Den sammensatte marginalskat nu under 70 pct.

MARGINALSKAT: Skattereformen har både sænket den egentlige indkomstskat og den sammensatte skat, der inkluderer moms og afgifter.

Danskerne oplever i 2010 et lidt svagere skattetryk end året før.

Nye tal fra Skatteministeriet viser, at både den direkte skat og den sammensatte skat - der også tager højde for den moms og de afgifter, danskerne betaler til statskassen - er faldet en smule som følge af skattereformen. Det gælder både for de laveste og de højeste indkomster.

Således faldt den direkte gennemsnitsskat på arbejdsindkomst for en enlig skatteyder med en gennemsnitlig indkomst fra 39,4 pct. til 38,3 pct. - og den sammensatte gennemsnitsskat for samme skatteyder faldt fra 56,7 pct. til 55,1 pct.

Det gælder også for en gennemsnitlig skatteyders marginalskat, hvor den direkte marginalskat faldt fra 43,5 pct. til 42,3 pct., og den sammensatte marginalskat fra 59,7 pct. til 58,1 pct.

Skattereformen fra 2009 er provenuneutral for staten, men har givet de fleste lempelser allerede i 2010, mens de fleste stramninger først træder i kraft fra 2012 og frem til 2019. Da de fleste lettelser i skattereformen sker i skatten på arbejde, mens de fleste stramninger sker på afgiftssiden, kan de sammensatte skatter derfor ventes at stige frem mod 2019.

Under 70 pct.
En af skattereformens væsentligste elementer var afskaffelsen af mellemskatten på 6 pct. Den har betydet, at marginalskatten for de højeste indtægter er blevet væsentligt mindre. Tallene fra Skatteministeriet viser da også, at en enlig skatteyder med høj indtægt har fået formindsket sin direkte marginalskat fra 62,8 pct. i 2009 til 56,1 pct. i 2010.

Den sammensatte marginalskat for en skatteyder med høj indtægt faldt tilsvarende fra 73,5 pct. til 68,1 pct. og kom dermed under de magiske 70 pct.

Marginalskattegevinsten er væsentligt mindre for de laveste indkomster. Her opgør Skatteministeriet faldet i den direkte marginalskat fra 42,1 til 40,9 pct. og i den sammensatte marginalskat fra 58,6 pct. til 57,0 pct.

Forrige artikel S-SF: Regeringen ignorerer beboersammensætningen S-SF: Regeringen ignorerer beboersammensætningen Næste artikel Høegh fortryder MadX-proces Høegh fortryder MadX-proces