Dødsfald: Tegneren Franz Füchsel (89)

Franz Füchsel var en af de tolv tegnere, der i 2005 gav deres bud på en tegning af profeten Muhammed. Nu er han død efter kort tids sygdom, 89 år gammel.

Vittighedstegneren Franz Füchsel er død. Det fortæller datteren til Fyens Stiftstidende.

Franz Füchsel blev født i Skærbæk mellem Ribe og Tønder i 1927 som nummer tre i en børneflok på seks. Han blev efter eget udsagn tidligt "udlånt" til en moster, som flyttede til København.

Efter endt skolegang i Lyngby kom han på Kunsthåndværkerskolen, hvor han blev uddannet reklametegner. Allerede under uddannelsen måtte han skaffe sig midler til at betale transport, skolepenge, materialer og lommepenge, og det blev starten på hans fremtid som humoristisk tegner. 

I en periode på tolv år delte han tegnestue med kollegerne Hans Qvist og Flemming Holbek. Han arbejdede i 25 år på Billed Bladet og lige så længe på FDMs Motor. Siden 1958 har han arbejdet på Ekstra Bladet, og på Hjemmet siden 1980, hvor han indtil 2005 hver uge skrev og tegnede på sin egen side.

Franz Füchsel har skrevet flere børnebøger, og hans tegninger er udsendt i utallige bøger. Han har skrevet revytekster og har sammen med Hans Qvist lavet flere tv-shows. I 1987 modtog han “Den gyldne tegnestift” af sine kolleger i Danske Bladtegnere, og senere i 1994 fik han Cross-prisen for godt kollegialt og fagligt arbejde. Füchsel modtog Kaj Svarres Legat i 2002, og året efter udstillede Det Kongelige Bibliotek hans tegninger.

I 2005 tegnede han den tegning, der skulle komme ændre hans liv for stedse. Tegningen af Muhammed til Jyllands-Posten betød, at Franz Füchsel blev fulgt af betjente, når han bevægede sig rundt, og at politiet patruljerede ved hans hjem i Nyborg.

Franz Füchsel efterlader sig hustruen, tre børn, fire børnebørn og to oldebørn.

Forrige artikel McKinsey finder senior manager hos Slots- og Kulturstyrelsen Næste artikel Ny direktør for Rud Pedersens kontor i Bruxelles