Dansk smykkeforslag splitter Europa-Parlamentet

SKOLERET: Regeringens forslag om at beslaglægge asylansøgeres smykker skal til debat i et udvalg i Europa-Parlamentet på mandag, dagen før forslaget bliver vedtaget i Folketinget. Det har Europa-Parlamentet besluttet onsdag morgen efter en uge med splid mellem de politiske grupper om det danske forslag.

STRASBOURG: Efter en uge med modstridende udmeldinger og internt pres har Europa-Parlamentet nu endelig besluttet at diskutere det kontroversielle forslag fra den danske regering om at beslaglægge asylansøgeres smykker og andre værdigenstande.

Det blev afgjort onsdag morgen på Europa-Parlamentets plenarforsamling i Strasbourg, hvor et flertal af europaparlamentarikerne stemte igennem, at smykkeforslaget skal tages op af Parlamentets borgerrettighedsudvalg 25. januar – dagen før forslaget skal vedtages i Folketinget.

Beslutningen om at tage debatten kommer efter en del forvirring og tovtrækkeri mellem de politiske grupper i Europa-Parlamentet. For selvom der er flertal for, at det danske smykkeforslag skal drøftes, har der været stor uenighed om hvor, hvornår og hvordan.

Socialdemokrater og liberale uenige
I den socialdemokratiske gruppe og i den liberale ALDE-gruppe, hvori både Venstres Ulla Tørnæs og de to radikale europaparlamentarikere sidder, har der været intern splid om, hvorvidt den danske regerings forslag skulle tages op på plenarforsamlingen eller først senere på et møde i borgerrettighedsudvalget.

Kompromisforslaget kom fra den hollandske parlamentariker Sophie in ‘t Veld, som kommer fra partiet D66, som er et søsterparti til Radikale. Hun understregede, at det mest afgørende er, at smykkeforslaget bliver diskuteret i Europa-Parlamentet, før det bliver vedtaget. Derfor er det nu på mandag, forslaget skal diskuteres, og ikke 1. februar, som er en dato, der også tidligere har været foreslået.

Grønne har presset på
Parlamentets Grønne gruppe, som Margrete Auken (SF) er medlem af, har presset meget på for at få det danske forslag til debat så hurtigt som muligt. Gruppen forsøgte forgæves at få det taget op til diskussion i Udvalget for Borgerrettigheder to gange i denne uge, først mandag og så tirsdag.

Onsdag morgen prøvede de Grønne sågar at få diskussionen på dagsordenen for hele plenarforsamlingen. Men uden held.

Formanden for den Grønne gruppe, belgieren Philippe Lamberts, sammenligner den danske situation med Polen og Ungarn, som også har været oppe til debat i Europa-Parlamentet.

“I går brugte vi betydeligt meget tid – og med rette – på at tale om situationen i Polen. Og vi har tidligere med rette brugt betydelig tid på situationen i Ungarn. Nu har vi en situation under udvikling i Danmark, og jeg mener, vi er nødt til at sætte det til debat,” sagde Philippe Lamberts, som blev bakket op af formanden for venstrefløjsgruppen GUE.

Borgerlige tager Danmark i forsvar
De to borgerlige grupper EPP og ECR har ikke ønsket, at debatten om det danske smykkeforslag skulle finde sted. I hvert fald ikke før forslaget rent faktisk er blevet vedtaget i det danske Folketing.

Formanden for EPP-gruppen, tyskeren Manfred Weber, forsvarede det danske smykkeforslag onsdag morgen i Parlamentet. Han sagde om forslaget, at der er tale om, at asylansøgere og danske modtagere af sociale ydelser bliver stillet lige. Samtidig advarede han mod, at Europa-Parlamentet griber ind i nationale lovgivningsprocesser.

“Hvis vi, hver gang ny lovgivning bliver vedtaget i et medlemsland, begynder at opføre os som et slags ‘over-parlament’ og blander os i indenrigspolitik, så gør vi skade på vores europæiske projekt. Vi respekterer det danske parlaments beslutninger,” siger Manfred Weber.

Også det danske medlem af Europa-Parlamentet Anders Vistisen (DF) talte kraftigt imod, at Parlamentet skal blande sig i Danmarks indenrigspolitik.

“Det ville være en helt urimelig magtdemonstration fra Europa-Parlamentet, hvis man begynder at gribe ind i den interne danske lovgivningsprocedure,” siger Anders Vistisen.

Auken: Danskere fra S og V blokerer
Medlem af Europa-Parlamentet Margrete Auken (SF) ærgrer sig over, at det ikke er blevet til noget med en bred debat i hele Europa-Parlamentet om smykkeforslaget. Hun peger på, at det skulle være de danske europaparlamentarikere fra Venstre og Socialdemokraterne, der har blokeret for at få punktet på dagsordenen.

“Vi Grønne har råbt og gjort ved for at få diskuteret en lovgivning, som vi mener strider mod menneskerettighederne og dermed EU's værdigrundlag. Hvis loven er så fair, som V og S siger, har de vel netop interesse i, at vi diskuterer den, så alle kan forstå deres gode intentioner. Som det tegner sig nu, er det pinligt og uværdigt og bidrager til Danmarks dårlige omdømme i EU,” siger hun.

Socialdemokraten Jeppe Kofod skrev mandag på Twitter, at han finder det “useriøst” at debattere det danske forslag i Europa-Parlamentet.

Forrige artikel KL: Nej tak til flygtningelandsbyer KL: Nej tak til flygtningelandsbyer Næste artikel Støjberg: Flygtningelandsbyer er ikke det bedste middel Støjberg: Flygtningelandsbyer er ikke det bedste middel