Det sker i EU: Dansk smykkelov til debat

OVERBLIK: To danske ministre skal forsvare de kontroversielle nye danske asylregler i EU-Parlamentet, Kommissionen ser på selskabsskat, og en perlerække af ministre valfarter til møder i Holland i denne uge.

Mandag 25. januar

Uformelt justitsministerrådsmøde
Mandag og tirsdag mødes EU’s justits- og integrationsministre for at tage endnu en tørn med tidens sværeste emner, flygtningesituationen og terrortruslen. Blandt andet forslaget om et europæisk korps af grænsevagter, et nyt forslag om udveksling af strafferegisteroplysninger om udlændinge og kampen mod cyberkriminalitet er på tapetet. Både justitsminister Søren Pind og integrationsminister Inger Støjberg deltager.

Danmark skal forsvare asyllov
Efter et uskønt forløb med små to ugers politiske trakasserier, modstand og pres er det nu endelig lykkedes EU’s folkevalgte at blive enige om at få sat en diskussion om de danske asylstramninger på programmet i Europa-Parlamentet, dagen inden lovgivningen vedtages i Folketinget. Det er Udvalget for borgerrettigheder, der står for debatten, og det er udenrigsminister Kristian Jensen og integrationsminister Inger Støjberg, der skal forklare sig.

Transportudvalg stemmer om havne
Medlemmer af EU-Parlamentets transportudvalg stemmer om deres holdning til nye regler for liberalisering af de tjenesteydelser i havne, som for eksempel shippingfirmaer benytter sig af.

 

Tirsdag 26. januar

Dansk konference om fødevareeksport
Hele to kommissærer dukker op, når den danske fødevare- og miljøminister Eva Kjer Hansen inviterer til konference om markedsadgang i Bruxelles. Konferencen har til formål at afsøge, hvordan den europæiske fødevareeksport kan øges. Det er handelskommissær Cecilia Malmström og sundheds- og fødevaresikkerhedskommissær Vytenis Andriukaitis, der møder frem.

 

Onsdag 27. januar

Kommissionen diskuterer selskabsskat og bilgodkendelse
På dagsordenen ved det ugentlige kommissionsmøde er blandt andet en snak om, hvordan arbejdsmarkedets parter inddrages bedre på EU-plan, revision af regler for godkendelse af biler i kølvandet på VW-skandalen samt en ny selskabsskattepakke, der skal sørge for, at multinationale selskaber ikke kan undslå sig i skat.

Uformelt forskningsministerrådsmøde
De europæiske forskningsministre mødes i Amsterdam for først at diskutere forskning og innovations rolle i økonomisk vækst og derefter at gennemgå, om der findes de rammevilkår, der skal til, for at sikre et optimalt forsknings- og forretningsklima.

 

Torsdag 28. januar

Uformelt konkurrenceministerrådsmøde
EU’s ministre med ansvar for konkurrencedygtighed skal også en tur til Holland for at diskutere investeringsfremme i forskning og innovation og forbedring af videndeling gennem adgang til gratis, åben og fri adgang til forskning, det såkaldte Open Access.

Afstemning om industrispionage
En nys indgået aftale mellem forhandlere fra EU-Parlamentet og Ministerrådet om et omstridt direktiv til bekæmpelse af industrispionage kommer for Parlamentets retsudvalg. Direktivet, der har til formål at beskytte virksomheder, har været under beskydning for at have den uheldige bivirkning at kunne kriminalisere journalisters forsøg på at afdække lyssky virksomhed. Det ser dog ud til at være blevet udbedret i den endelige lovtekst.

Forrige artikel Måling: Flertal ønsker skattelettelser Måling: Flertal ønsker skattelettelser Næste artikel Løkke får besøg af Cameron til EU-frokost Løkke får besøg af Cameron til EU-frokost