Det sker i dansk politik: Naturpakke, 1. maj og politiker-fodbold

OVERBLIK: I denne uge begynder forhandlingerne om en ny naturpakke, ligesom Folketinget skal diskutere, om borgere skal kunne stille et forslag direkte i Folketinget, hvis der er 50.000 underskrifter bag det. Og så skal de røde faner frem på søndag, når det er 1. maj.

Velkommen til en ny uge i dansk politik.

Vi lægger ud med forhandlingerne om en naturpakke, som går i gang i denne uge. Det sker, når regeringen præsenterer sit forslag til en sådan naturpakke, men offentligheden må kigge langt efter forslaget. Det bliver nemlig præsenteret bag lukkede døre

Ifølge Altingets oplysninger indbydes de blå partier tirsdag morgen klokken 7.30 til at se regeringens udspil, og så er der planlagt første forhandlingsmøde torsdag. 

Derudover fortsætter forhandlingerne om en ny gymnasiereform og antiradikaliseringsforhandlingerne, som kirkeminister Bertel Haarder (V) i sidste uge ændrede taktik for.

Ugen byder også på mange andre ting:

Mandag indledes Forskningens Døgn, der stik imod navnet varer hele ugen. Det er en landsdækkende videnskabsfestival, der finder sted hvert år i uge 17 med cirka 500 events og mere end 65.000 besøgende. Mandag åbner uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V) og kronprinsesse Mary arrangementet på Statens Naturhistoriske Museum.

Tirsdag går Konservatives Mai Mercado på barsel, og det betyder, at 27-årige Mette Abildgaard overtager posten som politisk ordfører. Læs mere her.

Tirsdag står den på den traditionsrige Christiansborg Cup, hvor politikere mødes for at spille fodbold i den gode sags tjeneste. Det sker på Christiansborgs Slotsplads, hvor blandt andre DF-formand Kristian Thulesen Dahl, erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) og Socialdemokraterne Magnus Heunicke og Mattias Tesfaye trækker i fodboldtøjet.

Inde på Christiansborg skal Folketinget stemme om en af de helt centrale ting i regeringens landbrugspakke, nemlig at fjerne forbuddet mod gødskning og sprøjtning på § 3-beskyttede arealer. Da der er flertal for landbrugspakken, bliver forslaget efter alt at dømme vedtaget.

Senere tirsdag skal Folketinget behandle et beslutningsforslag fra Enhedslisten, der vil pålægge regeringen at fastholde økologimålsætningen. Den droppede regeringen nemlig i efteråret.

Der er også to samråd på dagsordenen tirsdag. Transportminister Hans Christian Schmidt (V) skal i samråd om Ravn Bane og Banedanmark, mens justitsminister Søren Pind (V) skal skal i samråd om evalueringen af terrorangrebet i København sidste år.

Onsdag holder LO, FTF, Akademikerne og Dansk Journalistforbund konference om offentligt ansattes ytringsfrihed. Her vil blandt andre retsordførerne Trine Bramsen (S), Peter Kofod Poulsen (DF), Pernille Skipper (EL), Simon Emil Ammitzbøll (LA) og Josephine Fock (ALT) debattere emnet.

Der er også et enkelt samråd onsdag. Her skal både beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) redegøre for beskæftigelse af indvandrere.

Torsdag holder Dansk Byggeri årsdag, som bliver åbnet af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Blandt andre talere er integrations- og boligminister Inger Støjberg, erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen, overborgmester i København, Frank Jensen (S), socialdemokraterne Henrik Sass Larsen og Mattias Tesfaye og Alternativets Josephine Fock.

I Folketinget torsdag skal politikerne blandt andet førstebehandle et forslag fra kulturminister Bertel Haarder, der skal give kroer, foreninger og virksomheder mulighed for at ansøge om at bruge kongekronen. Som loven er i dag, er det kun statslige myndigheder og kongehuset, der må bruge kongekronen.

Der er ikke mindre en fem samråd på menuen torsdag. Skatteudvalget har kaldt skatteminister Karsten Lauritzen (V) og erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen i samråd i kølvandet af den store panama papers-lækage. Her skal de to ministre blandt andet redegøre for konsekvenserne af danske bankers medvirken til skatteunddragelse.

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann skal i to samråd. Første skal hun redegøre for de store forskelle i underretninger per kommune og senere om fald i udgifterne til merudgiftsydelser til borgere med handicap.

Justitsminister Søren Pind (V) skal torsdag i samråd om kriminelle bander, og sidst men ikke mindst skal erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen og justitsminister Søren Pind i samråd om Finanstilsynets rapport om forsikringsselskabers efterforskning ved personskadesager.

Fredag førstebehandler Folketinget et beslutningsforslag fra Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Alternativet, der vil ændre offentlighedsloven. Partierne foreslår, at fjerne bestemmelserne i offentlighedsloven om, at retten til aktindsigt ikke omfatter sager om kalenderføring, ministerbetjening og korrespondance mellem ministre og folketingsmedlemmer.

Senere fredag skal der i Folketingssalen behandles et beslutningsforslag, som vil gøre det muligt for borgere at stille et forslag direkte i Folketinget, hvis der er 50.000 underskrifter bag det. Der er flertal for forslaget, da alle partier undtagen Venstre og Socialdemokraterne støtter det.

LÆS OGSÅ: EU har trist erfaring med borgerinddragelse

Lørdag holder Dansk Kvindesamfund landsmøde. Her skal der blandt andet vælges en ny styrelse og aftales nye initiativer for 2016.

Søndag er 1. maj, og traditionen tro står den på taler og røde faner i hele Danmark. Her skal Mette Frederiksen for første gang holde 1. maj-tale som socialdemokratisk formand. Altinget bringer i løbet af ugen en guide til, hvem der taler hvor og hvornår.

Der er også en håndfuld fødselsdage, der skal fejres. Sundheds- og omsorgsborgmester i København, Ninna Thomsen, der også er en del af SF's landsledelse, fylder onsdag 40 år. Torsdag fylder formand for FTF, Bente Sorgenfrey, 60 år, mens tidligere udviklingsminister Cristian Friis Bach, det nu er leder af FN's Økonomiske Kommission, fylder 50 år fredag. Søndag, som også er 1. maj, fylder socialdemokrat og tidligere minister Birte Weiss 75 år. Tillykke til dem alle.

Forrige artikel Ny EU-sikkerhedsunion kan sende Danmark ud i kulden Ny EU-sikkerhedsunion kan sende Danmark ud i kulden Næste artikel Det sker i EU: Sidste udkald for TTIP Det sker i EU: Sidste udkald for TTIP