Dagens overblik: S vil sænke husleje for almene boliger

POLITISK OVERBLIK: Ifølge Socialdemokratiets beregninger kan man sænke lejen med 8.000 kroner om året i nyere almene boliger. Få dagens overblik her.

God morgen og velkommen til ugens sidste hverdag, der byder på lidt af hvert inden for politiske nyheder.

Vi starter med et nyt forslag fra Socialdemokratiet, der vil sænke huslejen for almene boliger med tusindvis af kroner. Det skriver DR.

Huslejen skal nemlig ned, hvis helt almindelige lønmodtagere skal have mulighed for at bo i byerne, mener S-formand Mette Frederiksen.

”Vi taler rigtig meget om boligejerne, og det er fint, men der er også rigtig mange mennesker, der bor til leje i Danmark, og de bliver næsten altid glemt. Vi politikere bliver nødt til at kæmpe mere for denne her gruppe,” siger Mette Frederiksen til DR.

Socialdemokratiet vil sænke huslejen på alle almene lejeboliger, som er bygget efter år 2000, med op til 8.000 kroner om året. Rent teknisk vil partiet oprette en pulje på 500 millioner kroner årligt. Ifølge Socialdemokratiets egne beregninger vil det give en huslejenedsættelse på 8.000 kroner om året i gennemsnit til alle nyere almene boliger.

Uenighed i regeringen: LA sår tvivl om finanslovsmillioner til V-kommune
En sag om millioner til østersinitiativer i Nykøbing Mors har bragt regeringen på intern kollisionskurs op til finanslovsforhandlingerne. Det skriver Altinget.

Samtidig med at regeringspartierne Venstre og Konservative delte millioner ud til områder med egne lokale kandidater fra finanslovspuljen "mindre initiativer rundt om i landet, så spillede en samlet regering inklusive Liberal Alliance ud med en indsats imod offentligt opgavetyveri.

Og det liberale standpunkt om at undgå offentligt opgavetyveri fra private virksomheder har været svært at forene med de millioner, som blev delt ud til Nykøbing Mors. Det mener både Glyngøre Shellfish, drevet og ejet af østersfiskeren Svend Bonde, og Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen:

"Der skal findes en løsning på det. Vi kan ikke leve med at udkonkurrere private virksomheder på den her måde,” siger Joachim B. Olsen.

Læs historien her.

Nyt udspil om ungdomskriminalitet: Vil sikre tidlig konsekvens
Kriminelle børn og unge ned til 12 år kan komme til at vaske brandbiler, gøre rent eller skulle igennem et såkaldt forbedringsforløb, der kan strække sig over flere år. I hvert fald hvis det står til regeringen, der fredag klokken 9 præsenterer et nyt udspil mod ungdomskriminalitet. Det skriver Berlingske.

Regeringen vil nedsætte et ungdomskriminalitetsnævn, der skal oprettes i hver politikreds med en dommer for bordenden. Derudover skal der være en repræsentant fra både politiet og kommunen til stede.

Nævnets opgave bliver at fastsætte en såkaldt straksreaktion over for de unge, som har begået kriminalitet.

”Den (straksreaktionen, red.) skal tydeligt markere, at den unge har krydset grænsen for acceptabel adfærd og sikre en tidlig konsekvens,” står der ifølge Berlingske i udspillet.

Dagens målinger: Dødt løb
To nye målinger fra henholdsvis Epinion og fra Megafon viser, at der er dømt næsten tæt løb mellem mellem rød og blå blok. Men mens rød blok fører i den ene måling, fører blå blok i den anden.

I den nye måling fra Epinion foretaget for DR står rød blok til 50,9 procent, mens blå blok står til 49,1 procent. I den nye Megafon-måling, der er foretaget for TV 2 og Politiken, står blå blok til 50,8 procent, mens rød blok står til 49,2 procent.

Venstre står til 18,1 procent i Epinion-målingen og til 18,6 procent i Megafon-målingen, men selvom det i begge målinger er en fremgang i forhold til september-målingen, finder Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, ikke de helt store ord frem:

”Jeg henter ikke pakken med Kleenex, når det går dårligt, og løber ikke rundt i en jubelrus, når det går godt. Det er bare en måling. Men selvfølgelig kan jeg bedre lide gode end dårlige målinger,” siger Jakob Ellemann-Jensen til TV 2.

Danmark indgår aftale om havvindmøller med Trump-administrationen

Der venter et nyt eksporteventyr i USA for dansk vindindustri.

Sådan lyder det fra energi-, klima- og forsyningsminister Lars Chr. Lilleholt (V), der torsdag har sat sin signatur på en ny samarbejdsaftale om havvind mellem USA og Danmark.

"Det er et scoop for Danmark. Det amerikanske energiministerie har beregnet, at amerikanerne skal investere 400 milliarder dollars i havvind frem mod 2050. Jeg ser et nyt eksporteventyr," siger Lilleholt til Altinget.

Aftalen, der er indgået mellem Lars Chr. Lilleholt og den amerikanske indenrigsminister Ryan Zinke, skal sikre bedre vilkår for havvind i USA.

Læs mere her.

Nu vil Anna Mees afløser også betale for fest
Den nye politiske leder for Radikale på Københavns Rådhus, Tommy Petersen, vil nu også betalt for en fest, han har holdt på Københavns Rådhus. Det skriver Ekstra Bladet.

Tommy Petersen, der i foråret holdt sin 40-års fødselsdag i en lokale på rådhuset, har bedt om en regning for lån af lokalet.

”Jeg betalte selvfølgelig for al forplejning selv og alt andet på nær lokalet, som folk jo ikke gør, når de holder jubilæer eller runde arrangementer,” siger Tommy Petersen til Ekstra Bladet.

Det sker i dag
Klokken 9.00: Regeringen mødes med Dansk Folkeparti til forhandlinger om næste års finanslov.

Klokken 9.00: Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og børne- og socialminister Mai Mercado (K) præsenterer nyt udspil om indsatsen mod ungdomskriminalitet.

Klokken 17.00: Radikale i hovedstaden vælger ny københavnsk spidskandidat, efter Anna Mees Allerslev har trukket sig. Tre kandidater er i spil – læs mere om dem her.

Forrige artikel Liberal Alliance sår tvivl om finanslovsmillioner til Venstre-kommune Liberal Alliance sår tvivl om finanslovsmillioner til Venstre-kommune Næste artikel Danske Spil åbner for første gang for væddemål på kommunalvalget Danske Spil åbner for første gang for væddemål på kommunalvalget