Dagens overblik: SF venter og vokser sig store

Ny rapport viser, at akademikere i højere grad end faglærte og ufaglærte har råd til at trække sig tidligt tilbage, og SF gør sig spilbare både for den nuværende og kommende regeringen. Få dagens overblik her.

Godmorgen og velkommen til dagens sommeroverblik, på en dag, hvor det politiske sommerlandskab ikke rører meget på sig.

I dag skal vi forbi en analyse af venstrefløjens kampform i meningsmålingerne og en analyse, der viser, at flere og flere med lange uddannelser bag sig får råd til at gå på pension tidligt, modsat andre faggrupper.

Vi begynder dog med en kort smuttur til Frankrig, hvor der på femte døgn har været uroligheder i nat. Urolighederne begyndte efter en fransk betjent i tirsdags skød og dræbte den 17-årige, der er kendt som Nahel M.

Nattens uroligheder var mindre voldsomme end hidtil, og fransk politi melder om 78 anholdte, skriver DR.

På grund af urolighederne skal den franske præsident Macron mødes med 200 borgmestre fra de byer, der er ramt urolighederne. Mødet finder sted i morgen, skriver DR.

Og så tilbage til dansk politik.

SF venter og vokser

Hos Berlingske analyserer Bent Winther på SF's fremgang, og de forskellige strategier de tidligere røde støttepartier følger, nu hvor regeringen ikke længere eksisterer på deres nåde.

De er dermed sat fri, skriver han:

"For Enhedslisten og Alternativet er der igen frit slag til at boltre sig i wokeness, antikapitalisme, arbejdersolidaritet og en helt fossilfri fremtid med borgerløn, kødfrie byer og Greta Thunberg. Og så er der dem, der mest bare sidder og venter. Og vokser."

Ifølge Winter kører SF's strategi på to spor. Det ene handler om at gøre sig meget synlig som oppositionsparti på nogle af de områder, hvor Socialdemokraterne har måttet give indrømmelser til de andre partier i regeringen.

Her gælder det især afskaffelsen af Store Bededag og forringelser af seniorpensionen.

Men en anden del af strategien drejer sig om at gøre sig regeringsduelige, ved at gå konstruktivt til forhandlinger og påvirke SVM-regeringens politik.

Dermed har SF mulighed for at fremvise konkrete resultater i dag, men har samtidig lanceret mærkesager, som partiet kan presse en eventuelt kommende rød regering på, i det tilfælde den nuværende midterkonstruktion bryder sammen.

Flere akademikere kan trække sig tilbage tidligt

Knap hver femte akademiker kan trodse den stigende pensionsalder og pensionere sig selv fem år før pensionsalderen, viser en ny rapport fra tænketanken Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

I hele arbejdsstyrken er det kun 11 procent, der har den mulighed. For ufaglærte er det syv procent, der kan gå på pension fem år før, og for faglærte er det ti procent.

Og forskellen i tallene er kun blevet større, de seneste år, skriver tænketanken. Forskellen bunder i, at særligt akademikernes formuer er vokset mere end andre faggruppers.

I den forbindelse spørger Information Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører om retten til tidlig pension - den såkaldte Arne-pension - er en tilstrækkelig løsning til at udbedre uligheden i muligheden for selvpension.

"Vi har lagt op til, at man løbende skal kigge på behovet for tidlig pension, og hvordan det kan indrettes. Så det er ikke, fordi vi nødvendigvis har fået udvisket hele forskellen, men jeg tror, det er meget væsentligt for mange faglærte og ufaglærte, at de har den her mulighed," siger Jens Joel til Information.

Et vigtigt forbehold at have med om analysen er, at den ikke viser, i hvor høj grad de forskellige grupper gør brug af muligheden for at gå tidligt på pension, men blot hvilke grupper, der har tilstrækkeligt stor formue til at have muligheden.

Det sker i dag

  • 12:00: 3. Juli 2022 blev tre personer dræbt og syv såret, da en 22-årig mand skød på gæsterne i shoppingcenteret Field's i Ørestaden. Årsdagen bliver markeret med et minuts stilhed ved Metropladsen i centeret ved hovedindgangen.
  • 17:00: Den Europæiske Revisionsret afgiver en særberetning om, hvordan udviklingen af en cirkulær økonomi i Europa skrider frem.

Forrige artikel Debatsommerserie: Postkort fra Bruxelles Debatsommerserie: Postkort fra Bruxelles Næste artikel Dagens overblik: Venstres store fejring af små skattelettelser Dagens overblik: Venstres store fejring af små skattelettelser