Danskerne vil holde syrienskrigere ude

MENINGSMÅLING: 91 procent af vælgerne vil have nægtet indrejse til personer, der har været i Syrien og kæmpet på islamisternes side.

Sjældent har man set lignende tal i meningsmåling.

Befolkningen vil under ingen omstændigheder have syrienskrigere ind i landet igen, hvis de har kæmpet på islamisternes side i Syrien (og Irak). Det fremgår af en meningsmåling fra Norstat, der viser en helt enestående enighed mellem vælgere på tværs af partierne.

Hele 91 procent af de adspurgte erklærer sig enige i udsagnet:

”Personer, der rejser fra Danmark for at kæmpe for Islamisk Stat (IS) eller andre islamistiske grupper, skal ikke længere have indrejsetilladelse til Danmark.” Blot 3 procent er uenige.

Stramning tidligere på året
Der er dermed næsten total opbakning til de stramninger af loven, Folketinget gennemførte tidligere på året – og som netop tager sigte på at fratage tidligere syrienskrigere deres opholdstilladelse i Danmark. Stramningen blev gennemført på initiativ af tidligere justitsminister Mette Frederiksen (S)

Før lovændringen var fokus helt rettet mod på at forhindre islamister i at rejse ud af landet for at tilslutte sig deres meningsfæller i Levanten. Hvis de islamistiske krigere vendte tilbage igen, forsøgte de danske myndigheder sig med forebyggende, pædagogiske samtaler.

Kursen blev skærpet umiddelbart efter terroren i Paris og København først på året, men forslaget til stramninger var fremsat allerede før disse angreb. Danmark har siden efteråret 2014 været en del af den amerikansk ledede koalition, der har bombet Islamisk Stat (IS).

EL-vælgere for
Meningsmålingens undertal for de enkelte partier viser, at mellem 94 og 100 procent af de blå vælgere mener, at tidligere syrienskrigere skal have frataget opholdstilladelsen i Danmark, hvis de har kæmpet på islamisternes side.

Næsten samme mønster findes hos de socialdemokratiske vælgere, hvor 90 procent vil holde de islamistiske krigere ude, mens 1 procent er uenig. Det er langt de fleste vælgere fra SF og Alternativet også enige i.

Interessant nok er 88 procent af Enhedslistens vælgere med på at nægte indrejse til hellige krigere. Enhedslisten stemte ellers imod stramningen tidligere på året.

Radikale vælgere adskiller sig lidt fra de øvrige vælgergrupper. Her går ”kun” 67 procent ind for at tage opholdstilladelsen fra islamistiske krigere, mens 19 procent er uenige. Det skal understreges, at der er tale om små tal, men Norstat-målingen lægger sig tæt op ad andre målinger af, hvor radikale vælgere skiller sig ud på værdipolitikken.

Målingen er foretaget efter det seneste terrorangreb i Paris.

Forrige artikel Har du fulgt med: Prøv quizzen Har du fulgt med: Prøv quizzen Næste artikel Organisationer: Asylstramning kan sende flere børn på flugt Organisationer: Asylstramning kan sende flere børn på flugt