage. Sociale medier bliver en stadig større gave til de politikere, der har en særlig evne til at mene noget, der kan give klik på net-redaktionerne, skriver Benjamin Rud Elberth. 

Breaking news-bjælken er røget på hos News. Vi er tilbage ved den blå (magenta?) finanslov i november 2013. Margrethe Vestager nøjes med at tweete fem tegn: ”Done!” og lægger et billede ud af forligskredsen.

Forligskredsen bestemmer selv, hvornår de åbner døren ud til de ventende journalister. Vestager har selv breaket nyheden. Ritzaus artikel, der kører rundt på net-redaktionerne efterfølgende, har ikke et eneste citat fra et virkeligt menneske, uden at det er sendt igennem politikernes egne yndlingskanaler, hvor ingen journalister får svar på deres spørgsmål, medmindre politikeren ønsker det:

”På Twitter skriver Venstres gruppeformand og næstformand, Kristian Jensen, ” … ”. På Twitter skriver Enhedslistens gruppeformand, Stine Brix, ” … ”. "...", skriver Pernille Skipper på Facebook.

Ingen kilder – kun afskrift fra de sociale medier. Pressen er reduceret til citattjeneste, og det er der meget lidt demokratiets vagthund over.

Fra Facebook til nyhed
September 2015. Søndag aften kl. 19.37 kan Kristian Thulesen Dahl (eller hans folk) trykke på ”offentliggør”-knappen på Facebook ud til næsten 43.000 følgere.

20.08 har han ramt net-nyheden i MX: ”Flygtningestrømmen har nået Danmark: Grænsekontrol NU!” – intet opfølgende citat, kun ”… skriver Kristian Thulesen Dahl på Facebook”. Vores største netavis dr.dk ”forbedrer” artiklen ”Flygtninge i Rødby: Thulesen Dahl vil have grænsekontrol nu” kl. 19.58 ved at krydre med, hvad SF’s Jakob Mark mener på Facebook, og hvad Pernille Skipper mener på Twitter.

Berlingske Nyhedsbureau og Politiko følger efter senere på aftenen med ”DF: Luk grænserne med det samme” med ren afskrift fra Facebook. Politiken poster en Ritzau-artikel, hvor der er koblet et TV 2 News-citat fra Inger Støjberg (V) sammen med Kristian Thulesen Dahls Facebook-post og skriver vinklen ”DF om Rødby-flygtninge: Grænsekontrol skal indføres nu”, med Jakob Marks kommentar og Pernille Skippers tweet, en ny-tilføjelse med et Morten Østergaard-tweet – og bemærkningen om, at det ikke har været muligt at få en kommentar fra ordførere fra S og V.

På politikernes præmisser
Politikerne bestemmer, om de vil på citat eller ej. Er artiklen relevant og opfylder den nyhedskriterierne, så den skal skrives? Ja da. Men det bliver på politikernes præmisser, og de har sociale medier som affyringsrampe og skjold.

De danske netredaktioner skal ikke klandres for det mediebillede, vi har. Medierne skal bedrive en vis mængde ”desktop”-journalistik, hvis deres graverteam skal have tid/penge til at grave de store historier frem.

Og de fleste redaktioner skal i langt overvejende grad praktisere clickbait-journalistik, hvor det er æggende overskrifter, der giver folkets klik, så annoncørerne kan få deres lovede visningstal, så der kan komme nogle penge i kassen. På flere redaktioner kan journalisterne vælge mellem at undlade at citere politikernes tweets og Facebook-posts og se, at alle andre redaktioner skriver historierne. Eller de kan vælge at ringe op til politikerne for at få at vide, at de har skrevet deres mening om det på sociale medier og være næst-hurtigst med historien.

Tweets giver medietid
De danske politikere kan da heller ikke klandres for at have fundet en form, hvor de kan skabe et budskab på et minut, trykke på en knap og se sig selv sætte dagsorden en hel søndag aften. Men der begynder at være et ”unique selling point” for de redaktioner, der sætter sig som mål aldrig at skrive en politisk historie uden at have en uddybende kommentar eller en rigtig levende menneskelig kilde, der besvarer et kritisk spørgsmål.

Digitalt på Borgen er det politikerne, der har fundet en form lige nu, hvor de kan tweete sig til medietid, undvige kritiske spørgsmål og endda bruge deres kanaler til at give evt. kritiske journalister tørt på efterfølgende – Morten Messerschmidt, Søren Pind, Magnus Heunicke er bare tre af de navne, der inden for de seneste par år har brugt de sociale medier til at korrekse navngivne journalister og direkte hænge dem ud i en digital gabestok.

Flere politikere ynder at bruge deres blogs og deres rækkevidde på sociale medier til at starte diskussioner om både ekspertkilders og journalisters hæderlighed og integritet.

Digitalt vinder politikerne på Borgen lige nu, og kommer der ikke et modtræk fra den danske journalist-stand, kommer denne faste klumme til at flyde over med eksempler på, hvordan det er politikerne, der har taget magten. For kommer politikerne foran mikrofonen på tv, får vi masser af kritisk journalistik.

Nu skal koden knækkes på sociale medier også. 

---
Benjamin Rud Elberth er digital chef i Geelmuyden Kiese og fast politisk digital ekspert på TV 2. Han er tidligere digital chef for Socialdemokraterne og har rådgivet en lang række ministre, partier og politikere. Hver tirsdag skriver han klummen "Borgen digitalt" på Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger. 

Forrige artikel Jordemoder-foreningen: Pas på de misvisende fødselstal Jordemoder-foreningen: Pas på de misvisende fødselstal Næste artikel Messerschmidt: Tak til østeuropæerne Messerschmidt: Tak til østeuropæerne