Eks-formænd kritiserer Radikales svage sociale profil

110 ÅR: På Radikales 110 års jubilæumsdag er to tidligere partiformænd ude at kritisere partiets manglende sociale profil. Den økonomiske reformdagsorden er løbet med opmærksomheden de seneste år, lyder det. 

Radikale runder torsdag et rundt hjørne, hvor partiet kan fejre sit 110 års jubilæum. Det sker dog i en tid med dårlige meningsmålinger, hvor partiet står til at blive næsten halveret i forhold til valgresultatet i 2011.

Og på den runde fødselsdag melder to tidligere radikale partiformænd, Søren Bald og Asger Baunsbak-Jensen, sig på banen i Kristeligt Dagblad med kritik af Radikale. De mener, at partiet lider under, at den økonomiske reformdagsorden har opmærksomheden de seneste fire år. Til gengæld har det knebet med det sociale. 

Asger Baunsbak-Jensen var formand for partiet fra 1971 til 1974, og han nævner tre ting, som ifølge ham har været karakteristisk for Radikale gennem tiden. De tre ting er økonomisk ansvarlighed, blik for de svage og et mindretallenes parti. 

”I den seneste valgperiode, er det lykkedes overvældende godt med den økonomiske ansvarlighed, og der er heller ikke tvivl om, at mindretallene bliver repræsenteret af Radikale. Men der, hvor jeg savner noget, er på det sociale. Der har partiet ikke evnet at markere sig for de grupper, som er mest udsatte,” siger den tidligere partiformand til Kristeligt Dagblad.

Han bakkes op af Søren Bald, der vil give Radikale et "4-tal med spørgsmålstegn efter" i karakter for de seneste fire år.

Må tage det upopulære med
I en kronik i torsdagens Berlingske markerer fire radikale ministre, Morten Østergaard, Sofie Carsten Nielsen, Martin Lidegaard og Manu Sareen, også partiets jubilæum. Her skriver de, at det aldrig har handlet om, hvor sejren lettest vindes, men hvor den betyder mest. Også selv om det kan være upopulært her og nu. 

"Vi skaber ikke reformer for reformernes skyld, men fordi vi ikke vil spare os til en skrabet udgave af Danmark. Først og fremmest vil vi arbejde os til en bedre fremtid, hvor børns muligheder i livet ikke afgøres af deres forældres baggrund," skriver de radikale spidser.

Radikales jubilæum markeres i aften med et jubilæumsarrangement i Odense. 

Forrige artikel Regeringen forhandler med Venstre for at redde integrationsplan Regeringen forhandler med Venstre for at redde integrationsplan Næste artikel Her er regeringens børnepakke Her er regeringens børnepakke