Det sagde Løkke om finanslovsforhandlingerne

DOKUMENTATION: "En række vigtige delaftaler er faldet på plads," konstaterede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ved pressemødet tirsdag.

Statsministeren:

"Siden vi var sammen sidst for en uge siden, så er der jo kommet gang i finanslovsforhandlingerne. Det glæder mig meget.

Først og fremmest så lykkedes det jo at få et gennembrud på globaliseringsforhandlingerne, som stod lidt i stampe, da vi var sammen sidst.

Det er til glæde for den danske uddannelsessektor, men det er jo i en bredere forstand også til glæde for alle danskere, for det betyder jo, at de spørgsmålstegn, der var ved at opstå, om man kunne have tillid til historiske beslutninger omkring efterløn og folkepension, at de spørgsmålstegn blev visket væk.

Så det er på alle måder meget tilfredsstillende, at det lykkedes at få en aftale i hus, og det har jo så også åbnet døren for de afsluttende finanslovsforhandlinger, som pågår lige i øjeblikket.

Og hvor jeg fra min udkigspost jo med tilfredshed noterer mig en række vigtige delaftaler, der er faldet på plads.

En stor pakke på ældreområdet, som betyder, at vi nu målrettet kan øge bevillingerne i kommunerne med 300 mio. kr. til at styrke ældreomsorgen. Der lægges loft ind over egenbetalingen på udbragt mad i ældreservicen på 45 kr.

Det er en håndsrækning til de pensionister, der bor i kommuner, hvor man har skruet prisniveauet op i et alt for højt leje.

På det retspolitiske område er der aftalt en offensiv pakke, som ligger i forlængelse af de andre initiativer, vi har taget omkring kriminalitetsbekæmpelse.

Inden for en ramme på 622 mio. kr. sker der nu en oprustning, som betyder, at vi også kan holde klimakonferencen i København i december i en følelse af tryghed - f.eks. bliver det jo muligt nu at udbetale overarbejde til de politibetjente, der indgår i forbindelse med COP15-arrangementet, og vi øger optaget på politiskolen med 100.

Og i dag har regeringen så indledt en procedure i forhold til Schengen, som betyder, at vi - hvis det politifagligt skønnes nødvendigt - i forbindelse med COP15-arrangementet midlertidigt vil kunne lukke vores grænser ned og indføre grænsekontrol.

Der er lavet en aftale på udlændingeområdet, hvor jeg specielt gerne vil fremhæve det forhold, at vi øger mulighederne for repatriering ganske markant, idet man for alle over 18 år får mulighed for at tage 100.000 kr. med sig hjem, hvis man føler, at ens fremtid med fordel kan udleves i det land, man oprindeligt kom fra.

Og så vil jeg også gerne trække et sidste tema frem, som har været lidt overset i debatten på det seneste, nemlig hele spørgsmålet omkring afbureaukratisering, hvor jeg jo i forbindelse med Folketingets åbning lagde op til, at nu er tiden kommet, hvor mange skåltaler omkring vigtigheden af at få lovmøllen til at arbejde lidt den anden vej nu blev afløst af konkret handling.

Og jeg noterer mig med stor glæde og stor tilfredshed, at regeringen hos Dansk Folkeparti og Liberal Alliance har fået opbakning til absolut hovedindholdet af den meget konkrete afbureaukratiseringsplan, vi lagde frem, som betyder, at vi altså i 2010 kan flytte 1⁄4 mia. kr. fra bureaukrati og kontrol og papirarbejde til borgerservice.

Og året efter i 2011 en 1⁄2 mia kr.

Så det er markante delresultater, og nu er finanslovsforhandlingerne så gået ind i den sidste helt afgørende fase. Og jeg håber og forventer og tror, at vi relativt hurtigt vil have et færdigt resultat, hvor noget af det, der jo bl.a. skal adresseres, er den økonomiske situation, som fortsat har regeringens opmærksomhed på et niveau, der overskygger alt andet.

Vi slås med stigende arbejdsløshedstal. Vi slås med den udfordring, at der er en risiko for ungdomsarbejdsløshed, og derfor er det vigtigt, at vi helt frem til målstregen af finanslovsdrøftelserne vurderer den økonomiske situation og altså også vurderer, om der er brug for at gøre mere, der kan stimulere økonomien.

Så jeg ser frem til, at det intensive afsluttende finanslovsforhandlingsforløb bringes til en ende, så der kommer fuld klarhed over den økonomiske politik i 2010."

Udskrift fra statsministerens pressemøde 10. november 2009
Kilde: stm.dk

Forrige artikel Kommuner vil udstede natur-bøder Kommuner vil udstede natur-bøder Næste artikel Flertal imod ordning om salg af almene boliger Flertal imod ordning om salg af almene boliger