EL-forslag skaber nyt kaos i SF

ANALYSE: Efter SF's landsledelse med snævert flertal sagde ja til Goldman Sachs, har Annette Vilhelmsen mistet sin politiske ordfører, gruppeformand og ene næstformand. SF-regeringsdeltagelse er stadig usikker på grund af Enhedslistens beslutningsforslag om en time-out. SF-ledelsen frygter drastisk reaktion fra Thorning.

De negative konsekvenser viste sig øjeblikkelig.

Mindre end en time efter SF-formand Annette Vilhelmsen havde fået et flertal i partiets landsledelse til at acceptere handlen med Goldman Sachs, havde hun både mistet sin politiske ordfører og sin ene næstformand. Ud på natten meddelte gruppeformanden ligeledes, at hun trækker sig. Dermed er krisen i SF total.
  
Kaos blev kun forstærket, da fem SF-ministre efter midnat alle svarede undvigende på, om SF bliver i regeringen. Flere af ministrene udtalte kryptisk, at de "håber SF bliver i regeringen". Det forstod de færreste noget af, når Vilhelmsen nu få timer før havde vundet en snæver sejr i landsledelsen.

Frygt for Thorning
De undvigende svar fra udenrigsminister Holger K. Nielsen, miljøminister Ida Auken, skatteminister Jonas Dahl, sundhedsminister Astrid Krag og socialminister Annette Vilhelmsen relaterer sig imidlertid til det beslutningsforslag, Enhedslisten har krævet til afstemning i Folketinget torsdag.

Forslaget lægger op til en time-out i salgsprocessen med Goldman Sachs, et forslag næsten halvdelen af SF's folketingsgruppe har stor sympati for. De fleste forventes dog at opretholde partidisciplinen og stemme imod forslaget sammen med resten af SF-gruppen, alternativt få clearinger på plads.  

Men det er muligt, at enkelte SF'ere som en markering vil insistere på at møde frem og enten stemme for eller undlade at stemme til Enhedslistens forslag. Spørgsmålet er så, hvilke konsekvenser det får.

Ifølge Altinget.dks kilder har SF-formand Annette Vilhelmsen på et højdramatisk gruppemøde sent onsdag påstået, at SF ryger ud af regeringen, bare en enkelt undlader at stemme. 

Det vil dog være en usædvanlig drastisk reaktion fra Thornings (S) hånd, og mange af Vilhelmsens gruppefæller tvivler da også på, at Socialdemokraterne på det grundlag vil kyle SF ud af regeringen. Men det er den usikkerhed, der ligger til grund for de højst mærkværdige svar fra striben af SF-ministre.  

Vildt drama
Såvel landsledelsesmødet som det efterfølgende møde i folketingsgruppen sent onsdag aften var uhørt dramatiske, og der blev taget benhårde opgør mellem gruppen af ministre støttet af Ole Sohn og Steen Gade på den ene side - og resten af SF's folketingsgruppe på den anden.

Det blev hurtigt klart, at sagen er så principiel og højspændt, at udfaldet kunne få konsekvenser for, hvem der sidder på SF's ledende poster. Såvel Vilhelmsen som den ene næstformand, Mette Touborg, satte fra starten deres poster på spil for at fremtvinge et ja til aftalen. Alligevel blev flertallet i landsledelsen kun på 10-8.

Efter det knebne flertal for Corydons (S) aftale var kommet i hus, drog den anden fløj omgående konsekvenserne. Størst overraskelse vakte det, at næstformand Peter Westermann meddelte, at han forlod sin post. Han er meget tæt på Vilhelmsen, og han var helt central i hendes kampagne for at blive formand.

Kort efter fulgte den politiske ordfører Lisbeth Bech Poulsen trop. Hun hørte ligeledes til Vilhelmsens støtter under formandsopgøret. Men de seneste dage har været benhårde for Lisbeth Bech Poulsen, der udadtil har skullet forsvare den aftale, hun indadtil har argumenteret imod.

Efter midnat var det så gruppeformand Karina Lorentzens tur til at melde pas og trække sig fra sin post med en udtalelse om, at aftalen med Goldman Sachs "er noget hø".

I konflikt med sine støtter 
Under de timelange slagsudvekslinger på SF-møderne onsdag aften var også andre af Annette Vilhelmsens støtter under formandsopgøret i front på modstanderfløjen. Det gjalt således Trine Pertou Mach, der ligesom Peter Westermann var inde i kontrolrummet under Vilhelmsens valgkamp. Pertou Mach er tidligere formand for Mellemfolkeligt Samvirke. Hun afløste for kort tid siden Villy Søvndal i Folketinget, men hun har allerede markeret sig som en stærk spiller på partiets venstrefløj.

Også Özlem Cekic var særdeles aktiv på modstandersiden, ligesom Eigil Andersen og Pernille Vigsø Bagge ligger på den linje.     

Vilhelmsens gamle base stod her sammen med rebellen Karsten Hønge, der i mange år har haft kamp mod den internationale finanskapital som en mærkesag. Hønges bramfri kommentarer har givet genlyd på Borgen de seneste dage. Hønge støttede Astrid Krag under formandsopgøret, og der er ingen kærlighed tabt mellem Hønge og Vilhelmsen.

Nye venner
Mens det er et foruroligende tegn for Vilhelmsen, at hun er kommet i konflikt med sin egen base, fik hun under møderne energisk opbakning fra sin tidligere rival, Astrid Krag. Ligesom en meget tændt Pia Olsen Dyhr i de sidste dage nærmest har haft rollen som "chief whip".

Men det er et interessefællesskab om en konkret sag - at blive i regeringen - ikke en personlig eller strategisk alliance. Hvor aktive de andre ministre vil være, hvis kritikken hagler ned over Vilhelmsen på SF's landsmøde til april, er et stort spørgsmål.

I første omgang skal partiet overleve torsdagen og sætte sin lid til, at Thorning ikke reagerer med totalkrig, hvis en håndfuld SF'ere fraviger partilinjen under afstemningen om Enhedslistens forslag. 

Trods sejren i landsledelsen tyder meget på, at SF-ledelsen har mistet kontrollen med situationen. 

Forrige artikel Thorning er gået fra katastrofalt til skidt Thorning er gået fra katastrofalt til skidt Næste artikel Forsøg på at vælge ny SF-formand uden kampvalg Forsøg på at vælge ny SF-formand uden kampvalg