Det sker i dansk politik: Løkkes travle uge

OVERBLIK: Lars Løkke Rasmussen starter arbejdet for at få en parallelaftale om Europol i hus efter danskernes nej i sidste uge. Derfor skal han både mødes med Folketingets partier, europæiske ambassadører og EU-spidser i denne uge. Og så går klimaforhandlingerne ved COP21 ind i sin afgørende fase.

Klimatopmødet COP21 i Paris fortsætter, og forhandlingerne går nu ind i den afgørende fase. COP21 er sat til at vare til 11. december, og det er derfor oppe over, hvis der skal findes en fælles klimaaftale FN-landene imellem. Her skal landene forsøge at finde en løsning, så vi undgår, at jordens gennemsnitstemperatur stiger med mere end to grader celsius inden år 2100.

Mens stats-og regeringschefer som Obama, Xi Jinping og Lars Løkke Rasmussen sidste uge var med ved åbningen, er det FN-landenes miljø- og klimaministre, der skal prøve at forhandle den endelige aftale på plads hen imod slutningen af konferencen.

Og så hjem til Danmark, hvor der er kommet gang i Folketinget igen, efter det i et par uger har stået stille på grund af folkeafstemningen om retsforbeholdet.

Mandag starter statsminister Lars Løkke Rasmussens travle uge, hvor han begynder arbejdet for at finde en løsning, så Danmark kan fortsætte i Europol. Her vil han invitere alle Folketingets partier – ét for ét – til en snak om afstemningsresultatet, og hvad der nu skal ske.

Finansrådet holder også sit årsmøde mandag, hvor der blandt andet vil være taler af erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen, Nationalbankdirektør Lars Rohde samt Finansrådets formand Tonny Thierry Andersen. 

Tirsdag fortsætter Lars Løkke Rasmussen sit Europol-arbejde, hvor han mødes med EU-landenes ambassadører i Danmark for at lobbye for en parallelaftale. Med nej'et i torsdags er det nemlig nu ikke alene Danmarks beslutning, om vi vil med i Europol, nu skal både Danmark og resten af EU sige god for en parallelaftale.

Tirsdag står også på to samråd. Først har Børne- og Undervisningsudvalget kaldt Ellen Trane Nørby (V) i samråd om høje og stigende klassekvotienter. Senere er det uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsens (V) tur, når han i Uddannelses- og Forskningsudvalget skal redegøre for sin holdning til, om nedskæringerne på uddannelse og forskning er en økonomisk nødvendighed.

Onsdag præsenterer Rockwool Fonden ny forskning om konsekvenserne ved afsoning.

Senere afholder Uddannelses- og Forskningsudvalget en høring om, hvordan optagelsessystemet kan være med til at sikre et godt match mellem ansøgere og videregående uddannelser.

Samråd er der også på menuen onsdag. Ligestillingsudvalget har kaldt beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) i samråd om regeringens planlagte tilbagerulning af kønsopdelt lønstatistik, mens Miljø- og Fødevareudvalget har kaldt miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) i samråd om rapporten vækst- og nabotjekket.

Torsdag holder CEPOS sin årlige konference om incitamenter, arbejdsmarked og vækst. Her vil der være oplæg fra blandt andre statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), udenrigsminister Kristian Jensen (V) og den radikale partileder, Morten Østergaard.

I Folketingssalen skal poltikerne blandt andet tredjebehandle regeringens forslag, der vil styrke efterretningstjenesternes indsats over for trusler fra såkaldte foreign fighters gennem en styrkelse af Forsvarets Efterretningstjenestes indsats.

Torsdag er der også tre samråd på programmet. Kulturudvalget har kaldt kulturminister Bertel Haarder (V) og skatteminister Karsten Lauritzen (V) i åbent samråd om konsekvenserne af regeringens indgreb over for fondsstøtte for kunst- og kulturlivet i Danmark.

Senere på dagen skal skal justitsminister Søren Pind forklare sig om blandt andet PET's adgang til oplysninger om flypassagerer i terrorsager, mens beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen blandt andet skal forholde sig til, om det er forkert at fratage syge borgere sygedagpenge, inden deres helbredsmæssige tilstand er afklaret.

Fredag tager Lars Løkke Rasmussen tredje etape i sine bestræbelser på at få Danmark til at blive i Europol. Her skal han mødes med formand for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, og EU-kommissionens formand, Jean Claude Juncker.

På Christiansborg har nogle af forslagene i regeringens asylpakke ugen igennem været til første- og andenbehandling, og fredag skal der endeligt stemmes om det såkaldte transportøransvar, og om udlændinge- og integrationsministeren skal have hjemmel til at fastsætte nærmere regler om anvisning af et midlertidigt opholdssted til flygtninge.

Der skal også lige klares et par samråd fredag, inden politikerne kan holde weekend. Transportudvalget har kaldt både transportminister Hans Christian Schmidt (V) og skatteminister Karsten Lauritzen (V) i samråd om Volkswagen-skandalesagen og dieselbilers ulovlige NOx-udledning. Og Transportudvalget og Hans Christian Schmidt kan fortsætte i samrådsmode, for senere skal transportministeren stå skoleret, om hvorvidt han har givet Folketinget urigtige oplysninger om Region Sjællands anvendelse af bloktilskuddet til de regionale togbaner.

Og så er der en række runde fødselsdage, som skal fejres i denne uge:

  • Mandag fylder tidligere folketingsmedlem Tove Videbæk (K) 70 år.
  • Tirsdag fylder tidligere skatteminister Svend Erik Hovmand 80 år.
  • Onsdag er der to politiske 40-års fødselsdage: nemlig public affairs-direktør Anders Frandsen, som er tidligere særlig rådgiver for blandt andet Connie Hedegaard, og Liberal Alliances miljøordfører, Carsten Bach.
  • Sidst men ikke mindst fylder socialdemokraten Jan Johansen 60 år på lørdag.

Vi kipper med flaget og ønsker stort tillykke til dem alle.

Forrige artikel 7. december: Aleqa Hammond 7. december: Aleqa Hammond Næste artikel Det sker i EU: Løkke i Bruxelles for at forklare nej’et Det sker i EU: Løkke i Bruxelles for at forklare nej’et