Dagens overblik: V skaber flertal til modtagecentre, og partier vil presse for svar om hjemtagelser i afslutningsdebat

Til afslutningsdebat i Folketinget onsdag vil flere partier presse for svar på beslutning om hjemtagelser fra Syrien. Venstre vil nu også stemme for regeringens forslag om asylcenter i udlandet. EU tvinger store selskaber til at dele skatteforhold. Få morgenoverblikket.

Onsdag er der afslutningsdebat i Folketinget efter et usædvanligt år i coronaens tegn.

Debatten begynder klokken 9 med statsminister Mette Frederiksens redegørelse af året, der er gået. Du kan læse talerækken og følge med på Altingets liveblog helt til de sene nattetimer lige her.

Bred afslutningsdebat

Forud for debatten har flere partier fortalt Ritzau via Berlingske om nogle af de temaer, de vil presse på for i afslutningsdebatten i Folketinget.

Venstre og DF vil blandt andet vil presse statsministeren for et svar på, hvorfor regeringen vil hente 19 børn og 3 mødre med dansk tilknytning hjem fra Syrien.

SF fortæller avisen, at de vil sætte fokus på en klimaaftale for landbruget, og ligesom Enhedslisten vil de også sætte pres på, at der skal flere penge til et nyt kontanthjælpssystem. 

Konservative fortæller, at de vil sætte lup på aflivningen af mink. Sammen med Radikale vil de også efterlyse økonomiske reformer, der skal finde flere mennesker til det danske arbejdsmarked.

Læs også Sofie Carsten Nielsens (R) debatindlæg om nye økonomiske reformer på Altinget. 

V for modtagecentre

I Jyllands-Posten kan man læse, at Venstre nu også vil stemme for regeringens lovforslag, der giver mulighed for at placere et asylcenter i udlandet. Det fortæller udlændingeordfører Mads Fuglede (V) til avisen.

Når Folketinget stemmer om lovforslaget torsdag, vil der derfor være flertal.

Venstre har tidligere været afvisende overfor et modtagecenter, fordi der ikke var nogen aftale om, hvor centret skal ligge, sagde ordføreren til Altinget.

Regeringen har fortsat ingen konkret aftale om placeringen af et nyt modtagecenter, men de har været i dialog med Rwanda. 

Jan E. Jørgensen vil være borgmester

Venstres kultur- og medieordfører Jan E. Jørgensen (V) vil være borgmester på Frederiksberg. Det skriver Altinget. 

Han har siddet i kommunalbestyrelsen i Frederiksberg Kommune siden 1998, senest som 1. viceborgmester, og står også øverst på Venstres liste som spidskandidat til kommunalvalget.

Men det er først nu, Jan E. Jørgensen kalder sig selv borgmesterkandidat, når borgerne skal i stemmeboksen den 16. november i år.

Store selskaber skal dele skatteforhold

Internationale selskaber med en årlig omsætning over 725 millioner euro skal nu oplyse, hvor meget de betaler i skat i EU-lande og i lande på EU’s liste over lande i skattely. Det skriver TV2 via Ritzau.

Aftalen kom i hus mellem EU-parlamentet og EU-landenes regeringer tirsdag, og er en del af EU’s bekæmpelse af skatteunddragelse.

Flere NGO’er mener dog ikke, aftalen er yderligtgående nok. Blandt andet mener flere, at selskaberne også skulle oplyse, hvor meget de betaler i skat i resten af verdens lande. Der er bare 21 lande på EU’s liste over lande i skattely.

Det sker i dag:

Klokken 9: Partierne skal til afslutningsdebat, der afslutter det politiske år i Folketinget. Altinget liveblogger fra debatten hele dagen.

Følg med her.

Klokken 14: Epidemiudvalget har kaldt sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd om vaccinationsprogrammet og corona-relaterede udgifter. 

Klokken 14: Mere end 1 millioner underskrifter, der kræver, at EU ved lov sikrer afskovningsfri produkter, er tidligere blevet overrakt til EU-kommissionen. Nu overrækker Verdensnaturfonden, Greenpeace og andre organisationer underskrifterne til minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn (S) på Christiansborg.

Klokken 15.30: Fridays for Future, Den grønne studenterbevægelse, Noah, Global Aktion og Extinction rebellion holder klimademonstration i Rigsdagsgården.

Forrige artikel Nedslag i afslutningsdebatten: Frederiksen kårede den bedste tale, Pape blev udfordret, og en stol brasede sammen Nedslag i afslutningsdebatten: Frederiksen kårede den bedste tale, Pape blev udfordret, og en stol brasede sammen Næste artikel Thomas Larsen bliver ny politisk redaktør på Radio4 Thomas Larsen bliver ny politisk redaktør på Radio4