Det sker i dansk politik: Fint besøg fra Storbritannien og bunkevis af samråd

OVERBLIK: Der er for alvor kommet gang i Folketinget efter en lang sommerferie, og ugen står blandt andet på en masse samråd og lovforslag. Derudover kommer Storbritanniens nye premierminister på besøg.

Ugen byder blandt andet på fiskeriforhandlinger, sættemøder om fordelingen af forskningsreserven og finanslovforhandlinger.

Mandag får statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fint besøg, når Storbritanniens nye premierminister lægger vejen forbi Danmark. Løkke har fortalt, at han forventer, at Theresa May vil orientere om den britiske regerings foreløbige planer om Storbritanniens farvel til EU. Derudover vil det dansk-britiske samarbejde og samarbejdet inden for NATO om forsvars- og sikkerhedsspørgsmål formentlig også være på dagsordenen.

Mandag ventes det, at et forlig med alle Folketingets satspuljepartier falder på plads om en ny boform for farlige psykiatribrugere.

Social- og Indenrigsministeriet udpeger mandag frikommunenetværk, og de udvalgte vil herefter kunne indsende ansøgninger om konkrete forsøg, der kræver dispensation eller ny lovhjemmel. 

Tidligere statsminister og forhenværende NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen holder mandag foredrag i forbindelse med udgivelsen af sin nye bog Viljen til at lede. Her kommer han blandt andet ind på sine møder med verdensledere som Bush, Putin og Obama. Altinget har tidligere bragt en anmeldelse af bogen, som kan læses her.

Mandag fejrer Psykiatrifonden sit 20 års jubilæum, hvor blandt andet kronprinsesse Mary deltager.

Tirsdag kommer Det Økonomiske Råds vismandsrapport, som blandt andet vil indeholde emner som konjunkturvurdering, aktuel økonomisk politik, offentlige finanser og finanspolitisk holdbarhed. Kort sigt en rapport over rigets økonomiske tilstand.

I Folketinget går det nye folketingsår for alvor i gang med lovbehandling en masse efter sidste uges åbning. Tirsdag skal medlemmerne blandt andet førstebehandle regeringens forslag om at ændre sammensætningen af Flygtningenævnet, så Dansk Flygtningehjælp ikke længere skal kunne udpege medlemmer. Forslaget er en del af regeringens lovkatalog, som indeholder 182 lovforslag. Se det her.

Også på samrådsfronten kan det mærkes, at folketingsåret for alvor er skudt i gang. Tirsdag er der hele seks samråd på menuen:

  • Justitsminister Søren Pind (V) og børne- og undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) skal i samråd om offentliggørelse af krænkende billeder.
  • Skatteminister Karsten Lauritzen skal i samråd om skattelettelsers fordeling på indkomstgrupper og om regeringens løfte om at tildele de største skattelettelser til de lavest lønnede.
  • Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) skal i samråd om mulighederne for at ændre Statsløsekonventionen.
  • Ellen Trane Nørby skal endnu en gang i samråd denne dag, denne gang i sin funktion som ligestillingsminister. Her skal hun forholde sig til ufrivillige berøringer i nattelivet.
  • Sundhedsminister Sophie Løhde (V) skal i samråd om sovepiller til børn og unge.
  • Og så skal erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) i samråd om betalingstjenesteloven.

Onsdag overrækker dronning Margrethe Dronning Ingrids Forskerpris til en markant profil inden for dansk gigtforskning.

I Folketingssalen skal politikerne torsdag førstebehandle Danmarks ratifikation af Paris-aftalen. Forrige uge besluttede EU's miljø- og klimaministre på et hastemøde noget usædvanligt at ratificere klimaaftalen, før hvert enkelt medlemsland har ratificeret aftalen. Det kan du læse mere om her.

Torsdag skal forsvarsminister Peter Christensen i samråd om indkøb af kampfly og nærmere bestemt om Forsvarets kampfly-budget i fremtiden.

Derudover er der også fem andre samråd torsdag:

  • Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) skal i samråd om økonomisk ulighed i 2025-planen.
  • Skatteminister Karsten Lauritzen (V) skal i samråd om konsekvenserne af og baggrunden for de ændringer i børnechecken, som regeringens 2025-plan indebærer.
  • Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) skal i ikke mindre end tre samråd torsdag. Først skal det handle om arbejdsmiljøet for ansatte i sundhedssektoren, derefter om manglende indberetning af utilsigtede hændelser og til sidst om øget brug af beroligende medicin til patienter.

Torsdag er der konference om kræftsituationen i Danmark. Oplægsholderne tæller blandt andre statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), sundhedsminister Sophie Løhde (V) og administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersen.

Rockwool Fonden holder torsdag konference om social mobilitet i Danmark, hvor en række forskere vil holde oplæg, ligesom også social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) taler. Derudover er der paneldebat med fire folketingsmedlemmer.

Cepos er vært, når en ny bog med nogle af Claes Kastholms bedste tekster torsdag bliver præsenteret. Her vil blandt andre Berlingskes chefredaktør Tom Jensen og Weekendavisen-journalist Hans Mortensen sige et par ord.

Fredag er der to samråd på dagsordenen. Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) og social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) skal i samråd om mistrivsel blandt børn og unge, og de skal blandt andet redegøre for, om der mangler forebyggende tilbud.

Skatteminister Karsten Lauritzen skal i samråd om beskatningen af Uber-chauffører og Skats indsats på området.

Fredag er der kulturnat i København. Her kan man traditionen tro besøge en række politiske institutioner, blandt andet kan man komme ind på Christiansborg, møde folketingspolitikere og se Finansministeriet, Erhvervs- og Vækstministeriet og Miljø- og Fødevareministeriet.

Forrige artikel Lilleholt mangler flertal for forsyningsstrategi Lilleholt mangler flertal for forsyningsstrategi Næste artikel Måling: DF minder mest om S og V Måling: DF minder mest om S og V