EL hiver minister i samråd efter alarmerende fund af pesticider

SAMRÅD: Enhedslisten kalder miljø- og fødevareministeren i samråd, efter forskere har slået alarm om et foruroligende højt niveau af pesticider hos danske børn.

Det er foruroligende, at der er fundet et alarmende stort fund af pesticider i børns urin.

Sådan lyder det fra Enhedslistens fødevareordfører, Søren Egge Rasmussen.

”Det er stærkt foruroligende, at der findes så mange pesticider i børns urin. En række pesticider er ødelæggende for hjernens udvikling,” siger han i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ: Forskere slår alarm: Høj mængde pesticider hos danske børn

Enhedslisten hiver derfor nu miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i samråd om sagen.

”Enhedslisten vil nu kalde ministeren i samråd for at få ministeren til at forholde sig til de nye oplysninger i den alarmerende rapport,” siger Søren Egge Rasmussen.

Intelligens i fare
Altinget kan onsdag fortælle, at en ny undersøgelse afslører en foruroligende høj mængde pesticid-rester i urinen hos danske børn og deres mødre.

Der er tale om en undersøgelse betalt af Miljøstyrelsen, som er lavet af miljømedicinforskere fra Syddansk Universitet i samarbejde med Københavns Universitet.

Her finder forskerne, at 90 procent af forsøgspersonerne har spor af pesticid-rester i urinen. Koncentrationen er størst hos børn og i særdeleshed hos dem, der kommer fra mere velstillede familier, som bor i de store byer.

”Det er alarmerende, at vi har en så høj koncentration af pesticider i Danmark. Jeg frygter, at det kommer til at skade den næste generations intelligens,” siger professor i miljømedicin og forskningsleder ved SDU, Philippe Grandjean.

Giv kvinder ret til test
Og i Enhedslisten er man altså også bekymrede over konklusionerne i den nye rapport.

Enhedslisten havde i sidste uge et forslag på dagsordenen i Folketingssalen om at give kvinder ret til urintest og kostvejledning i forbindelse med graviditet. Forslaget er ifølge Søren Egge Rasmussen inspireret af en tysk praksis

”Jeg ser frem til at udvalgsbehandlingen kan inddrage de nye bekymrende oplysninger i rapporten. Der er god grund til at arbejde med ændrede kostanbefalinger til børn og gravide,” siger Søren Egge Rasmussen.

Enhedslistens forslag fik ikke opbakning fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Forrige artikel Danmark giver 65 millioner til kampen mod omskæring Danmark giver 65 millioner til kampen mod omskæring Næste artikel S: Kommuner skal bevare affaldskontrol S: Kommuner skal bevare affaldskontrol