Dødsfald: Politiker Egon Bahr (93)

En af de centrale skikkelser bag den tyske Ostpolitik under Den Kolde Krig er gået bort.

”Mange mennesker over hele Tyskland og Europa sørger i dag over tabet af denne modige, oprigtige og store socialdemokrat, arkitekten bag den tyske genforening, fredspolitikeren og europæeren." 

Således skrev formanden for det tyske SPD Sigmar Gabriel i går på sin Facebook-side om tabet af Egon Bahr, der er gået bort i en alder af 93 år, kort før 15-året for Tysklands genforening.

Egon Bahr var engageret i det tyske socialdemokrati fra sidst i 1950’erne og frem til en meget fremskreden alder. I sin rolle som nærmeste rådgiver for tidligere forbundskansler Willy Brandt kom han til at spille en central rolle i udformningen af den såkaldte ”Ostpolitik”, der gennem en kompromissøgende linje over for Sovjetunionen er tilskrevet en vigtig rolle i forhold til afspændingen af Den Kolde Krig og genforeningen af Tyskland. 

For en måned siden mødtes han med den tidligere sovjetiske præsident Mikhail Gorbatjov og har således helt frem til sin død levet et aktivt liv i politik. Fra SPD lyder det, at Egon Bahr frem til nyeste tid har bistået partiet som rådgiver, og at de vil savne hans ”analytiske kløgt, hans rationalitet og lidenskab, men også hans temperament og elskværdige humor.”

Forrige artikel Ny SF-formand i Køge Næste artikel Holst henter rådgiver fra Syddanmark