Danske Regioner og KL gør fælles front over for regeringen

KL og Danske Regioner er nu så enige om en sundhedsreform, at de for første gang nogensinde ønsker at sidde samlet over for regeringen til årets økonomiforhandlinger. Målet er at få regeringen til at forpligte sig til en skitse til en reform, der sikrer bedre sammenhæng mellem sygehuse, kommuner og almen praksis.

Kommuner og regioner er grundlæggende enige om, hvordan sygehuse, kommuner og praktiserende læger kan sikre et mere nært og sammenhængende sundhedsvæsen.

Derfor skal Danske Regioner og KL til årets økonomiforhandlinger for første gang nogensinde sidde sammen og få lagt en køreplan for en videreudvikling af sundhedsvæsenet. Den fælles opfordring til regeringen kommer fra KL’s formand, Jacob Bundsgaard, og Danske Regioners formand, Stephanie Lose (V).

”Vi har sagt til regeringen, at vi er klar til at skubbe processen i gang. Vi har ventet rigtig længe,” siger Stephanie Lose.

Man kan i forhandlingerne tage udgangspunkt i det fælles udspil, som Danske Regionerne fremlagte i september, mener Jacob Bundsgaard.

Regeringen har taget positivt imod forslaget, men der er endnu ikke indkaldt til fælles møder, siger de to formænd.

Årets økonomiforhandlinger startede i denne uge med sættemøder i Finansministeriet. De ventes afsluttet i starten af juni. 

Klar til at lave aftale
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har tidligere kritiseret KL og Danske Regioner for at strides om udformningen af en sundhedsreform. Men nu er knasterne grundlæggende ryddet af vejen, forsikrer de to formand.  

”De 12 pejlemærker, vi fremlagde i udspillet, kan være grundstrukturen i en reform af sundhedsvæsenet, hvor vi får styrket sammenhængen i sundhedsvæsenet, og hvor vi får nogle bedre strukturer uden for sygehusene i det nære sundhedsvæsen,” siger Jakob Bundsgaard.

I årevis har debatten kredset om, hvordan fremtidige sygehusklynger eller sundhedsfælleskaber skal indrettes rundt om landets 21 akutsygehuse. Et samarbejde, hvor de enkelte akutsygehuse og områdets kommuner og praktiserende læger aftaler, hvordan man håndterer de patienter, som bevæger sig på tværs af sygehuse, almen praksis og kommunernes sundhedstilbud.

”Vi er klar til at lave en aftale om, hvordan samarbejdsstrukturen skal være. Hvor detaljeret det bliver, og hvor langt vi når, det er regeringen jo med til at bestemme,” siger Stephanie Lose.

,

Forrige artikel Dagens overblik: Lokalpolitikere frygter udrejsecenter på Langeland, og grønt lys til karamelkast og studenterkørsel Dagens overblik: Lokalpolitikere frygter udrejsecenter på Langeland, og grønt lys til karamelkast og studenterkørsel Næste artikel Konservative og Venstre er klar til 2025-klimamål på ”mindst 50 procent” Konservative og Venstre er klar til 2025-klimamål på ”mindst 50 procent”