Dagens overblik: Venstre vil lempe offentlighedsloven

Jakob Ellemann-Jensen foreslår at ændre offentlighedsloven, når det gælder epidemier. Ny plan for infrastruktur udelader flere projekter fra S-valgoplæg. Frie Grønne præsenterer vision. DF-forslag om mere kristendom på skolerne kritiseres. Få morgenoverblikket.

Godmorgen og velkommen til dit politiske overblik på den sidste dag inden weekenden.

Regeringen bliver jævnligt kritiseret for ikke tydeligt at fortælle, hvad der er politiske beslutninger, og hvad der er faglige vurderinger.

Venstre mener, at det er blevet mere iøjnefaldende under epidemien, blandt andet under nedlukningen af minkerhvervet, og derfor lægger de nu op til at lempe offentlighedsloven. Det kan man læse på forsiden af dagens Berlingske.

Jakob Ellemann-Jensen foreslår konkret, at epidemiområdet ikke længere omfattes af den såkaldte ministerbetjeningsregel, som kan undtage dokumenter mellem ministerier og underliggende myndigheder fra aktindsigt. Lige nu står miljøområdet udenfor den regel.

Radikale er positive overfor forslaget. SF og Enhedslisten synes, ministerbetjeningsreglen bør fjernes for alle områder.

Flere transportprojekter fra S-valgoplæg droppet

Da regeringen torsdag præsenterede en plan for infrastruktur, var flere projekter fra deres eget trafikudspil fra før det seneste valg ikke med. Det skriver Jyllands-Posten på forsiden af dagens avis.

Et af projekterne, Socialdemokratiet havde med i trafikudspillet i 2019, men har droppet i det nye udspil, er Hærvejsmotorvejen, som skulle køre igennem Midtjylland. Som transportminister i 2014-2015 talte blandt andet Magnus Heunicke for Hærvejsmotorvejen i offentligheden.

I 2019 foreslog Socialdemokratiet en plan til 70 milliarder kroner. Nu lyder beløbet på mere end 100 milliarder kroner.

Venstre og Liberal Alliance kritiserer beslutningen. Transportminister Benny Engelbrecht siger til avisen, at trafikudspillet dengang bare var en bruttoliste.

Altinget Transport kan du læse mere om konsekvenserne af det nye infrastrukturudspil i et interview med transportministeren.

Frie Grønne præsenterer nyt visionsoplæg

For et år siden præsenterede tidligere Alternativet-medlemmer deres nye parti Frie Grønne. Nu er partiet klar med et nyt visionsoplæg.

Altinget Civilsamfund har talt med partiets leder Sikanar Siddique, som uddyber, at Frie Grønnes vision er at nedbryde magtstrukturer, så ingen borgere er begrænset af hudfarve, etnicitet, køn eller seksualitet.

Frie Grønne vil svare på tidens udfordringer ved at se på metoder fra civilsamfundet.

”Vi ønsker flere meningsfulde fællesskaber, hvor man løser samfundsopgaver af lyst og ikke af nød,” siger Sikandar Siddique.

Kritik af DF-forslag om mere kristendom i skolen

På forsiden af dagens Information kritiserer både gymnasier, folkeskoler og en biskop Dansk Folkepartis ønske om mere kristendom på uddannelsesinstitutionerne.

I et nyt kulturudspil foreslår Dansk Folkeparti blandt andet, at kristendomskundskab skal være et obligatorisk A-niveau-fag på gymnasierne, og at konfirmationsforberedelse skal på skoleskemaet i folkeskolen.

Formand for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal, synes, DF bør holde sig fra detailstyring af folkeskolen på det niveau.

DF-næstformand Morten Messerschmidt mener, forslaget vil styrke elevernes evne til at forholde sig en omskiftelig verden.

Det sker i dag:

  • Klokken 10: Behandling af flere lovforslag i Folketingssalen, blandt andet et forslag om fuld dansk selvbestemmelse over grænsekontrollen af blandt andre Morten Messerschmidt (DF).
  • Klokken 11: Forsvarsminister Trine Bramsen (S) markerer årsdagen for Danmarks besættelse ved at afsløre en træskulptur ved Hjemmeværnsdistrikt Fyn.
  • Klokken 12: Transportminister Benny Engelbrecht (S) laver en teknisk gennemgang af udspillet om en ny plan for infrastrukturen i Danmark, som blev præsenteret torsdag.

Forrige artikel Danmarks nye kampfly er langt fra at være på omgangshøjde med nutidens trusler Danmarks nye kampfly er langt fra at være på omgangshøjde med nutidens trusler Næste artikel Prøv quizzen: Har du fulgt med? Prøv quizzen: Har du fulgt med?