En helt ny slags skat? Klimapenge til ulande skal findes på "innovative" måder, siger Dan Jørgensen

https://vimeo.com/794488040

Vi skal finde penge via "innovative kilder" for at skaffe flere penge til at håndtere klimaforandringerne i udviklingslandene, sagde udviklingsministeren på Verdensmålsugen. Det kan for eksempel være internationale skatter på skibsfart.

Ulandsbistanden er ikke det eneste sted, hvor der kan og skal hentes klimapenge til udviklingslandene.  

Sådan lød det fra Dan Jørgensen (S), minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, da han tirsdag var med til at åbne Verdensmålsugen i Fællessalen på Christiansborg. 

"Der er masser af indsatser, vi vil lave, og mange af dem vil knytte sig til at tilvejebringe klimafinansiering af forskellige innovative kilder, som ikke kommer fra udviklingsmidlerne," sagde han.  

Her nævnte ministeren blandt andet internationale skatter på skibsfart, som en mulig kilde til at betale for den fond, verdens lande er blevet enige om at lave for at sikre økonomisk støtte til de lande, som bliver ramt af tab og skader som følge af klimaforandringerne.  

“Vi har i den danske regering ikke fastlagt, hvad vi vil støtte endnu, men vi har sagt, vi gerne vil være med til at afsøge innovative midler. Det kunne være internationale skatter på for eksempel skibsfart eller andet, der har været diskuteret," sagde han.

Oxfam Ibis: God idé

I sin tid som klimaminister ønskede Dan Jørgensen sig også globale afgifter på skibsfart. Dengang var der tale om en CO2-afgift på shippingbranchens udledninger. Han mente dog ikke, at det var realistisk, at FN’s søfartsorganisation, IMO, kunne nå at indføre det i tide. Derfor endte det i stedet med en CO2-afgift i EU-regi gennem kvotesystemet.

Ifølge Oxfam Ibis er det en god idé at se nærmere på nye skatter og afgifter, som kan være med til at betale for den klimaregning, udviklingslandene står med. Generalsekretær Lars Koch understreger dog, at Danmark stadig skal finde flere penge til klimabistand i de nationale budgetter.  

“Vi har en moralsk forpligtelse til selv at finde den klimafinansiering. Men vi skal selvfølgelig også kigge efter innovativ finansiering gennem skatter og afgifter. Det bliver en hoveddagsorden frem mod COP28,” siger Lars Koch.  

Han mener desuden, at det er realistisk at gennemføre. 

“Det kræver politisk vilje, men vi har eksempelvis netop set, at EU har lavet en skat på de energivirksomheder, der har overnormale profitter på grund af energikrisen, så det kan godt lade sig gøre. Og det er helt rigtigt at beskatte de fossile brancher hårdere,” siger han og peger selv på luftfart. {{toplink}}

Klimabistanden skal stadig tages fra ulandsbistanden

Debatten om klimapenge til verdens fattigste lande har længe været et omdiskuteret emne både internationalt og i Danmark. Ikke mindst fordi der er tale om enorme beløb og behov. Særligt har debatten om, hvorvidt pengene til klimabistanden skal komme oveni den ulandsbistand, de rige lande betaler i forvejen, presset forholdet mellem det globale nord og det globale syd. 

Tirsdag understregede ministeren dog også, at de klimapenge, som Danmark giver til udviklingslandene, fortsat skal komme fra ulandsbistanden. 

Se hele interviewet med ministeren samt ministerens indledende tale her

Forrige artikel Se alle debatter fra Verdensmålsugen live her Se alle debatter fra Verdensmålsugen live her Næste artikel Ane Halsboe-Jørgensen om store bededag: Ane Halsboe-Jørgensen om store bededag: "Hvis det her kom til folkeafstemning, så ville jeg næppe vinde den"