Det sker i EU: Flygtningekrisen i Middelhavet på dagsordenen

Efter weekendens tragiske forlis i Middelhavet, sætter EU's udenrigschef Federica Mogherini flygtningesituationen på dagsordenen, når EU-ministre mødes mandag. Derudover vil EU-Parlamentet vedtage et forhandlingsoplæg til en kommende milliardstor investeringsfond, ligesom endnu et skæbnemøde for Grækenland venter.

Mandag 20. april
Store frihandelsuge begynder
EU og USA tager hul på den niende forhandlingsrunde om en ny transatlantisk frihandelsaftale. Forhandlingerne vil finde sted i New York og løber hele ugen. Forhandlerne fra EU og USA vil blandt andet skulle lytte til, hvad forskellige aktører har at sige om en kommende aftale.

Flygtningekrise på dagsordenen
EU’s udenrigschef har sat et hastepunkt om flygtningesituationen i Middelhavet på dagsordenen for et udenrigsministerrådsmøde i Luxembourg, efter op mod 700 døde i forlis over weekenden. Også EU's justits- og indenrigsministre indkaldes. Derudover skal ministrene tage en mere strategisk snak om, hvordan den fælles EU-sikkerhedspolitik kører samt diskutere forholdet til Latinamerika forud for et topmøde mellem EU og Unionens latinamerikanske modstykke, CELAC, til juni. Dertil vil ministrene diskutere de seneste udviklinger i Yemen, ligesom de også vil runde den nye nedrustningsaftale med Iran. Efter den almindelige dagsorden er overstået, vil EU-ministrene mødes med deres modstykker fra de østeuropæiske partnerskabslande. Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) deltager.

Landbrugsministrene diskuterer fisk
Der er fiskeri i Østersøen og skov på programmet, når EU’s landbrugsministre mødes i Luxembourg. De skal også runde et nyt låneinstrument fra Den Europæiske Investeringsbank, der skal hjælpe landmænd med at få bedre adgang til kredit, ligesom ministrene vil blive briefet om oprindelseslandsmærkning for visse fødevarer. Fødevareminister Dan Jørgensen (S) deltager.

EU-Parlament varsler kamp om Junckers milliarder
Medlemmer af Europa-Parlamentets økonomi- og budgetudvalg skal stemme om lovrammen for den investeringsfond, der ifølge EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, skal pumpe mindst 315 milliarder euro ud i den europæiske økonomi. Et stort antal af parlamentarikerne er dog utilfredse med, at Kommissionen vil tage midler fra EU’s forsknings- og infrastrukturprogrammer til startfinansieringen, og afstemningen kan sende Parlamentet på kollisionskurs med både Ministerrådet og Kommissionen.

Sundheds-, social og beskæftigelsesministre tager til Riga
På dagsordenen for sundhedsministrene er blandt andet spørgsmålet om, hvorvidt EU skal have en ny alkoholstrategi, og om der skal gøres mere på EU-plan for at bringe diskussionen om sund mad ind i sygdomsbekæmpelse og forebyggelse. Beskæftigelses- og socialministrene vil særligt have fokus på, hvordan man får genstartet den sociale dialog på EU-plan. Repræsentanter for arbejdsmarkedets parter er også inviteret med til mødet, som strækker sig over tre dage.

 

Tirsdag 21. april
Bedre lovgivningsproces på programmet
EU’s europaministre vil ved et rådsmøde i Luxembourg diskutere den aftale mellem Kommissionen, Parlamentet og Ministerrådet, der skal sikre et godt samarbejde mellem dem og sætte rammerne for, hvordan EU kan regulere bedre i fremtiden, inden den forventes præsenteret 19. maj. Derudover skal ministrene mødes med Kommissionens første-næstformand Frans Timmermans for at diskutere status for de tiltag på terrorområdet, som EU's stats- og regeringschefer lagde op til på et topmøde i februar. Diskussionen vil primært handle om radikalisering og beskyttelse af grundlæggende rettigheder. 

Tiltag mod ulovligt fiskeri
EU’s miljø- og fiskerikommissær Karmenu Vella vil tirsdag fremlægge en plan for, hvordan Kommissionen vil slå ned på ulovligt fiskeri. Ulovligt og ureguleret fiskeri udgør 15 procent af det samlede globale fiskeri og går ofte ud over udviklingslandene. EU-kommissæren lover ”betydelig handling” mod tre vigtige fiskerinationer.

 

Onsdag 22. april
Den Afrikanske Union møder EU
EU-Kommissionen holder sit årlige møde med sit afrikanske modstykke, denne gang i Bruxelles. Det er første gang, siden den nye EU-Kommission er tiltrådt, at de to Kommissioner møder hinanden.

 

Torsdag 23. april 
Forbrugersikkerhed vs. overregulering
EU-Parlamentets Indre Marked-udvalg vil torsdag skulle stemme om et sæt nye regler for sikkerhedsudstyr som redningsveste og cykelhjelme og en ny regulering af gasdrevne husholdningsredskaber, der skal mindske risikoen for kulilteforgiftning. Ifølge Parlamentet vil det skulle ske med den afvejning, at de administrative byrder ved de to nye regelsæt ikke må være så store, at de overskygger sikkerhedsfordelene.

 

Fredag 24. april
Vigtigt møde om græsk gæld
Det ser stadig mere sort ud for Grækenland, der for alvor er ved at løbe tør for penge, mens de øvrige eurolandes regeringer blokerer for at udbetale flere lån til landet på grund af manglende klarhed om de reformer, grækerne skal give i bytte. Grækerne kommer til at se deres kreditorer i øjnene ved et uformelt todages finansministerrådsmøde, der starter fredag i Riga blandt eurozonelandene og fortsætter i fuldt plenum med EU’s øvrige finansministre til lørdag eftermiddag. Der er dog ikke meget håb tilbage om, at uenighederne kan løses ved mødet. Men emnet truer med at overskygge mødets virkelige dagsorden, som blandt andet handler om EU's investeringsfond, der er under udarbejdelse, og om bekæmpelsen af lidt for fikse skatteaftaler.

Forrige artikel Det sker i dansk politik: Dong, dyresex og Danske Regioner Det sker i dansk politik: Dong, dyresex og Danske Regioner Næste artikel Blå blok garanterer gratis lægebesøg Blå blok garanterer gratis lægebesøg