Dagens overblik: Tidligere topminister forsvarer brug af konsulenter

I tirsdagens overblik trækker Donald Trump igen overskrifter, mens en ny EU-måling er godt nyt for alle partier pånær ét. 

God formiddag og velkommen til Altingets overblik over tirsdagens politiske nyheder. 

Vi begynder i USA, hvor Donald Trump har bedt højesteret om at sætte en kendelse om retsforfølgelsen af den tidligere amerikanske præsident i bero.  

Det skriver Ritzau ifølge Berlingske.  

Trump er i sagen tiltalt for at forsøge at omstøde valget i 2020, som han tabte til Joe Biden. 

»Truslen om retsforfølgelse kommer til at blive en politisk knippel, som man kan bruge til at påvirke præsidentens mest følsomme og vigtige beslutninger,« lyder det fra Trumps advokater ifølge mediet.  

{{toplink}}

Anmodningen kommer efter en appeldomstol i Washington tidligere har afvist, at Donald Trump har juridisk immunitet i sagen, der har sit udspring i det såkaldte stormløb på kongressen 6. januar 2021.  

Tidligere socialdemokratisk topminister forsvarer brug af konsulenter  

Så skal vi hjem til et vinterferieramt Danmark, hvor den tidligere socialdemokratiske finansminister og nuværende chefredaktør på Børsen, Bjarne Corydon, i et interview med Politiken forsvarer brugen af konsulenter i Finansministeriet og andre dele af den offentlige sektor.  

»Hvis du ikke har en maskine, der kan flytte penge rundt fra et formål til et andet, samtidig med at man får så meget ud af pengene som muligt, har jeg svært ved at se, at man kan have den type velfærdssamfund, som vi har«, siger Bjarne Corydon til avisen.  

Anledningen er, at Politiken har beskrevet, hvordan skiftende røde og blå regeringer har brugt konsulentfirmaer som McKinsey og Deloitte til at levere analyser, der kunne muliggøre store besparelser i det daværende Skat og Forsvaret.

Opgaver der som bekendt er endt med efterfølgende oprydninger, der har haft store samfundsmæssige omkostninger.

{{toplink}} 

I interviewet siger Bjarne Corydon, at konsulentfirmaerne bærer en del af ansvaret for, hvordan sagerne er endt.

Chefredaktøren erkender også, at der i begge sager skete “konkrete fejl, som vi må lære af”  

“Men hvis konklusionen er, at her havde vi en helvedesmaskine, sammensat af konsulenter og et alt for stærkt finansministerium, som vi simpelthen skal have tøjlet, så synes jeg, det er fatalt forkert«.” 

Minister vil tilbyde kommune rådgivning 

Sagen om Borup Skole i Køge, hvor børn i alderen 6 til 11 år er blevet udsat for vold, trusler og seksuelle overgreb af jævnaldrende børn, er nået ind på Christiansborg.  

I en SMS til TV2 skriver børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye, at han er “berørt” af sagen, og at han vil
undersøge, om sagen er udtryk for ”en bredere tendens”, som politikerne på Christiansborg skal forholde sig til.

Derudover kræver både Liberal Alliance og Danmarksdemokraterne en redegørelse fra ministeren i sagen.  

Ny EU-måling er skidt nyt for Alternativet  

Dagens overblik slutter i Bruxelles, hvor en ny måling foretaget af Epinion for Altinget og DR giver 10 ud af de 11 opstillingsberettigede partier en plads i Europa-Parlamentet. 

{{toplink}}

Kun Alternativet ender i målingen uden for den europæiske dør.

"Det er en afspejling af, at vi har et relativt fragmenteret partisystem i Danmark med mange relativt små partier for indeværende," siger Rune Stubager, der forsker i vælgeradfærd ved Aarhus Universitet. 

Den helt store vinder i målingen er Socialdemokratiet, der står til at få 22 procent af stemmerne. 

Forrige artikel Første EU-måling: Alle partier står til en plads i Europa-Parlamentet – undtagen ét Første EU-måling: Alle partier står til en plads i Europa-Parlamentet – undtagen ét Næste artikel Rusland vil fængsle Estlands statsminister Rusland vil fængsle Estlands statsminister