Dramatisk omkonstituering i Randers Byråd

Udvalgsformænd fra Beboerlisten, Velfærdslisten og Konservative blev mandag erstattet med Venstrefolk. Byrådets mindretal rejser anklager om aftalebrud og magtmisbrug. 

På et byrådsmøde i Randers mandag aften blev en større omkonstituering endeligt vedtaget. Det skete med et smalt flertal bestående af Venstre og Dansk Folkeparti. Omkonstitueringen, der har været noget tid undervejs, resulterer blandt andet i, at tre udvalgsformænd fra henholdsvis Beboerlisten, Velfærdslisten og Det Konservative Folkeparti erstattes med Venstrefolk.

Ifølge Frank Nørgaard (DF) bunder behovet for en omkonstituering i nogle hovsa-løsninger, der blev forhandlet på plads i de sene timer på valgnatten 2013.

"For at nå til enighed satte vi jo nogle punkter på aftalen, som ikke var helt hensigtsmæssige. Blandt andet at de ikke-arbejdsmarkedsparate kom ind under Socialudvalget, og det kan vi se nu, at der låser vi en masse mennesker fast i en situation som sociale tilfælde. En situation, de ikke skal være i. Derfor skal det ind under Beskæftigelsesudvalget", siger Frank Nørgaard til Lokalavisen. 

Ændringerne bevirker blandt andet, at erhvervsområdet flyttes til Økonomiudvalget, at der oprettes er selvstændigt Landdistriktsudvalg, en omfordeling af opgaver mellem Socialudvalget og Beskæftigelsesudvalget, samt at alle stående udvalg fremover har syv medlemmer.

Aftalen får dog meget hårde ord med på vejen af blandt andet Kasper Fuhr Christiensen fra Velfærdslisten. Han udtaler til Lokalavisen: 

”Vi lavede en teknisk konstitueringsaftale på valgnatten, der gjorde, at Claus Omann Jensen kunne blive borgmester, og det er jo bemærkelsesværdigt, at han stort set er den eneste, der bliver på sin post med den nye konstitueringsaftale. Det er uhæderligt og vidner om løftebrud over for vælgerne", siger han.

Han og andre har i stedet en teori om, at omkonstitueringen er resultatet af en udrensning af skolereformens kritikere.

Forrige artikel Ny plandirektør i spidsen for Københavns udvikling Næste artikel Ny departementschef for Grønlands statsministerium