Det sker i dansk politik: Det store spørgmål om omprioriteringen

OVERBLIK: Ugen i dansk politik byder blandt andet på en hasteforespørgsel om omprioriteringsbidraget, nyt møde i trepartsforhandlingerne, spørgetime med statsministeren og EU-topmøde. Få overblikket her.

En ny uge er i gang, og efter en mødefri uge er Folketinget igen oppe i omdrejninger. Så lad os springe ud i, hvad der sker i dansk politik i den kommende uge. 

Mandag inviterer Venstre til høring om veteranpolitikken. Høringen vil blandt andet bestå af oplæg fra Videncenter ved Veterancentret, tidligere udsendte Jacob Holm Petersen og Flemming Vinther fra HKKF. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil desuden fremlægge regeringens syn på veteranpolitikken.

Senere mandag har Beskæftigelsesudvalget kaldt beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) i samråd om regeringens kontanthjælpsloft, der skal vedtages senere på ugen. Her skal ministeren blandt andet forholde sig til konsekvenserne af kontanthjælpsloftet.

Tirsdag er der spørgetime med statsminister Lars Løkke Rasmussen, og du kan se det direkte på Altinget fra klokken 13. Efterfølgende skal Folktinget blandt andet førstebehandle et lovforslag, der skal give ret hurtig udredning og udvidet frit sygehusvalg ved 30 dages ventetid på behandling.

På samrådsfronten er der ikke færre end fire ministre, der skal stå skoleret tirsdag. Energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) skal i samråd om opfølgning på Parisaftalen, mens udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) skal i samråd om indkvartering af mindreårige og ægtefæller på asylcentrene.

Den nye uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V) skal i samråd om sikring af fremtidig forskning og uddannelse, og til sidst skal også kulturminister Bertel Haarder (V) i samråd om Forstadsmuseet.

Tirsdag er der også planlagt møde mellem LO, DA og regeringen i de igangværende trepartsforhandlinger. I sidste uge afleverede LO og DA et fælles forslag om en integraitons-grunduddannelse til beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen.

Og så kan det lige nævnes, at tirsdag er femårsdagen for krigen i Syrien.

Onsdag står den på hastedebat om omprioriteringsbidraget. Det sker klokken 13, og det helt store spørgsmål bliver, om Dansk Folkeparti vil sende regeringen i mindretal. Socialdemokraterne har stillet et forslag, der vil pålægge regeringen at tilbageføre alle pengene fra det kommunale omprioriteringsbidrag til kommunerne. Dansk Folkeparti har sagt, at de som sådan er enige i teksten i Socialdemokraternes beslutningsforslag. Men de vil ikke stemme for det, så længe bemærkningerne til forslaget er på ”et læserbrevsniveau”.

Onsdag holder Folketingets Grønlandsudvalg høring om uran. Anledningen er, at regeringen i sit lovprogram har bebudet at ville fremsætte to lovforslag om grønlandsk uranudvinding og eksport. Der vil være en række oplæg fra interessenter og eksperter, blandt andet fra Dansk Institut for Internationale Studier, Grønlands Økonomiske Råd, Greenland Minerals & Energy samt Grønlands Natur- og Miljøforening.

Der er også et enkelt samråd på dagsordenen onsdag. Her skal erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) i samråd i Udvalget for Landdistrikter og Øer om beskæring af midler til lokale aktionsgrupper.

Torsdag skal Folketinget tredjebehandle og stemme om regeringens moderne kontanthjælpsloft. Da der er flertal fra en samlet blå blok, bliver det med al sandsynlighed vedtaget.

Derudover skal et nyt lovforslag om aktiviteter i det ydre rum førstebehandles. Her lægges der op til at få fastlagt rammer for, at danske aktiviteter i det ydre rum ”finder sted på et reguleret og sikkerhedsmæssigt betryggende grundlag”.

Torsdag slutter en urafstemning blandt Enhedslistens medlemmer. Siden sidste uge har medlemmerne udover at stemme om, hvem der skal være spidskandidater til Folketinget, også skulle give deres besyv med om, hvorvidt Enhedslisten skal stille selvstændigt op til EU-parlamentsvalgene. Som det er i dag stiller Enhedslisten op under Folkebevægelsen mod EU's liste. På partiets årsmøde i maj skal der tages en endelig beslutning.

Der er også fire samråd på menuen torsdag. Justitsminister Søren Pind (V) får en travl dag med ikke færre end tre samråd, som handler om terrorsigtedes adgang til mobiltelefoner, sessionslogning og videoovervågningskameraer. Transportminister Hans Christian Schmidt (V) og finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) skal sammen i samråd om tilstanden på den nuværende Storstrømsbro og projektet med en ny.

Torsdag og fredag er der EU-topmøde. Her mødes EU's stats- og regeringschefer i Bruxelles for at drøfte yderligere skridt til at tackle migrationskrisen og prioriteter den kommende tid.

Fredag holder Forsvarsudvalget en høring om krigens love med titlen ”Krig og civile tab”. Her vil fire oplægsholdere, blandt andre journalist Nagieb Khaja og Kenneth Øhlenschlæger fra Forsvarakademiet, give en analyse.

I Folketingssalen skal politikerne fredag førstebehandle et lovforslag om frit valg af tv-distributør.

I løbet af ugen vil den nye miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) ifølge Altingets oplysninger begynde drøftelserne om en ny naturpakke med de blå partier. 

Onsdag fylder Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen 40 år, og søndag kan Tom Behnke, tidligere konservativt folketingsmedlem, fejre sin 50 års fødselsdag. Tillykke til dem begge. 

Forrige artikel LO-sammenhold slår sprækker efter trepartsalliance med DA LO-sammenhold slår sprækker efter trepartsalliance med DA Næste artikel Det sker i EU: Flygtningekrise og fremtidens asylsystem Det sker i EU: Flygtningekrise og fremtidens asylsystem