Dødsfald: Forfatter Tage Skou-Hansen (90)

Tage Skou-Hansen, der i 1957 debuterede med De Nøgne Træer, er gået bort i en alder af 90 år.

Efterkrigsforfatter Tage Skou-Hansen er afgået ved døden, 90 år gammel. Det beretter Politiken.

Skou-Hansen er opvokset i Aarhus og uddannede sig som mag.art. i litteraturhistorie fra Aarhus Universitet. I studentertiden var han desuden aktiv i modstandskampen, hvilket kom til at præge hans senere forfatterskab.

I 1950 flyttede han til København og blev kort tid efter medredaktør på det toneangivende litterære tidsskrift Heretica, der skrev sig ind i kulturkrisen og ideologiernes død.

Det litterære gennembrud kom med debutromanen De Nøgne Træer i 1957, der handlede om netop jernbanesabotage, her kombineret med illegal kærlighed. Den er i dag oversat til ti sprog og listet som en af det 20. århundredes absolutte klassikere.

De Nøgne Træer blev begyndelsen på mange årtiers aktivt forfatterskab, dog med afstikkere til blandt andet Askov Højskole i 60’erne og Informations sportssider i 1970’erne.

Karakteren Holger Mikkelsen er at finde som genganger i mange af romanerne, der fra 1970’erne og frem fortæller historien om en frisindet, men forsigtig ung mands møde med tidens politiske oprør og radikalisering.

Tage Skou-Hansens sidste bog udkom i 2013 uden titlen Indhentet af erindring, og de sidste år har han levet et tilbagetrukket liv med sin kone i Egå ved Aarhus.

Forrige artikel Gjertsen afløser Cordsen som politisk analytiker Næste artikel Rådet for Menneskerettigheder vælger formand