Det sker i dansk politik: Loft over nye statsborgere, samråd og EU-kommissær på besøg

OVERBLIK: Ugen byder blandt andet på besøg af den belgiske EU-kommissær Marianne Thyssen, en masse samråd og forhandling i salen om loft over statsborgerskab. Få overblikket her.

En ny uge i dansk politik venter. Du får dit overblik her. 

I denne uge løber den årlige oplysningskampagne Uge Sex af stablen, som Sex og Samfund står bag. Kampagnen skal informere unge om krop, køn og seksualitet samt om deres online og offline rettigheder. Kampagnen starter mandag, hvor ligestillingsminister Karen Ellemann (V), Uffe Elbæk (ALT) og Mette Abildgaard (K) deltager i åbningen. 

Mandag afholdes der konference om Ukraine i Bruxelles. Det er Centre for European Policy Studies, der i samarbejde med Udenrigsministeriet står bag konferencen. Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) deltager som taler.

Kulturminister Mette Bock (LA) rejser mandag til Japan, hvor hun frem til lørdag skal kickstarte en større kulturindsats, der skal fremme den kulturelle udveksling og samarbejdet mellem Japan og Danmark.

Tirsdag er der møde i salen. Her er der forhandling af, hvordan regeringen forholder sig til, at der i Brøndby Strand bor flere med indvandrerbaggrund end med dansk baggrund. Forespørgslen er stillet af Dansk Folkeparti. Derudover er der også lidt lovbehandling på programmet, hvor man blandt andet skal behandles trepartsaftale og PSO-afskaffelse.

Der afholdes også en lang række samråd tirsdag:

  • Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) er kaldt i samråd om en ny prisportal, som ministeren lancerede i starten af januar. Ministeren skal redegøre for test af portalen i forbindelse med en artikel, som beskriver fejl i artiklen. 
  • Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) er kaldt i samråd om reformer i FN og NATO.
  • Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) og økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) er kaldt i samråd om regeringens holdning til trafikal ligestilling for de danske øer. 
  • Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er kaldt i samråd om bedrageri og svindel på internettet.
  • Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er kaldt i to samråd. Først skal ministeren i samråd om indsatsen over for patienter med hjerneskade. Dernæst skal ministeren i samråd om hospitalslægers bibeskæftigelse. 
  • Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er kaldt i samråd om arbejdsudbudsreformer.
  • Undervisningsminister Merete Riisager (LA) er kaldt i samråd om regeringens pulje på 500 mllioner kroner til lavt præsterende skoler, der skal løfte deres elever fagligt.
  • Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) er kaldt i samråd om dobbeltuddannelser, hvor ministeren skal redegøre for, hvordan man vil sikre, at uddannelse med høj efterspørgsel bliver undtaget for begrænsning af dobbeltuddannelse

Tirsdag er også dagen, hvor den første frist i overenskomstforhandlingerne for 2017, som Dansk Industri og C-industri har givet sig selv for at nå en ny aftale, udløber.

Onsdag er der som altid møde i salen med minister-spørgetid. Derudover skal politikerne behandle et socialdemokratisk forslag om en samlet strategi for elbusser.

Onsdag er sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) kaldt i samråd om lægemanglen i landdistrikterne. Ministeren skal redegøre for konsekvenserne for landdistrikterne, samt om ministeren mener, at det er rimeligt, at borgerne risikerer at skulle ud i en radius på 25-30 km for at finde en ny praktiserende læge.

Onsdag afholder Liberal Alliance i samarbejde med Teknologisk Institut og Landbrug & Fødevarer en konference om medicinsk cannabis. På konferencen vil man diskutere mulighederne for at dyrke og afsætte medicinsk cannabis.

Torsdag mødes Folketingets Europaudvalg med den belgiske EU-kommissær Marianne Thyssen på Christiansborg. Hun er kommissær for beskæftigelse, sociale anliggender, kompetencer og arbejdskraftens mobilitet.

Torsdag afholder Danske A-kasser konferencen “Den danske model og velfærdssamfundet under pres” i Landstingssalen. Her deltager Morten Bødskov (S), Hans Andersen (V) og Pia Olsen Dyhr (SF).

Senere torsdag er der møde i salen. Her skal Folketinget blandt andet diskutere et forslag fra Dansk Folkeparti om, at højst 1.000 udlændinge om året kan tildeles dansk statsborgerskab.

Derudover ventes Folketinget torsdag at give grønt lys til at sende fregatten Peter Willemoes ned til en amerikansk hangarskibsgruppe, der skal støtte op om kampen mod Islamisk Stat. Den beslutning kan du læse mere om her.

 

Torsdag er der planlagt 5 samråd.

  • Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) kaldt i samråd om økonomisk ulighed.
  • Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er kaldt i samråd om seksuelle overgreb i barndommen. Her skal ministeren redegøre for hvilke initiativer man vil tage for at sikre, at ofre for seksuelle overgreb i barndommen får bedre information om deres rettigheder og krav på erstatning.
  • Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) er også kaldt i samråd om Energispareordningen. Ministeren skal give en status på ordningen i lyset af den omfattende kritik, der har været rejst af forskellige interessenter i pressen.
  • Finansminister Kristian Jensen (V) er kaldt i samråd om reduktion af antallet af offentligt ansatte. Ministeren skal svare på, om det er regeringens politik, at antallet af offentligt ansatte skal reduceres med 14.000.
  • Ældreminister Thyra Frank (LA) er kaldt i samråd om det offentlige forbrug og serviceniveau for de ældre.

En enkelt rund fødselsdag skal også fejres torsdag, når Gentoftes mangeårige borgmester Hans Toft (K) fylder 70. Tillykke!

Fredag starter med møde i salen. Her har SF stillet et forslag om at afskaffe kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen – et forslag, der umiddelbart ikke har gang på jord, da der står et flertal bag kontanthjælpsloftet. 

Derudover er udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) fredag kaldt i samråd om Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Ministrene skal blandt andet svare på formuleringerne om konventionerne i regeringsgrundlaget.

Fredag mødes Europaudvalget også på Christiansborg, hvor dagsordenen er præget af de kommende rådsmøder i EU.

Senere fredag afholder udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) pressebriefing, som giver indblik i ministerens overordnede udenrigspolitik. Briefingen afholdes af International Press Centre og Udenrigsministeriet.

Fredag forventes der også at falde afgørelse i sagen mod lokalpolitikeren Finn Rudaizky (DF), der er anklaget for at lække fortrolige data om Omar el-Hussein.

Carlsberg Akademi er fredag vært for en international konference om det post-faktuelle samfunds største udfordringer. Her vil førende forskere inden for økonomi, information og filosofi diskutere, hvad der skal til for at genskabe tilliden til den demokratiske samtale og det økonomiske system.

Sidst, men ikke mindst, går Folketinget på vinterferie fredag, og det samme gør Altingets ugeoverblik, der derfor ikke kommer næste mandag. Vi vender tilbage igen 20. februar.

,

Forrige artikel Ida Auken: Ida Auken: "Min frisør fik mig til at ændre holdning" Næste artikel Dansk Borgmesterparti: Står DF foran det kommunale gennembrud? Dansk Borgmesterparti: Står DF foran det kommunale gennembrud?