Det ved vi om regeringens udspil om udenlandsk arbejdskraft

OVERBLIK: Onsdag eftermiddag præsenterer regeringen et nyt udspil, som skal gøre det lettere for virksomhederne at få udlændinge til at komme og arbejde i Danmark. Her er, hvad vi allerede ved.

Klokken 14 onsdag kommer regeringen med sit udspil om at lette adgangen for udenlandsk arbejdskraft. 

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) berørte allerede emnet i sin åbningstale tirsdag, hvor han også annoncerede udspillet. 

"Danske virksomheder skaber den velstand, som muliggør velfærd. Derfor er det alvorligt, når de ikke kan få de medarbejdere, de har brug for," sagde Løkke.

Her er, hvad vi foreløbig ved:

Beløbsgrænsen skal ned
Et centralt forslag i udspillet bliver, at grænsen for, hvem der kan komme ind i landet på den såkaldte beløbsordning, skal ned.

I dag skal en EU-borger mindst tjene 418.000 kroner for at kunne komme og arbejde i Danmark på beløbsordningen. Men den grænse skal ned på 330.000 kroner, foreslår regeringen.

Det skrev Jyllands-Posten onsdag morgen, og Udlændinge- og Integrationsministeriet bekræfter oplysningerne over for Altinget.

Borgere fra disse 12 lande skal have lettere adgang
Den lavere beløbsgrænse på 330.000 kroner skal kun gælde for 12 bestemte lande, foreslår regeirngen. Det gælder Singapore, Australien, Canada, Japan, Brasilien, Malaysia, Thailand, Mexico, Rusland, USA, Indien og Kina.

Også dette er bekræftet af ministeriet.

S og DF afviser på forhånd
Men Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet afviser regeringens centrale forslag, før udspillet er præsenteret.

"Jeg synes, regeringen skal pakke dette sammen. Vi siger nej til på nogen måde at lempe beløbsordningen for at få mere udenlandsk arbejdskraft," siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl til Jyllands-Posten

Også formanden for Fødevareforbundet NNF, Ole Wehlast, som står i spidsen for 20.000 ansatte i fødevarebranchen i Danmark, kritiserer forslaget.

”Det er uspiseligt for os. Vi er absolut modstandere af, at der åbnes op for mere udenlandsk arbejdskraft, sådan som regeringen lægger op til,” siger han til Avisen.dk.

Erhvervsledere er glade
Det er dog ikke alle, der er negativ stemt over for forslaget.

Flere erhvervsledere har udtrykt deres glæde for forslaget, heriblandt Dansk Industris administrerende direktør, Karsten Dybvad. Han skriver i en pressemeddelelse, at manglen på medarbejdere strammer til, og at der brug for politisk handling nu. 

Også administrerende direktør for Dansk Erhverv Brian Mikkelsen støtter forslaget.

En måling Norstat har lavet for Dansk Erhverv i august viser desuden, at 67 procent af danskerne er enige i, at udlændinge, der arbejder og betaler mere til de offentlige kasser, end de koster, er velkomne i Danmark.  

Pressemøde onsdag
Udspillet bliver præsenteret klokken 14 af udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen. Det foregår i Støjbergs ministerium.

Altinget følger op.

Forrige artikel Se ministeren med flest lovforslag: Fem nedslag i regeringens lovprogram Se ministeren med flest lovforslag: Fem nedslag i regeringens lovprogram Næste artikel Ny beløbsgrænse og regelforenkling: Sådan vil regeringen skaffe udenlandsk arbejdskraft Ny beløbsgrænse og regelforenkling: Sådan vil regeringen skaffe udenlandsk arbejdskraft