Dagens overblik: Tusindvis af patienter flyttes ud af hospitalsafdelinger grundet pladsmangel

I Sverige skal 100 medarbejdere skabe ”momentum for ligestillingen”. Nye ’supersygehuse’ forsinkes i hovedstaden.Rekordmange seniorer trækker sig fra arbejdsmarkedet. De fleste danskere bakker op om sanktioner mod Rusland. Få overblikket over dagens nyheder. 

God formiddag og velkommen til Altingets korte gennemgang af dagens vigtigste nyheder.

Vi lægger ud med DR’s afdækning af pladsmangel på sygehuse.

Hospitalernes egne registreringer viser, at akut pladsmangel på sygehusene har betydet, at mere end 10.000 patienter i løbet af sidste år blev flyttet til afdelinger, de ikke hørte til.

Sygehusene benytter sig nemlig ofte af såkaldte lånesenge. Konkret betyder det eksempelvis, at en ældre patient kan blive indlagt på en børneafdeling, eller en hjertepatient kan blive indlagt på en mave-tarmkirurgisk afdeling.

Det har konsekvenser for patienterne, fastslår Dansk Selskab for Patientsikkerhed, hvor tallene vækker bekymring hos direktør Inge Kristensen.

”Problemet med lånesenge er, at patienterne ikke kan få den samme behandling og pleje, som de kan få i den rigtige seng,” siger hun til DR.

Også sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er bekymret over brugen af lånesenge på sygehusene.

Han mener, at svaret er at ”booste” det nære sundhedsvæsen, så færre patienter bliver genindlagt og presset på sygehusene dermed mindskes.

Nye ’supersygehuse’ forsinkes i hovedstaden

Vi fortsætter med en anden historie om sygehuse. Hos Berlingske kan man nemlig læse, at mangel på arbejdskraft og stigende priser forsinker de kommende ’supersygehuse’ i hovedstaden.

I Herlev, Hvidovre, Hillerød og på Bispebjerg er der foruden forsinkelser udsigt til, at projekterne bliver markant dyrere, fremgår det af en orientering til politikerne i Region Hovedstaden.

Patientorganisationerne frygter, at det vil gå direkte ud over patienternes behandlinger.

”I forvejen er der overbelægning på hospitalerne, og vi frygter, at man heller ikke fremover vil være i stand til at imødekomme det pres, der vil komme, når der kommer flere ældre og mennesker med kroniske sygdomme,” siger direktør i Danske Patienter, Morten Freil, til Berlingske.

I Sverige skal 100 medarbejdere skabe ”momentum for ligestillingen”
I Danmark har der flere gange lydt kritik om underprioritering af ligestillingsområdet.

Eksperter peger på Sverige som det gode eksempel, hvor 100 medarbejdere arbejder med ligestilling i en ny styrelse.

Til sammenligning består den danske ligestillingsafdeling af 15 ansatte, som i gennemsnit rykker til et nyt ministerium hvert andet år, skriver Altinget.

Det betyder, at Danmark ikke har samme mulighed for at løfte ligestillingen mellem mænd og kvinder.

Det mener Drude Dahlerup, der er professor emerita i statskundskab ved Stockholms Universitet og har forsket i køn og politik.  

“Den danske enhed gør en heroisk indsats, men deres vilkår er mildest talt dårlige,” siger hun og tilføjer:

“Mens Danmark har sovet Tornerose-søvn, har man udbygget ligestillingsarbejdet på kommunalt, regionalt og statsligt niveau i Sverige.”

Læs hele Altingets reportage fra den svenske ligestillingsstyrelse her.

{{toplink}}

Rekordmange seniorer trækker sig fra arbejdsmarkedet

Mere end hver femte i aldersgruppen 60-64 år er enten på seniorpension, førtidspension eller i fleksjob.

Det er den højeste andel i mere end 15 år, viser en ny analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening

Og her glæder man sig ikke over tallene. Direktør Jacob Holbraad frygter, at udfordringerne med at finde arbejdskraft vil stige – ikke mindst, hvis politikerne samtidig vælger at lempe pensionsreglerne, skriver Avisen Danmark.

”Jo flere der trækker sig fra arbejdsmarkedet, jo færre er der til rådighed for virksomhederne. I en tid med mangel på medarbejdere er det selvfølgelig et problem,” siger han til avisen.

Måling: De fleste danskere bakker op om sanktioner

Trods markante prisstigninger på almindelige dagligvarer og benzin bakker et betydeligt flertal op om de hårde sanktioner mod Rusland

Det skriver Politiken på baggrund af en ny måling fra TrygFonden.

Her har syv ud af ti svaret, at de er helt eller delvis enige i, at ”vi bør indføre de hårdest mulige sanktioner over for Rusland – også selv om det fører til højere priser på benzin og fødevarer her i landet”.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) glæder sig over, at danskerne bakker op, selvom hårdere sanktioner rammer privatøkonomien.

”Det gør mig glad og faktisk også stolt, når jeg kan se, at danskerne støtter strenge sanktioner, selv om det også koster noget for dem selv. Jeg har flere gange sagt, at vores frihed ikke er gratis, men det er dyrere, hvis vi ikke gør noget,” skriver han i en kommentar til Politiken.

Det sker i dag:

  • Vladimir Putin mødes med Hvideruslands præsident
  • Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) besøger Polen
  • Klokken 11:15: Wammen og Bødskov mødes med demokraternes leder

Forrige artikel Forebyggelsesformand: Højere aldersgrænse på alkohol fjerner ikke forældrenes ansvar Forebyggelsesformand: Højere aldersgrænse på alkohol fjerner ikke forældrenes ansvar Næste artikel Ukrainske Marina er flyttet ind hos Henriette Kinnunen: Nu jagter hun et job som advokat Ukrainske Marina er flyttet ind hos Henriette Kinnunen: Nu jagter hun et job som advokat