Det sker i dansk politik: Brexit og sankthans med Løkke

OVERBLIK: Ugens helt store begivenhed er den afgørende EU-afstemning i Storbritannien, som også har betydning for Danmark. Derudover inviterer Lars Løkke Rasmussen til sankthansaften hjemme i haven. 

Mandag tager erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) sammen med Københavns overborgmester, Frank Jensen (S) til Paris for at overrække det danske bud på Tour de France-starten. Sloganet for København som startby for verdens største cykelløb er også på plads: The greatest cycling race in the world meets the best cycling city in the world.

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) præsenterer mandag Socialpolitisk Redegørelse. Den giver et samlet overblik over, hvor mange personer der modtager indsatser på socialområdet, hvad der kendetegner socialt udsatte og mennesker med handicap, og hvordan indsatserne virker.

Der er også et enkelt samråd på menuen mandag, hvor beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) skal i samråd om chikane, vold og mobning på danske arbejdspladser.

Mandag er det også World Refugee Day, Verdens Flygtningedag, som er blevet markeret hvert år siden 2001, hvor FN besluttede, at 20. juni skal være dagen, hvor verdens flygtninge er i fokus.

Mandag og tirsdag besøger skatteminister Karsten Lauritzen (V) sammen med medlemmer af Folketingets Skatteudvalg og Europaudvalget OECD i Paris. Har skal de blandt andet høre om skattepolitiske tendenser og fremtidsperspektivet i OECD-landene.

Tirsdag vil Danmark for første gang se Erfalasorput vaje over de statslige myndigheder. Og for dem, som måske ikke lige er klar over, hvad Erfalasorput er, så er det det grønlandske flag. Det sker, fordi regeringen har indført både færøsk og grønlandsk flagdag, og tirsdag vil det grønlandske flag altså være at finde i de 534 statslige flagstænger.

Tirsdag afsiger Københavns Byret dom i en privat straffesag, som journalist Per Michaelsen har rejst mod Politikens tidligere chefredaktør Bo Lidegaard. Årsagen er, at avisen i 2012 skrev, at en kendt forsker mistænkte Michaelsen for at være storspion for Stasi.

Tre ministre skal også i samråd tirsdag. Børne- og undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) skal i samråd om underbemanding i daginstitutioner. Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen og social- og indenrigsminister Karen Ellemann skal sammen i samråd om regeringens udspil ”10 nye mål for social mobilitet” og sammenhængen med kontanthjælpsloftet.

Onsdag holder Udenrigsministeriet en handelspolitisk konference med temaet ”Global Trade Policy – what’s next?”. Her skal det blandt andet handle om WTO og organisationens fremtid i lyset af de mange store regionale og bilaterale frihandelsaftaler, som indgås mellem de største økonomier, især EU, USA, Kina og Japan. Udenrigsminister Kristian Jensen (V) og WTO's generaldirektør Roberto Azevedo er blandt oplægsholderne.

Der falder onsdag dom i sagen mod den første tiltalte syrienkriger. Her er en 24-årig mand blandt andet anklaget for terror ved at lade sig hverve af Islamisk Stat. Kendes han skyldig, skal anklager og forsvarer samme dag umiddelbart efter dommen procedere i forhold til strafudmåling.

Et enkelt samråd er på dagsordenen onsdag. Her skal beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen for tredje dag i træk i samråd, denne gang om østeuropæisk arbejdskraft i Danmark.

Onsdag og torsdag løber FN's Global Compact Leaders Summit af stablen, og her vil fokus blandt andet være på innovation, og hvilken rolle de nye udviklingsmål spiller i forhold til arbejdsmarkedet og den globale udvikling.

Torsdag står den på en af historiens vigtigste folkeafstemninger om EU. Briterne skal sige ja eller nej til EU. Resultatet får ikke kun betydning for Storbritannien, også markeder, forretningsfolk og politikere langt ud over Det Forenede Kongeriges grænser vil holde vejret i spænding, mens briterne afleverer deres stemmer.

Ikke mindre end fem samråd afholdes torsdag:

  • Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen skal i samråd om et alarmerende højt niveau af pesticidrester i børn og deres mødres urin. Læs mere om sagen her.
  • Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen tager endnu et samråd om arbejdsmiljøet på Siemens Wind Power og på Vestas.
  • Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) skal i samråd om milliard-regningen for bankpakkerne efter finanskrisen, herunder om renteudgiften til de 30-årige obligationer, der blev udstedt som led i statens redning af danske banker under finanskrisen.
  • Forsvarsminister Peter Christensen (V) skal først i samråd om ytringsfrihed for Forsvarets ansatte og senere om Forsvarets håndtering af fanger i Irak

Torsdag er også sankthansaften, og Lars Løkke Rasmussen inviterer igen til bål, tale og fællessang i Marienborgs have. Her er man velkommen til at medbringe madkurv, nyde sommeraftenen og høre Rasmus Nøhr synge.

Fredag er der stormøde i Justitsministeriet om arbejdet med EU’s generelle databeskyttelsesforordning. Mødet er det første af en række stormøder om emnet, hvor blandt andet interesseorganisationer og advokatkontorer med speciale i persondataret er inviteret med.

Vi slutter ugen på Christiansborg med sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) og social- og indenrigsminister Karen Ellemann, som skal i to samråd fredag. Det ene handler om den sociale ulighed i sundhed i Danmark, mens det andet handler om behandling af børn og unge med særligt søvnbesvær.

Søndag fylder Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, 40 år. Tillykke til ham.

Det sker i dansk politik går nu på sommerferie. God sommer – vi ses på den anden side.

Forrige artikel Uffe Elbæk vinder Folkemødets dialogpris Uffe Elbæk vinder Folkemødets dialogpris Næste artikel EU grubler over plan B for Brexit EU grubler over plan B for Brexit