Dødsfald: Frihedskæmper, ingeniør Mogens Henrik Nielsen (94)

Den fhv. kz-fange og danske modstandsmand, ingeniør Mogens Henrik Nielsen, Roskilde, er død, 94 år gammel. Bisættelse 12. november.

Mogens Henrik Nielsen var uddannet ingeniør, men opfattede først og sidst sig selv som: Dansk Modstandsmand. 

Allerede som 16-årig begyndte han at skrive i det lokale skoleblad om, hvad han mente om den tyske besættelse af Danmark, ligesom han også uddelte illegale blade og solgte illegale bøger. Hans forældre var begge tidligt aktive i modstandskampen.

Efter realeksamen i Ulfborg i Vestjylland, hvor faderen var skoleleder, kom Mogens Henrik Nielsen på Sorø Akademi, skrev Berlingske, da Mogens Henrik Nielsen fyldte 90 år.

Han og hans familie boede på kommuneskolen, og på skolens grund havde tyskerne bygget et garageanlæg for at kunne servicere køretøjer, der blev brugt til at opførelse og udbygning af Atlantvolden. Atlantvolden i Danmark var en kystforsvarsstilling langs den jyske vestkyst.

Det tog kun en knust rude i garageanlægget, en sjat petroleum fra moderens køkkenskab og en strøget tændstik, så var der ild i anlægget, der brændte ned til grunden. Et par dage senere tog drengene afsted til deres respektive skoler. Deres første og eneste aktion.

Et par uger senere dukkede en af kammeraterne op på Sorø Station, og her blev de begge arresteret af Gestapo og forhørt.

"Dagen efter blev jeg ført til Holstebro til et nyt forhør. Efter at to Gestapo-folk fra Aarhus havde tortureret mig, tilstod jeg," har Mogens Henrik Nielsen fortalt Berlingske.

15. september 1044 begyndte tyskerne at sende danske modstandsfolk ned til kz-lejre i Tyskland, og i november blev Mogens Henrik og fire andre fra gruppen læsset i en kreaturvogn og sendt til kz-lejren Neuengamme ved Hamburg.

Her var dagens orden kulde, sult, sygdom og hårdt arbejde. I de år, lejren eksisterede, gik 110.000 fanger gennem lejren. Halvdelen af dem døde, også venner omkring Mogens Henrik Nielsen.

På initiativ af svensk Røde Kors havde man fået en aftale med tyskerne om at køre de danske og norske fanger fra kz-lejrene til Sverige. Da de hvide busser kom til Neuengamme, var Mogens Henrik Nielsen meget syg. Han kom ud med den første transport 9. april 1945. De hvide busser blev dermed hans redning til et langt liv, der altså først sluttede hér i 2021.

Den 17-årige dreng, der kom til Neuengamme vejede 70 kilo, og den dreng der kom hjem, vejede 30 kilo. Han havde dobbeltsidet lungetuberkulose, byld på lungehinden, betændelse i begge ører, og senere fik han en blodprop i benet.

15. maj, lige efter befrielsen, kom han tilbage til Danmark og efter mere end toethalvt års sygdom kunne Mogens Henrik Nielsen endelig så begynde på en uddannelse. Han læste til ingeniør i Aarhus og var ansat af Aarhus Universitet på Risø i Roskilde i mere end 30 år.

De sidste ti år af sit liv boede den gamle danske modstandsmand i en ældrebolig i Bernadotteparken i Roskilde. Mogens Henrik Nielsen, der var Ridder af Dannebrog, brugte sin pensionisttilværelse på frivilligt arbejde for og med tidligere frihedskæmpere. Han, der var bedstefar, efterlader sin kone Emmy Reitoft.

Bisættelse fra Himmelev Kirke fredag 12. november 11.

Forrige artikel Nye Borgerlige ekskluderer byrådsmedlem efter trusler mod journalist Nye Borgerlige ekskluderer byrådsmedlem efter trusler mod journalist Næste artikel DF-kandidat ekskluderet efter skældsord rettet mod SF-kandidat