Danmark uden olie, gas og kul i 2050

DOKUMENTATION: Ved hjælp af havvindmøller, biomasse, varmepumper og elbiler kan Danmark blive uafhængig af fossile brændsler. Det viser Klimakommissionens analyse, som blev præsenteret i dag.

Fra Klimakommisionens rapport:

Sammenfatningen i en nøddeskal
De globale klimaændringer og de begrænsede ressourcer af især olie vil sætte dagsordenen for klima- og energipolitikken i årene fremover.

Klimaændringerne stiller massive krav til reduktioner i udledningen af drivhusgasser og dermed til vores forbrug af kul, olie og naturgas.

Samtidig må priserne på disse brændsler forventes at stige, når de tilbageværende ressourcer skal dække en stigende efterspørgsel.

Vi kan både reducere Danmarks udledning af drivhusgasser markant og gøre Danmark uafhængig af fossile brændsler.

Det kræver en total omlægning af det danske energisystem. Væk fra olie, kul og gas, der i dag står for over 80 pct. af vores energiforbrug. Og over til grøn energi med vindmøller og bioenergi som de vigtigste elementer.

Prisen for omlægningen kan virke overraskende lav.

Den lave pris betyder, at vi ikke blot kan opretholde vores nuværende levestandard. Vi kan også have en betydelig økonomisk vækst, så omkostningerne til energi vil fylde mindre på budgettet end i dag.

Når prisen ikke bliver større, skyldes det først og fremmest, at vi undgår at betale i dyre domme for fossile brændsler og CO2-reduktioner, samt at vi kan begrænse vores energiforbrug ved effektiviseringer inden for alle områder.

Der er mange muligheder allerede i dag og nye teknologier vil øge vores muligheder i fremtiden.

Det er svært at spå om den præcise indretning af fremtidens grønne energisystem. Men overordnet set kan det komme til at se sådan ud:

- Vi vil bruge energien meget mere effektivt, så vi blandt andet kan varme huse op med halvt så meget energi som i dag og køre længere på den samme mængde energi.

- El bliver omdrejningspunktet for energisystemet. 40-70 pct. af energiforbruget skal dækkes af el, mod 20 pct. i dag.

- Havvindmøller bliver centrale. Der skal opstilles mange flere møller, og møllerne skal dække op til halvdelen af Danmarks energiforbrug.

- Energisystemet skal være intelligent. Med de mange vindmøller er det nødvendigt, at vi forbruger el mere fleksibelt end i dag. Intelligente elmålere, tidsstyret opladning af elbiler og varmepumper i kombination med varmelagre er blot nogle af de teknologier, der skal til for at vi kan udnytte vinden, når den blæser. Vi skal også udbygge vores elforbindelser til udlandet, så vi kan eksportere og importere mere el, når der er rigelig og for lidt vind.

Biomasse kommer til at spille en vigtig rolle, ikke mindst i transportsektoren og som backup for vindmøllerne. 

- Vi skal varme vores huse op med eldrevne varmepumper, hvor vindmøllerne leverer energien og med fjernvarme. Biomasse, solvarme, geotermi og varmepumper skal tilsammen levere energien til fjernvarmen.

- Biler skal i fremtiden køre på forskellige kombinationer af batterier og biobrændstoffer.

Det er en enorm omstilling af det danske energisystem, der skal til. Derfor skal omstillingen ske gradvist, men den skal starte nu.

Det vil gøre det billigere, bl.a. fordi vi kan planlægge investeringer i anlæg og infrastruktur således, at de laves når eksisterende anlæg er udtjent.

Klimakommissionen har 40 konkrete anbefalinger til, hvad der skal til i de kommende år for at sikre, at Danmark kommer ind på et robust udviklingsspor frem mod uafhængigheden af olie, gas og kul.

Blandt de centrale anbefalinger er at give borgere og virksomheder en klar økonomisk interesse i at understøtte omlægningen. Dermed vil markedet
være med til at sikre, at de bedste teknologiske løsninger bliver brugt.

Kilde: Klimakommissionens rapport: "Grøn energi - vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler"
Forrige artikel Førtidspensionsreform splitter danskerne Førtidspensionsreform splitter danskerne Næste artikel Danskerne siger nej til EU-skat Danskerne siger nej til EU-skat