Det sker i dansk politik: Løkkes travle rejseuge

OVERBLIK: Der er nok at se til for statsminister Lars Løkke Rasmussen denne uge. Han skal både mødes med den britiske premierminister, til EU-topmøde og til topmøde i FN i New York. Få overblikket over ugen i dansk politik her.

Ugen starter med, at Bo Smith-udvalget mandag præsenterer deres konklusioner om samspillet mellem danske embedsmænd og politikere anno 2015. Bo Smith-udvalget blev nedsat af Djøf i foråret 2014 for at undersøge samarbejdet mellem den politiske ledelse og deres embedsmænd, og nu er udvalget klar til at præsentere sine resultater i rapporten "Embedsmanden i det moderne folkestyre". 

Både nuværende finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) og hans forgænger på posten Bjarne Corydon (S) vil være til stede og kommentere på resultaterne.

Mandag er også dagen, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) drager til London for at mødes med den britiske premierminister David Cameron. Hovedemnet er flygtninge- og migrationssituationen i Europa samt det britiske forhold til EU. 

Tirsdag mødes EU-landenes indenrigs- og justitsministre i endnu et forsøg på at få lavet en endelig aftale om måden, hvorpå 160.000 flygtninge skal fordeles. Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg deltager for Danmark.

Onsdag er flygtningekrisen igen på dagsordenen. EU-præsident Donald Tusk har indkaldt medlemslandene til et ekstraordinært EU-topmøde om flygtningekrisen. Her deltager Lars Løkke Rasmussen, som har sagt, at Danmark vil tage 1.000 flygtninge, hvis der findes en fælleseuropæisk løsning på fordelingen.

Dansk Erhverv holder onsdag Velfærdens Årsdag 2015 i Børsbygningen, hvor både politikerne på Christiansborg, kommunerne og borgerne skal i spil. Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) fortæller om regeringens socialpolitik. Læs mere her.

Tre ministre er også kaldt i samråd onsdag. Først skal beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) stå skoleret i Beskæftigelsesudvalget, hvor Enhedslistens Finn Sørensen har spurgt ind til dimittenders ret til arbejdsløshedsdagpenge.

Senere onsdag er det energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) og miljø- og fødevareminister Eva Kjer (V), der skal i åbent samråd i Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget om indvinding af skifergas.   

Torsdag er endnu en minister kaldt i samråd. Denne gang er det udenrigsminister Kristian Jensens (V) tur. Det er Forsvarsudvalget, der har kaldt udenrigsministeren i samråd, hvor Kristian Jensen skal svare på, om han på baggrund af giftgasangrebet nær Erbil vil genoptage den danske støtte til de kurdiske styrker.

Fredag starter FN-topmødet om udviklingsmålene efter 2015. FN’s medlemslande mødes i New York fredag, lørdag og søndag for at vedtage de nye, bæredygtige udviklingsmål, Sustainable Development Goals (SDGs), der skal definere indsatsområderne i bekæmpelsen af fattigdom og ulighed frem mod 2030 og erstatter Millennium Development Goals (MDGs). Altinget er til stede i New York, så følg med.

Enhedslisten holder årsmøde på Grønnemose Skole i Gladsaxe lørdag og søndag. Partiet plejer at holde årsmøde omkring grundlovsdag, men fordi valget blev udskrevet lige inden grundlovsdag, og Danmark derfor var ramt af valgkamp, udskød partiet årsmødet. 

I den festlige fødselsdagsafdeling kan det nævnes, at det grønlandske folketingsmedlem og tidligere landsstyreformand Aleqa Hammond onsdag fylder 50 år. Lørdag fylder Lene Espersen, tidligere konservativ formand og udenrigsminister og nuværende direktør i Danske Arkitektvirksomheder, 50 år. Og søndag fylder forfatter, rådgiver og klummeskribent på Altinget Susanne Hegelund 60 år. Hurra for dem alle sammen. 

Forrige artikel Messerschmidt: Danskerne skal sætte retningen for dansk EU-politik Messerschmidt: Danskerne skal sætte retningen for dansk EU-politik Næste artikel Det sker i EU: Krisemøde i Bruxelles Det sker i EU: Krisemøde i Bruxelles