EB-journalist vinder graverpris for Messerschmidt-afsløringer

Afsløringer i Meld og Feld-sagen giver FUJ's aktualitetspris til Ekstra Bladets journalist Per Mathiessen. 

Af Milan Dedenroth

Ekstra Bladets journalist Per Mathiessen vinder Aktualitetsprisen i 2017 for Meld og Feld-sagen. Prisen bliver uddelt af Foreningen for Undersøgende Journalistik (FUJ).

Sagen begyndte at rulle d. 13. oktober 2015. Her meldte daværende medlem af Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti Rikke Karlsson sig ud af partiet i protest mod Morten Messerschmidt, fordi hun ikke kunne få udleveret regnskab fra to fonde (MELD og FELD).

Herefter fulgte et hav af afsløringer fra Ekstra Bladet. Cirka 1,6 millioner kroner var blevet anvendt til kampagner i Danmark for Dansk Folkeparti, selvom arrangementerne ikke havde noget med EU at gøre - i hvert fald i det omfang, som der var påkrævet.

Og senere måtte Morten Messerschmidt træde tilbage for gruppeformand for Dansk Folkeparti i Europa-Parlamentet. 

Juryen kalder det et solidt stykke gravearbejde, som Per Mathiessen har udført med stor metodisk opfindsomhed og vedholdenhed:

”Med en række afslørende nyhedshistorier har den politiske reporter blotlagt Morten Messerschmidts centrale rolle i skandalen. Men han er ikke gået efter manden og har blandt andet også afdækket, hvordan næstformand i Dansk Folkeparti, Søren Espersen, er viklet ind i sagen,” skriver juryen i sin begrundelse.

Her er de tre andre vindere af FUJ-priserne:

Graverprisen:
Jesper Høberg, Michael Stenvei og Niels Sandøe, Finans, for projektet ’Det store afgiftslotteri’

Formidlingsprisen:
Line Gertsen, Mathias Friis, Astrid Fischer, Maiken Steen Frederiksen, Laura Marie Sørensen, Niels Jacob Schøtt, Jonas Deiborg, Christian Stemann, Lise Højer og Thomas Overgaard, DR Nyheder og P4, for projektet ’Meningitis: Når læger ikke vil tage ved lære’

FUJ Metodeprisen:
Niels Lykke Møller og Emil Ellesøe Ditzel, TV 2, for projektet ’De store skatteskyldnere’.

Der var i alt 69 indstillede til FUJ-priserne, der blev uddelt i forbindelse med Den Store Graverkonference i DR-Byen lørdag.

Forrige artikel Spidskandidat for Nye Borgerlige fyret Næste artikel Ny formand klar for Cavling-komiteen