“Du er ikke en politiker, som politikere er flest”: Få tre departementschefers sidste ord til deres ministre

Et godt råd om tøjvalg og en læselampe, der risikerer at komme på overarbejde, var et par af indslagene, da tre departementschefer mandag tog afsked med deres ministre og bød nye velkomne.

For nogle måneder siden beskrev Mattias Tesfaye (S) jobbet som udlændinge- og integrationsminister som at bære ringen fra Ringenes Herre.

Man kan bære den i et stykke tid, men hvis man har den på for længe, ødelægger det en menneskeligt. Man bliver ligesom Gollum, som Mattias Tesfaye udtrykte det i Berlingske.

Mandag var han en af tre ministre, der i en regeringsrokade, tog afsked med sit ministerium.

“Jeg håber, du synes, at ringen er kommet af i tide," sagde departementschef Pernille Breinholdt Mikkelsen under sin afskedstale.

"I hvert fald har medarbejderne i ministeriet oplevet en minister, der er gået til opgaven med grundighed, dygtighed og ikke mindst eftertænksomhed. Og som altid har husket, at der bag udlændingelovens uendelige paragraffer, gemmer sig menneskeskæbner.” 

Tænkepauser og tweets

Traditionen tro holdt departementscheferne taler, da der blev skiftet ud på ministerposterne, og i Udlændinge- og Integrationsministeriet var Pernille Breinholdt Mikkelsen ikke helt færdig med Mattias Tesfayes eftertænksomhed.

For noget af det, medarbejderne i Udlændinge- og Integrationsministeriet har skullet vænne sig til, er de lange pauser “i halve og hele minutter” midt i samtaler med Mattias Tesfaye.

“Det gav ikke mindst udfordringer under corona med Skype-møderne, hvor mangt en kontorchef har troet, at forbindelsen var røget og billedet frosset, men sandheden var, at du sad og tænkte dig om. Men vi lærte det,” lød det fra Pernille Breinholdt Mikkelsen.

Og det er ikke det eneste punkt, hvor Mattias Tesfaye skiller sig ud. 

“Du er ikke en politiker, som politikere er flest. Du har fravalgt de sociale medier. Du vil hellere bruge tiden på at læse bøger end tweets, og du træffer næsten aldrig en beslutning uden at overveje, hvordan den passer ind i din opfattelse af store begreber som fællesskab og sammenhængskraft,” sagde departementschefen.

Træningstøj eller jakkesæt

Hun havde dog også et enkelt godt råd til sin afgående minister, som hellere går i træningssæt end jakkesæt. For folk fra Vestegnen i Adidas-tøj, der kører rundt i meget store Mercedes'er med tonede ruder, kan godt få en anden opmærksomhed fra ministeriet, end den der normalt tilkommer ministeren.

“Så hvis jeg må give dig et sidste råd, så hold godt fast i jakkesættet de første par uger i Justitsministeriet. Ellers bliver chokket for stort, og du risikerer at skabe tvivl om, hvilken bil du skal ind i,” sagde Pernille Breinholdt Mikkelsen med et skævt smil og tilføjede, at ministeriet nu alligevel havde købt en Adidas-trøje i afskedsgave til ham.

Da Mattias Tesfaye senere samme dag fik overdraget Justitsministeriet, stod det også klart, at det gælder om at være i ualmindelig god form som minister, hvis ikke arbejdsmængden skal tage pusten fra en. 

Den afgående justitsminister Nick Hækkerup (S) hev statistikker frem, der viste, at Justitsministeriet sidste år indtog en del arbejdskrævende førstepladser. Nick Hækkerup var den minister, der skulle forholde sig til flest udvalgsspørgsmål, flest § 20 spørgsmål, flest beslutningsforslag og flest forespørgsler. Samtidig deltog Nick Hækkerup i næstflest samråd. 105 af slagsen. 

Mattias Tesfaye modtog derfor en læselampe i gave, fordi der er "rigtig mange timer, hvor man bliver nødt til at sidde ved læselampen og forberede sig og få læst tingene igennem,” sagde Nick Hækkerup. {{toplink}}

Flere krævende år

Departementschef Johan Kristian Legarth håber da også, at Nick Hækkerup som ny direktør for Bryggeriforeningen kan få "lidt flere pusterum”, end han har været vant til i Justitsministeriet.

“Det er ikke nogen hemmelighed, at det har været nogle specielle og krævende år, som vi har haft i fællesskab her, siden du tiltrådte,” sagde han.

Johan Kristian Legarth henviste til corona og krigen i Ukraine, men også, at Nick Hækkerup har stået i spidsen for store aftaler for både politi, anklagemyndighed og kriminalforsorg.

Han understregede, at de mange resultater de seneste tre år er opnået "uden at gå på kompromis med dine grundlæggende menneskelige værdier”:

"Nogle af de ord, der næsten konsekvent går igen, er ordentlig, dygtig, hæderlig, åben og ærlig. Og jeg kan bekræfte, at det en til en svarer til den oplevelse, vi i ministeriet har haft. Og så vil jeg gerne tilføje ord som humoristisk og festlig,” sagde Johan Kristian Legarth.

Ministerbog som pensum 

Ministeroverdragelser er en af de sjældne gange, hvor offentligheden kan opleve landets departementschefer, også på mere slap line.

Og der var et betydeligt glimt i øjet, da Johan Kristian Legarth nævnte, hvordan Nick Hækkerup som nybagt justitsminister havde fået sagt, at medarbejderne med fordel kunne læse hans bog “Kontrol og sanktioner i EF-retten", hvis de ville lære ham bedre at kende. 

“Jeg har nogle gange på fornemmelsen, at en af grundene til, at vi to har haft så godt et samarbejde har været, at jeg sådan på strategisk rigtige tidspunkter har kunnet minde dig om, at jeg er et af de meget få mennesker, der faktisk har læst din bog to gange,” lød det fra Johan Kristian Legarth, der kort efter muntert fortsatte: 

“Vi fik da også i Justitsministeriet sikret os nogle eksemplarer, inden restoplaget blev brændt, og dem ser vi nu frem til at overdrage til Bryggeriforeningen.” 

De udskældte akademikere

Også Indenrigs- og Boligministeriet tog mandag afsked med en vellidt minister i Kaare Dybvad (S), fastslog departementschef Sophus Garfiel.

“Du bliver løbende omtalt som up and coming, og du bliver omtalt som ideolog, men du er faktisk også en nuanceret minister og politiker,” bemærkede han. 

Socialdemokratiske ministres udfald mod akademikere gik ikke helt ubemærket hen under mandagens ministeroverdragelser, men også her var Kaare Dybvad i dagligdagen ganske pragmatisk anlagt, fremhævede Sophus Garfiel:

“Du er ikke så glad for akademikere, har vi kunnet læse. Det har vi heldigvis ikke mærket så meget til her i ministeriet."

Til gengæld har mange ansatte i Udlændinge- og Integrationsministeriet nok måtte lægge øre til harmdirrende indlæg mod djøfiseringen af den offentlige sektor fra hans side, mente Mattias Tesfaye:

“Og jeg vil godt understrege, at jeg mener hvert et ord. Men jeg har fundet ud af, at mønten også har en anden side. Over 1.000 dedikerede embedsmænd, der hver eneste dag møder på arbejde med hjertet det rette sted og med en enorm høj faglighed, kan godt tillade sig at gå stolte hjem fra arbejdet.”

Forrige artikel Hækkerups exit genantænder debat om interessekonflikt: Her er de toppolitikere, der tog svingdøren før ham Hækkerups exit genantænder debat om interessekonflikt: Her er de toppolitikere, der tog svingdøren før ham Næste artikel Her er Pensionskommissionens anbefalinger Her er Pensionskommissionens anbefalinger