Det sker i EU: Planen der skal redde Schengen

OVERBLIK: Der er stadig stort fokus på flygtningesituationen, i takt med at stadig flere lande i og omkring EU strammer taget om deres grænser. EU-Kommissionen fremlægger i denne uge en køreplan for stabilisering af det grænseløse Schengen-område.

Mandag 29. februar

Stål, indre marked og tjenesteydelser på dagsordenen
EU’s ministre for konkurrenceevne holder rådsmøde, hvor de blandt andet skal vedtage konklusioner om en ny Indre markedsstrategi for tjenester, diskutere de faktiske forhold i den europæiske stålindustri samt se på handlingsplanen for cirkulær økonomi. Det bliver dog uden erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen, der springer over denne gang.

 

Tirsdag 1. marts

EU-Domstolen ser på flygtninges frihed til at vælge bopæl
En tysk sag om retten til selv at vælge opholdssted for flygtninge med subsidiær beskyttelsesstatus afgøres af EU-Domstolen. Det skal klargøres, om myndigheder kan pålægge flygtningene en bopælspligt under hensyntagen til, at de skal kunne fordele flygtningene ligeligt mellem forskellige lokale myndigheder. Det er to syriske statsborgere, som har rejst sagen, efter at være blevet anvist bopælspligt i henholdsvis byerne Hannover og Ahlen.

Ellen Trane i EU-Kommissionen
Danmarks børne-, uddannelses- og ligestillingsminister Ellen Trane Nørby (V) tager en tur forbi EU-Kommissionen i Bruxelles for at mødes med Vera Jourová, der har ansvar for ligestillingspolitikken i EU. De to skal diskutere emner på deres fælles ansvarsområde. Ministeren tager også på høflighedsvisit hos konkurrencekommissær Margrethe Vestager, når hun alligevel er i bygningen.

 

Onsdag 2. Marts

EU-parlamentarikere holder første møde i VW-skandaleudvalg
Efter betydelig forsinkelse er der nu lagt op til, at arbejdet i Europa-Parlamentets såkaldte undersøgelsesudvalg om fup med udslipsmåling i bilsektoren kan holde deres konstituerende møde. Udvalget skal undersøge bilfabrikanternes snyd med forureningsmålingerne og se Kommissionen og medlemslandene efter i sømmene for, om de har været gode nok til komme efter synderne.

EU-Kommissionsmøde om migranter og klima
Ved deres ugentlige møde skal EU’s 28 kommissærer denne gang samle op på klimatopmødet i Paris sidste år med nye forslag til, hvordan EU får ratificeret den nye globale klimaaftale. De skal også diskutere et nyt forslag om tilvejebringelse af nødhjælp inden for EU. De skal se på EU’s kommende udenrigs- og sikkerhedsstrategi, og så skal de ikke mindst finde en såkaldt køreplan for stabilisering af Schengen-systemet, der skal sørge for, at EU’s interne grænsefri område ikke bukker under i flygtningekrisen. Forventningen er dog, at selve planen først præsenteres senere på ugen.

 

Torsdag 3. marts

Høring i dansk skattesag
Skal det danske firma Damixa betale skat af renter på et lån til sit tyske datterselskab? Det spørgsmål er endt for EU-Domstolen, hvor der er første høring i sagen torsdag. Det er Venstre Landsret, der har rådført sig med EU-dommerne om, hvorvidt det er imod den frie bevægelighed at beskatte renteindtægter, når udgifterne til dem ikke kan trækkes fra i det land, de bliver betalt fra.

 

Fredag 4. marts
Ministre taler hormonforstyrrende stoffer og klima
EU’s klima- og miljøministre mødes i Bruxelles for blandt andet at samle op på klimakonferencen i Paris. De vil også indskærpe over for EU-Kommissionen, at den er forpligtet til at komme med retningslinjer for vedtagelse af grænseværdier for hormonforstyrrende stoffer. Det fik Sverige i december EU-Domstolens ord for, men Kommissionen tøver alligevel stadig. Klimaminister Lars Christian Lilleholt kommer. Efter planen kommer miljøministeren også. Men hvem det er på det tidspunkt, melder historien ikke noget om. 

Plan for at redde Schengen
Det forventes, at EU’s førstenæstformand Frans Timmermans præsenterer en køreplan for stabilisering af Schengen-området. Det sker, forud for det topmøde om flygtningekrisen, som EU’s ledere afholder 7. marts, og før en række møder med tyrkiske ledere, der skal være med til at få indsatsen for at stoppe flygtningestrømmen på ret kurs.

Forrige artikel Det sker i dansk politik: Ny miljø- og fødevareminister Det sker i dansk politik: Ny miljø- og fødevareminister Næste artikel Regeringen siger nej til flygtningelandsbyer Regeringen siger nej til flygtningelandsbyer