Debattør: Stop med at generalisere ud fra etnisk ophav

DEBAT: Det er diskrimination, når man groft generaliserer flere hundredtusinder mennesker, der ikke har andet til fælles, end at de har rødder i et ikkevestligt land, skriver Muneeza Rosendahl, der er specialkonsulent og talsperson for Feministisk Initiativ.

Af Muneeza Rosendahl
Specialkonsulent og talsperson for Feministisk Initiativ

Jeg er Danmarks største problem – sammen med de andre otte procent, der enten er indvandrere eller efterkommere af indvandrere med ikkevestlig baggrund i Danmark.

Hvorfor? Fordi jeg ikke er en god medborger? Nej. Fordi jeg ikke betaler min skat? Nej. Fordi jeg ikke går ind for demokrati og ønsker voldelig revolution i Danmark? Nej.

Men hvorfor så? Fordi jeg har rødder i Pakistan. Mit ikkevestlige ophav er den eneste grund til, at jeg og de andre 8 procent af Mette Frederiksen er udråbt til ikke blot et problem, men Danmarks største problem anno 2018. Ligefrem en trussel mod danskheden, som Lars Løkke Rasmussen udtrykte det tidligere på året.

Dette er ikke breaking news i en tid, hvor MF'ere holder tale for For Frihed – tidligere Pegida. Men det bør dæleme være noget, vi stadig har stor fokus på og konsekvent siger fra overfor.

Ghettoplanen ser kun etnicitet
En ting er min egen harme og frustration over at være udsat for racistisk diskrimination af Danmarks politiske top, og hvad det generelt gør ved et menneske at blive udpeget som et problem, blot for at være født som den, man er. 

Noget andet er, hvor vi er på vej hen som land og samfund. Vi er tydeligvis allerede begyndt at retfærdiggøre at se en gruppe borgere som et problem ud fra en bestemt fællesnævner – deres ikkevestlige baggrund (det vil sige alle fra Peru til Japan og 150 andre lande).

Vi ser altså hverken på, hvem de er som mennesker, deres holdninger, deres handlinger, men dømmer dem blot ud fra deres etniske ophav.

Et konkret eksempel på dette er i forbindelse med den såkaldte "ghettoplan". For at betegne et udsat boligområde som en ghetto skal andelen af indvandrere og efterkommere fra ikkevestlige lande nu overstige 50 procent. Det betyder, at det alene er beboernes etnicitet, der kan kategorisere et udsat boligområde som en ghetto.

Med andre ord: Mere end 50 procent af min slags i et udsat boligområde og bum, så bor du i en ghetto.

Se på individet
"Åh, Muneeza, tag det roligt, du ved da godt, at det ikke er 'sådan nogle som dig', de taler om!"

Hvem har ikke hørt denne velmenende, men diskriminerende, frase ytret? Men jo, det er lige præcis sådan nogle som mig, og alle mulige andre, der tales om, når man groft generaliserer flere hundredtusinder mennesker, der ikke har andet til fælles, end at de har rødder i et ikkevestligt land. 

Vi derfor må og skal stoppe med at generalisere og begynde at se individet fremfor gruppen.

For ligesom etnisk danske borgere er forskellige, så er alle borgere med ikkevestlig baggrund det også. Heller ikke breaking news, men hvorfor bliver vi så ved med at begå den samme fejl?

Ren propaganda
Ligesom fælles danske værdier ikke er noget, man automatisk får med sig, blot fordi man er født i Danmark eller af en etnisk dansk person, så gælder det samme os, der er født med ikkevestlig baggrund.

Jeg kender for eksempel ret mange etniske danskere, som ikke mener, at For Frihed er nogle fine folk, der fortjener et skulderklap – og hurra for dem!

Så vel er der problemer med nogle med ikkevestlig baggrund, ligesom der er problemer med nogle etniske danskere, men Danmarks største problem og en trussel mod danskheden, det er ren propaganda, som vi må og skal sige fra overfor.

Forrige artikel 3F: Regeringen smider 300.000 grønne job væk 3F: Regeringen smider 300.000 grønne job væk Næste artikel Fhv. embedsmand: Embedsvældet er på fremmarch Fhv. embedsmand: Embedsvældet er på fremmarch