Dam lander stor trafikaftale

AFTALE: Transportministeren har landet en stor trafikaftale, der udmønter midler for 3,5 milliarder kroner. Det sikrer mobilitet i hele landet, siger han. Venstre glæder sig over mange veje.

Den grønne forligskreds er efter et langt forhandlingsforløb nu enig om en ny trafikaftale.

Transportministeren er tilfreds:

"Vi har landet en stor, bred aftale, der sikrer mobilitet mange steder i landet. Jeg er glad for, at vi får fundet midler til Herning-Holstebro og får udvidet Køge Bugt-motorvejen," siger Henrik Dam Kristensen til Altinget.dk.

Det er en aftale med større fokus på vejene end tidligere, lyder det fra ministeren.

"Sidste år brugte vi en stor del penge på den kollektive trafik, og derfor er det udmærket, at der er balance i det, når Køge Bugt nu presser på," siger han. 

Aftalen kommer efter et langt forhandlingsforløb i den grønne forligskreds - alle partier undtagen Enhedslisten - som har været i gang siden august. Tirsdag faldt en stor knast dog endelig på plads, da partierne indgik en delaftale om Storstrømsbroen. Men V og K nægtede at gå videre med de resterende forhandlinger, før midlerne til en motorvej mellem Herning og Holstebro blev overført til trafikforligskredsen.

Onsdag fik de to partier så sin vilje, da man i forsvarsforligskredsen blev enige om at frigive 3,4 milliarder kroner, som er øremærket den nye motorvej. Og nu har partierne så afsluttet en hæsblæsende transportuge med at blive enige om resten.

Aftalen betyder ud over de to store projekter, at der blandt andet er bevilget midler til en udbygning af Køge Bugt-motorvejen, en tilkørselsrampe til det kommende supersygehus i Odense, en ny havnepakke, forbedring ved Ringsted Station og en jernbane til Aalborg Lufthavn.

I alt udmønter partierne for over 10 milliarder kroner, når man regner Storstrømsbroen og den jyske motorvej med (læs trafikaftalen her).  

V: En vejpakke der gavner erhvervslivet
I Venstre er man tilfreds med aftalen, selvom man stadig gerne havde set, at der blev brugt endnu flere penge på veje. Partiets trafikordfører Kristian Pihl Lorentzen mener dog trods alt, at det er en aftale, der har stort fokus på veje.

”Det er en pakke, der råder lidt bod på, at vejene er blevet forsømt under den her regering. Men det er ikke nok, så vi skal fortsat have fokus på vejene,” siger han.

Han fortæller, at det er vigtigt, at aftalen har fokus på at gavne de danske virksomheder.

”Vi er glade for, at der i aftalen er mange projekter, som giver erhvervslivet bedre vilkår. Eksempelvis at vi styrker havnene, som virkelig kan skabe arbejdspladser,” siger Kristian Pihl Lorentzen, der i den forbindelse også nævner, at modulvogntogsnettet bliver udvidet.

Forrige artikel Chefer flygter fra KORA Chefer flygter fra KORA Næste artikel Så kan politikerne hæve euro i Folketinget Så kan politikerne hæve euro i Folketinget