DF til regeringen: Drop besparelser på forskning og uddannelse

INTERVIEW: De årlige to-procents besparelser på forskning og uddannelse matcher ikke regeringens egne høje ambitioner på forskningsområdet. Der er ingen nobelpriser i besparelser, mener Dansk Folkeparti. *(Artiklen er præciseret efter udgivelse.)

Man vinder ingen nobelpriser, når man sparer på forskning og uddannelse.

Sådan lyder det fra Dansk Folkeparti.

Derfor mener støttepartiet til VLAK-regeringen, at grønthøster-besparelserne på to procent på forsknings- og uddannelsesområdet årligt med det såkaldte omprioriteringsbidrag skal fjernes på sigt.

”I lyset af regeringens ambitioner på forskningsområdet, så handler det om, vi har ressourcerne til at leve op til de ambitioner," siger forskningsordfører Jens Henrik Thulesen Dahl (DF).

Han vil tage diskussionen op med regeringen, når parterne skal forhandle til foråret.
Udmeldingen kommer i forbindelse med, at regeringen for nyligt har fremlagt en forsknings- og innovationspolitisk strategi, som blandt andet sigter mod at hente flere nobelpriser til Danmark. Omprioriteringsbidraget har været der siden 2016.

Ingen nobelpriser i besparelser
Og de ambitioner hænger simpelthen ikke sammen med at skære ned på området år efter år, mener Dansk Folkeparti.

”Hvis regeringen har så høje ambitioner på forskningsområdet, så er vi nødt til at kigge på omprioriteringsbidraget,” siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

"Regeringen kan ikke få indfriet deres ambitioner, hvis de holder fast i at skære ned år for år," fortsætter han.

Ifølge regeringens støtteparti er der dog stadig ræson bag omprioriteringsbidraget.

”Man kan sagtens køre med omprioriteringsbidraget i nogle år, og det kan være udmærket at stramme op, men i det lange løb er vi nødt til at få det afskaffet igen," lyder det fra DF-ordføreren.

Vil forhandle i foråret 2018
Problemet er ifølge Dansk Folkepartis forskningsordfører, at det udhuler ambitionerne på sigt.

”Vi kan jo ikke blive ved, og på sigt bliver besparelserne et reelt problem,” siger Dansk Folkepartis ordfører.

Derfor kræver partiet ikke omprioriteringsbidraget med det samme - eller for så vidt en bestemt udløbsdato.

Men ifølge DF-ordføreren vil debatten om omprioriteringsbidraget ligge helt naturligt i foråret 2018, hvor en ny model for fordelingen af basismidler til de videregående uddannelser skal i gang.

* Det fremgår ikke af interviewet, om meldingen gælder hele eller kun dele uddannelsessektoren.

Læs hele artiklen på Altinget: forskning

Forrige artikel Folketingsåret i tal: Her er den mest spørgende politiker Folketingsåret i tal: Her er den mest spørgende politiker Næste artikel Her er eksperters fire grunde til, at man næppe får sendt flere flygtninge hjem Her er eksperters fire grunde til, at man næppe får sendt flere flygtninge hjem