Det sker i EU: Græsk drama i sigte

OVERBLIK: Endnu engang er Grækenland på vej mod den økonomiske afgrund. Imens byder EU-hovedstaden velkommen til både debat om alkolåse, transportsektorens sociale slagside og udviklingspolitikkens svar på Roskildefestivalen.

Mandag 1. Juni

Juncker og Hollande til Berlin
EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, mødes med den franske præsident, Francois Hollande og den tyske kansler, Angela Merkel, i Berlin til et møde, som officielt handler om reformer af eurozonen, men uofficielt kommer til at fokusere på den eskalerende gældskrise i Grækenland, hvor den nye regering efter måneders forhandlinger stadig ikke er kommet overens med sine kreditorer om, hvilke reformer der skal til, for at de vil bidrage med yderligere lån. 

Uformelt landbrugsministerrådsmøde
EU’s landbrugsministre vil bruge et flerdages uformelt møde til at diskutere økologi, når de drager til den lettiske hovedstad Riga. Ministrene vil evaluere de eksisterende regler og komme med deres bud for fremtiden for sektoren.

Nye regler om syge dyr
EU's to lovgivere, Rådet og Parlamentet, står til at finde en aftale om ny lovgivning, der blandt andet skal gøre myndigheder i stand til at reagere hurtigere, når smitsomme sygdomme som fugleinfluenza eller afrikansk svinepest bryder ud. Reglerne er en del af en ny dyresundhedslov, som skal gøre mere klart for landmænd, dyrlæger og andre, der har med dyr at gøre, hvilke regler de skal forholde sig til.

Konference om hormonforstyrrende stoffer 
De stærkt omdiskuterede hormonforstyrrende stoffer kommer til debat, når EU’s sundhedskommissær Vytenis Andriukaitis inviterer videnskaben, industrien og interesseorganisationerne til en heldagskonference i Bruxelles om, hvad de gør ved os, og hvordan de skal reguleres. 

 

Tirsdag 2. Juni

Uformelt møde mellem justitsministre fra EU og USA
Ministre fra begge sider af Atlanten skal diskutere migration, databeskyttelse, juridisk samarbejde, folk, der drager i hellig krig, og kampen mod terrorisme og organiseret kriminalitet ved et todages møde i Riga.

Frimurere, humanister og spiritualister til EU-Kommissionen
Som led i sin traktatfæstede dialog med både trossamfund og ikke-trosbaserede filosofiske organisationer inviterer EU-Kommissionens første-næstformand Frans Timmermans de ikke-troende til møde tirsdag. Mødets overskrift er ”At bo sammen og være gode til at være uenige” og skal handle om fællesskab, integration og samhørighed. Han mødes med de religiøse overhoveder senere i juni.

Dagsorden for byerne
EU-Kommissionen præsenterer resultaterne fra en offentlig høringsrunde om den såkaldte Urbane dagsorden for Europa, som blev lanceret sidste sommer. Det sker under et byudviklings-forum, som løber af stablen i Bruxelles i denne uge. Kommissionen vil også løfte sløret for, hvad der bliver de næste skridt i processen.

 

Onsdag 3. juni

Udviklingspolitikkens Roskilde-festival i Bruxelles
Europas største udviklingspolitiske folkemøde finder sted, når dørene slås op for de såkaldte Development Days onsdag og torsdag. 5.000 deltagere fra over 140 lande vil diskutere udviklingspolitik, menneskerettigheder og humanitær bistand.

Alkolåse i Parlamentet
Dansk Folkepartis Jørn Dohrmann er vært for en høring om alkolåse i biler og lastbiler til bekæmpelse af spritkørsel i EU. Høringen i Europa-Parlamentet samler politikere, trafik-ngo’er og branchefolk til diskussion om, hvorvidt det er vejen frem, særligt for erhvervskørsel.

 

Torsdag 4. Juni

Ryanair og cabotage til diskussion
Ved en stort anlagt konference i Bruxelles vil transportkommissæren invitere til debat om transportsektorens sociale slagside, hvad enten det gælder langturschauffører eller ansatte i lavprisflyselskaber. Beslutningstagere, eksperter, fagforeninger og arbejdsgivere vil diskutere, hvad der kan gøres for at fremme beskæftigelse og arbejdsvilkår i sektoren.

 

Fredag 5. juni

Grækenland skal betale IMF-lån
Endnu en deadline hænger over grækernes hoved, når de fredag skal betale 300 millioner euro tilbage til den Internationale Valutafond. Penge, som Grækenland har mere end svært ved at få skrabet sammen. Der kæmpes stadig for at få en ny låneaftale i stand med eurolandene, som vil kunne frigive 7,2 milliarder euro, men det er endnu ikke lykkedes at blive enige om de reformer, som kreditorerne vil have i bytte.

Forrige artikel På spring til Folketinget: Peter Hummelgaard På spring til Folketinget: Peter Hummelgaard Næste artikel Her er Venstres ungeudspil Her er Venstres ungeudspil