DF: Eva Kjer lukker øjnene for natur-problemer

FISKERI: Dansk Folkeparti er langtfra tilfreds med fødevareminister Eva Kjer Hansens (V) indsats for at beskytte havmiljøet. Ministeren fastholder, at opgaven tages seriøst.

Dansk Folkepartis miljøordfører, Jørn Dohrmann, er stærkt bekymret over, om fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) passer godt nok på de beskyttede naturområder i de danske farvande.

Onsdag var ministeren i samråd for at forklare om sin indsats for at beskytte  natura 2000-områderne mod ødelæggelser fra især bundgarns-trawl, men samrådet beroligede ikke Jørn Dohrmann.

"Vi ser en minister, som ikke vil se, at der er problemer her og nu. Hun siger, at det går godt, men så længe, man lukker øjnene, kan man nemt bilde sig ind, at det går godt," siger Dohrmann, der opfordrer ministeren til hurtigt at få undersøgt konsekvenserne for naturen i de områder, hvor der bliver fisket mest.

"Hvis man så ser nogle tendenser, der går i den forkerte retning, så må man bruge forsigtighedsprincippet og stoppe fiskeriet, indtil man har fået problemet kortlagt. Jeg vil opfordre ministeren til at være meget forsigtig med bare at suse løs. Det er måske til glæde for nogle få fiskere, men til skade for naturen og havmiljøet, og de skader er svære at rette op på," siger Jørn Dohrmann.

En dårlige metode 
På samrådet forklarede Eva Kjer Hansen, at planerne for natura 2000-områderne snart vil blive sendt i høring. Næste år skal de vedtages, og derefter har man indtil 2012 til at få sat de nødvendige foranstaltninger i værk. På den baggrund frygter Jørn Dohrmann, at ministeren vil vente til 2012 med at gribe ind.

"Ministeren mener åbenbart ikke, at man skal justere kursen undervejs, men bare skrabe løs og ødelægge alt det, man kan, indtil 2012, og så vil man se på det til den tid. Det, synes jeg, er en dårlig måde at gøre det på. Man må kunne bruge de delresultater, man får frem mod 2012," siger han.

På samrådet slog Eva Kjer Hansen fast, at natura 2000-planerne vil give konkrete pejlemærker for fiskeriet, men at ministeriet allerede nu arbejder seriøst med området og gennemfører reguleringer af fiskeriet på baggrund af konsekvensvurderinger.

"Får vi videnskabelig dokumentation for, at der er et problem, så griber vi ind. Alt andet ville være skævt, vi skal jo undgå, at der sker skader på naturen," sagde ministeren.

Lord Nelsons kikkert 
Det fik SF's miljøordfører, Ida Auken, til at sammenligne ministeren med Lord Nelson.
"Man sætter kikkerten for det blinde øje. Så slipper man for at se problemerne. Ministeren siger, at når der foreligger konkret dokumentation, vil hun handle, men man har ikke sat en systematisk undersøgelse i gang af konsekvenserne af bundtrawlingen i natura 2000-områderne, selv om der er meget klare indicier på, at der sker forringelser. Det synes jeg ikke er at optræde ansvarligt som minister," sagde Ida Auken.

På samrådet lovede ministeren at fremsende et notat om, hvilke tiltag man har taget for at beskytte naturen. I første omgang vil Jørn Dohrmann afvente notatet.
"Så må vi se, om ministeren selv magter opgaven, eller om vi hele tiden skal holde øje med hende. Det bliver nok det sidste, men i første omgang må vi give hende en fair chance."

Forrige artikel S: Tag naturopgaverne fra Fødevareministeriet S: Tag naturopgaverne fra Fødevareministeriet Næste artikel S: Løkke løber fra bandeansvar