Dyhr til angreb på SF-rebeller

SF-LANDSMØDE: SF-formand Pia Olsen Dyhr skosede de oprørske folketingsmedlemmer fra Goldman Sachs-konflikten i sin landsmødetale. Dermed er bolden givet op til en hidsig kamp om historiefortællingen bag SF's udtræden af regeringen.

Den nykårede SF-formand Pia Olsen Dyhr høstede pæne klapsalver for sin første formandstale til SF's ekstraordinære landsmøde i Kolding. Men selvom størstedelen af talen var en opremsning af klassiske SF-synspunkter, var det ikke en tale, der skabte samling i partiet.

Dertil var den for konfrontatorisk på udvalgte områder.

Helt i forlængelse af landsledelsens beretning gik Pia Olsen Dyhr til angreb på nogle af de oprørere, der ikke ville acceptere den stærkt omstridte aftale om salg af DONG-aktier til Goldman Sach. Den aftale, der endte med at sende SF ud af regeringen.

Angrebet blev sat ind på den gruppe folketingsmedlemmer, der ville undersøge muligheden for at undlade at stemme i folketingssalen, selvom et spinkelt flertal i SF's landsledelse forinden havde accepteret, at SF bakkede op om finansminister Bjarne Corydons (S) linje.

"Det er simpelthen ikke holdbart, at formanden for vores parti ikke kan få sikkerhed for, at hele gruppen ville stemme, som landsledelsen har besluttet," sagde Pia Olsen Dyhr og fortsatte med endnu et svirp til rebellerne:

"Derfor havde Annette heller ikke andet valg end at trække SF ud af regeringen. Jeg håber ikke, at vi nogensinde kommer til at stå i den situation igen."

SF-formandens udlægning blev ikke mindre kontroversiel af, at hun ikke med et eneste ord kritiserede Bjarne Corydons håndtering af DONG-aftalen, men tværtimod beskrev aftalen som "den bedst opnåelige løsning."

Skuffet over R og S
SF-formanden udtrykte derimod en vis forståelse for baglandets skuffelse over regeringssamarbejdet, da hun indrømmede, at det ikke var lykkedes for SF at få de nødvendige alliancer i regeringen:

"Vi regnede med, at vi sammen med Socialdemokraterne i endnu højere grad kunne presse De Radikale på den økonomiske politik, på fordelingspolitikken og på arbejdsmarkedspolitikken," sagde Olsen Dyhr, der ikke kun var blevet skuffet i forhold til disse områder:

"Vi regnede også med De Radikale på områder som ligestilling, værdipolitik og folkeskolen. Vi måtte bare erkende, at vi ofte stod alene, når kampene skulle kæmpes."

Pia Olsen Dyhrs vilje til at kæmpe for at få SF i regering igen er dog usvækket. SF-formanden slog fast, at hun "trods vores dyrt købte erfaringer mener, at SF skal være i regering, når der er centrum-venstre flertal i Danmark. Ikke for magtens skyld, men for at gennemføre SF's politik."

Men på den anden side havde SF-formanden tydeligvis stadig ikke konkluderet på, om partiet også en anden gang skal gå i regering på de præmisser, det skete i 2011. For SF-formanden fortsatte sit afsnit om regeringsdeltagelse med ordene:

"Det skal selvsagt være et SF, der har genvundet sin styrke. Der står på en langt stærkere platform. Og med et Socialdemokrati, der har genfundet sit politiske ståsted på den danske venstrefløj."

Røde markeringer
I sine rent politiske markeringer lagde Pia Olsen Dyhr en betydelig del af vægten på den økonomiske politik, og hun gjorde ikke mindst meget ud af at knytte an til en række af fagbevægelsens mærkesager: Det drejede sig blandt andet om efteruddannelse, kampen mod social dumping og kritik af de gule fagforeninger.

De grønne elementer, som Pia Olsen Dyhr personligt prioriterer meget højt, var naturligvis også til stede i talen, men på knap så fremtrædende plads. Dermed lagde SF-formanden sig fra starten på en politisk linje, der også har stærk appel til partiets røde fløj. Dog var afsnittet om EU-politikken præget af den EU-positive grønne linje, der kendetegner SF's spidskandidat tilEP-valget Margrete Auken.

Størstedelen af den nye SF-formands tale var spiselig for hele partiet, men opgøret om den nære partihistorie risikerer at skabe uro på et landsmøde, hvor fløjene ellers forsøger at nedtone stridighederne.

,

Forrige artikel EU vil have sine egne penge EU vil have sine egne penge Næste artikel Eksperter: Regeringen når ikke sundhedsmål uden pisk Eksperter: Regeringen når ikke sundhedsmål uden pisk