Efter rotterede-udtalelse: Pia Kjærsgaard har stået skoleret

SPROGBRUG: Folketingsformand Pia Kjærsgaard har stået skoleret i Folketingets Præsidium, fordi hun har kaldt Europa-Parlamentet for en rotterede.

Folketingets formand måtte noget usædvanligt onsdag stå skoleret for resten af folketingsledelsen, Folketingets Præsidium. Det skriver Berlingske.

Grunden var, at Pia Kjærsgaard i et debatprogram på DR kaldte Europa-Parlamentet for ”en rotterede”. Og den udtalelse medførte, at første punkt på Præsidiets dagsorden onsdag var sprogbrug.

Her redegjorde Pia Kjærsgaard for, hvorfor hun brugte ordet rotterede om Europa-Parlamentet.

”Vi har i Præsidiet haft en god og åbenhjertig drøftelse af min sprogbrug i en debatudsendelse. Jeg har redegjort for min deltagelse i programmet, og hvorfor jeg sagde, som jeg gjorde,” siger Pia Kjærsgaard til Berlingske og fortsætter:

”Den redegørelse har mine kolleger i Præsidiet taget til efterretning, og de har naturligvis selv givet udtryk for, hvordan de ser på sagen.”

Læs også: Rotter og rejekællinger: DM i lokums-sprog på Borgen intensiveres

Det var i DR-programmet Debatten, hvor Dansk Folkepartis brug af EU-midler var til debat, at Pia Kjærsgaard lod de omdiskuterede ord falde. Her fortalte hun, at der foregår langt værre ting i Europa-Parlamentet, end det Dansk Folkeparti har gjort.

”Hvis vi i Dansk Folkeparti, fordi vi har dummet os – og det har vi – kunne være med til, at der blev åbnet for, hvad er det egentlig, der foregår nede i den rotterede,” sagde Pia Kjærsgaard i Debatten.

Det fik flere til at kritisere Folketingets formand. Blandt andre tidligere udenrigsminister og Venstre-formand Uffe Ellemann-Jensen og flere oppositionspolitikere, ligesom Folketingets Præsidium også forlangte en forklaring.

Både Socialdemokratiets præsidiemedlem, Henrik Dam Kristensen, og Venstres præsidiemedlem, Kristian Pihl Lorentzen, fortæller, at de ikke er enige i sprogbrugen, men at sagen nu er overstået.

Forrige artikel Overblik: Europas reaktioner på valget af Trump Overblik: Europas reaktioner på valget af Trump Næste artikel K presser regeringen: Ulandsbistanden skal hæves K presser regeringen: Ulandsbistanden skal hæves