Djøf er bekymret for afskedigelser af kommunaldirektører, der "lugter lidt af, at man politiserer embedsmændene"

Fem kommuner har siden januar fyret deres kommunaldirektør, fordi de ønsker “en anden" eller "en ny" profil. Det er en uheldig tendens, der skader vores tradition med partipolitisk neutrale embedsmænd, advarer formanden for Djøf, Sara Vergo. KL er helt uenig. 

Efter ni år som kommunaldirektør i Lejre blev Inger Marie Vynne for få dage siden fyret.

Begrundelse: Økonomiudvalget ønsker “en anden profil”.

Og Lejre er ikke ene om at skille sig af med sin kommunaldirektør med den forklaring.

“Vi synes, det er ved at blive en tendens, at man går ud og siger, at nu ønsker man “en anden profil”. Det bekymrer os, fordi det lugter lidt af, at man politiserer embedsmændene,” siger formanden for Djøf, Sara Vergo.

Hvorfor mener I, det er et problem?

“I Danmark har vi et partipolitisk neutralt embedsværk, der skal kunne betjene det politiske niveau uanset partifarve, og der skal være fuld tillid til, at embedsmænd loyalt varetager deres opgaver, uanset hvem der sidder i kommunalbestyrelsen. Når man siger, at man vil have en anden profil, så rokker man ved kommunaldirektørens autoritet. Vi er bekymrede for, at det er et tegn på, at det er usagligt, eller man i hvert fald ikke har tillid til denne her person,” siger Sara Vergo.

"En politisk betinget fyring"

I Lejre har et politisk mindretal på 12 ud af 25 kommunalpolitikere stemt imod fyringen af Inger Marie Vynne, fordi de finder, at afskedigelsen er “uforståelig, usaglig og utilstrækkeligt begrundet”.

“Vi finder, at der er tale om en politisk betinget fyring. Der er tale om et skred i den kommunale tradition i forhold til embedsstanden, som partierne bag protokollen ikke vil medvirke til at fremme,” lyder det fra mindretallet bestående af Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten. 

Udtalelsen fremgår af et referat fra kommunalbestyrelsens møde den 30. maj, som også er omtalt af Sjællandske Medier.

Fire andre kommuner har i år afskediget deres kommunaldirektører med tilsvarende begrundelser.

I marts måned blev kommunaldirektøren i både Solrød og Bornholm fyret, fordi det politiske flertal ønskede henholdsvis "en ny profil" og "en anden profil".

I januar var det kommunaldirektøren i Middelfart, der blev fyret, fordi et politisk flertal ønskede "en anden profil".

"Der er ikke noget dramatik i det"

Også i Slagelse havde rådhusklokkerne knap ringet ind til et nyt år, før borgmester Knud Vincents (V) fritog kommunaldirektøren for tjeneste for at få "en anden profil".

Knud Vincents begrundede i januar sin beslutning med, at det nye politiske flertal havde fået et godt valg. 

”Der er flyttet syv mandater fra den tidligere borgmesters flertal over til os. Det er et meget kraftigt signal om, at der er et ønske om en anden retning,” udtalte han til Altinget.

Samtidig afviste han, at afskedigelsen var politisk motiveret.

"Det er ganske naturligt, at jeg trækker en ind og finder en, som forhåbentlig kan hjælpe mig videre med at få løst de opgaver, vi skal have løst her i Slagelse. Så der er ikke noget dramatik i det,” sagde Knud Vincents.

Også borgmesteren i Lejre afviser, at der skulle være noget odiøst over fyringen her. 

"Det er ikke usædvanligt, at man indgår en aftale med en kommunaldirektør, fordi man ønsker en ny profil på posten, som med nye friske øjne kigger ind i de udfordringer, der ligger foran os," siger borgmester Tina Mandrup (V) til Sjællandske Medier.

Fire af de fem omtalte kommuner fik nyt politisk flertal i januar måned som resultat af efterårets kommunalvalg. {{toplink}}

Sværere at rekruttere

Djøf advarer mod de afledte konsekvenser, som politiske afskedigelser vil kunne få på sigt.

“Opgaven som topembedsmand er i forvejen et super krævende job, hvor man står i spidsen for en meget stor organisation, men det er også et job, hvor man på et fagligt baseret grundlag skal kunne sige fra overfor en borgmester og kommunalbestyrelse. Hvis man hele tiden skal være en smule bekymret for, at man bliver fyret næste gang, man siger nej eller udfordrer en beslutning, så kan det blive sværere at rekruttere kommunaldirektører,” siger Sara Vergo.

Men kan der ikke også være gode grunde til at skifte en kommunaldirektør ud, uden nogen har taget af kassen, for eksempel hvis en borgmester og en kommunaldirektør bare ikke har et godt samarbejde? 

“Selvfølgelig skal der være noget kemi, men det begynder at være lidt oftere, at der ryger kommunaldirektører med en begrundelse om, at man ønsker en anden profil. Det er en uheldig tendens, fordi så umulig tror jeg simpelthen ikke på, at kommunaldirektørerne er, og politikerne skal altså også kunne samarbejde med en kommunaldirektør, selv om de ikke er enige om alt.”

KL helt uforstående

Administrerende direktør i KL, Kristian Vendelbo, forstår slet ikke bekymringen fra Djøf.

“Jeg mener simpelthen ikke, man kan fortolke det derhen. Formuleringen ‘en anden profil’ er jo bare en helt klassisk formulering, man kan bruge, når man for eksempel ikke ønsker at forlænge en udløbet kontrakt, men så skal give en begrundelse udadtil for det,” siger han.

I kølvandet på at Djøf nedsatte et udvalg, der skal se på forholdet mellem embedsmænd og politikere, har også KL igangsat et projekt med samme formål.

“Vi har ikke fået resultater for det arbejde endnu, og når vi kommer tættere på, kan vi få et bedre billede af det, men jeg har ikke fået nogen indikationer på, at der er tiltagende politisering af embedsapparatet i kommunerne,” siger Kristian Vendelbo.

I Lejre er det politiske mindretal bekymret for, hvad fyringen af Inger Marie Vynne kan få af konsekvenser.

“Endelig er der tale om en betydelig udgift i forbindelse med selve fratrædelsesaftalen, men i høj grad også et tab af viden og tab af tillid i organisationen, som kan koste kommunen dyrt i de kommende år, herunder omdømmemæssigt i forhold til rekruttering,” lyder det i udtalelsen i byrådsreferatet.

* Artiklen er fredag den 3. juni klokken 16:50 blevet opdateret med kommentarer fra KL

{{toplink}}

Forrige artikel "Simpelthen sygt": Lækket lydfil får eksperter til at kritisere ledelsen i prisvindende ngo Næste artikel Mette Frederiksen vil diskutere en regering over midten Mette Frederiksen vil diskutere en regering over midten