Efter EU-advarsel: Løkke kaldes i samråd om landbrugspakken

LANDBRUGSPAKKE: Statsminister Lars Løkke Rasmussen og miljøminister Esben Lunde Larsen er kaldt i samråd om landbrugspakken, efter EU har meddelt, at den kan være i strid med reglerne.

EU-Kommissionen er ikke glade for regeringens landbrugspakke.

Ifølge Information har Kommissionen i en såkaldt pilot-skrivelse til miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) gjort klart, hvad den betragter som mulige brud på tre EU-direktiver: Vandrammedirektivet, nitratdirektivet og habitatdirektivet.

EU-Kommissionen skriver blandt andet, at landbrugspakken i en periode kan føre til forværring af tilstanden i grundvandet og vandmiljøet, fordi man har ophævet randzonerne og tilladt øget gødskning. Det skal ses i lyset af, at de kompenserende tiltag enten er frivillige, endnu ikke på plads eller måske først virkningsfulde om flere år.

EL: Ekstremt alvorligt
Det har fået Enhedslisten og Socialdemokraterne til at kalde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i samråd.

LÆS OGSÅ: Overblik: Forstå dramaet om landbrugspakken

”Det er ekstremt alvorligt, at vi nu får bekræftet at landbrugspakken er i strid med gældende miljøregler, og dermed er ulovlig. Det er præcis det, vi har advaret om i de seneste måneder,” siger Enhedslistens miljø- og landbrugsordfører, Maria Reumert Gjerding, i en pressemeddelelse og fortsætter:

”Hvis dette fører til en retssag mod Danmark, risikerer vi bøder i millionklassen, og vi risikerer at miste flere hundrede millioner i landbrugsstøtte.  

Løkke indkaldes igen
Maria Reumert Gjerding opfordrer regeringen til at rulle de mest forurenende elementer i landbrugspakken tilbage, og peger særligt på de øgede gødningsnormer og opdyrkningen af randzonerne.

”Handler de (regeringen, red.) ikke nu, risikerer dette at få meget store økonomiske konsekvenser. For skatteborgerne og for danske landmænd,” siger hun.

LÆS OGSÅ: Landbrugspakken kan blive et image-selvmål

Oppositionen har tidligere forsøgt at få Lars Løkke Rasmussen i samråd om landbrugspakken, men uden held. Men nu kan Lars Løkke Rasmussen ikke længere gemme sig i sagen, mener Maria Reumert Gjerding.

”Nu må Lars Løkke som landets statsminister komme på banen og skabe klarhed om hele den skandale, som har udspillet sig omkring landbrugspakken. Det er Løkke, som er øverst ansvarlig. Og vi ved, at statsministeriet har været dybt involveret i forhandlingerne om landbrugspakken,” siger hun og fortsætter:

”Hvis miljøministeriet har manipuleret med tallene for at omgå EU’s regler med statsministeriets accept, er det en alvorlig sag. Det må statsministeren skabe klarhed over overfor Folketinget.”

LÆS OGSÅ: Her er konsekvenserne af landbrugspakken

Ifølge Enhedslistens Maria Reumert Gjerding er der samråd med miljø og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) onsdag kl. 15.45.

Forrige artikel Gymnasier vil overtage 10. klasse Gymnasier vil overtage 10. klasse Næste artikel Ny radikaliseringsaftale: Skrappere krav til offentlig støtte Ny radikaliseringsaftale: Skrappere krav til offentlig støtte