Dagens overblik: S fremlægger finanslov, og DR og ministerium får kritik efter spin

POLITISK OVERBLIK: Justitsministeriet lagde en stor nyhed til rette, så central modpart ikke kunne nå at blive hørt på DR. S lægger forslag til finanslov frem efter kritik, og på regeringens forslag er politikernes gaver til egne valgkredse blevet sløret. Her er morgenoverblikket.

Godmorgen til en torsdag morgen fyldt med politiske nyheder.

Vi begynder med Socialdemokratiet, som er blevet kritiseret for kun at brokke sig over regeringens prioriteringer på finanslovsforslaget i stedet for at lægge sit eget frem.

Det vil partiet nu gøre torsdag morgen, lyder meldingen. Dermed kommer udspillet på dagen, hvor Folketinget skal førstebehandle regeringens finanslovsforslag.

På forhånd er S-formand Mette Frederiksen ude og slå historien ned om, at S skulle være det eneste parti i rød blok, som ønsker at bevare det udskældte omprioriteringskrav på uddannelser. Det sagde partiet ellers til Altinget tidligere på ugen, men nu har det skiftet mening. 

Læs mere her.

Ritzau har ifølge JP set det samlede forslag fra S, som blandt kræver flere penge til ældrepleje, grønne biler og togfonden. Pengene skal blandt andet findes ved at hæve arveafgiften ved overdragelse af virksomheder.

Regeringen forsinker undersøgelse af ministre
Skattekommissionen skal undersøge, om nogen kan drages til ansvar for milliard-skandalerne i Skat, og i den forbindelse skal tidligere skatteministre afhøres – blandt andre nuværende finansminister Kristian Jensen (V). Men kommissionens arbejde er sat på standby.

For endnu har kommissionen blot modtaget langt under halvdelen af det materiale, den har efterspurgt. Det skønner kommissionen selv i en orientering på sin hjemmeside og peger pilen direkte mod Skatteministeriet og Skat, der har meddelt kommissionen, at man ikke kan udlevere materialet “i det tempo, der hidtil er forudsat”.

Det skriver Altinget.

Socialdemokratiets skatteordfører, Jesper Petersen, kalder det påfaldende.

“Det betyder jo, at vi næppe får afhøringer af ansvarlige skatteministre inden næste valg,” siger han.

 

Justitsministeriet orienterede central modpart i sidste øjeblik
Og så kommer vi til en række sms-korrespondancer, som stiller Justitsministeriet og DR i et dårligt lys. Ifølge Radio24syv forsøgte Søren Pape Poulsens (K) ministerium i juni at få bragt nyheden om, at man gør det muligt at forbyde foreninger, der ”virker ved vold”, uden at medierne tog en central modpart med i deres historier.

Redaktør Simon Andersen fortæller hele historien i dette facebook-opslag. 

I praksis ville den nye mulighed betyde, at indvandrerbanden LTF, Loyal to Familia, kunne blive forbudt.

Og kort fortalt efterlader Radio24syvs historie det indtryk, at DR gik med på at bringe historien blot fem-ti minutter efter, at advokaten for banden var orienteret. Dermed kunne han ikke nå at udtale sig og være med til at præge vinklen på historien med kritik af, at det kan diskuteres, om regeringens beslutning harmonerer med grundloven.

Læs mere i opslaget.

Politikernes gaver til egne valgkredse er sløret på finansloven
På regeringens forslag til finanslov er de mange gaver, som regeringspartierne har delt ud til lokale hjertesager, mere skjult end i tidligere år.

Politikerne har skaffet bevillinger hjem til egne valgkredse, for eksempel til Karen Blixen Museet i Nordsjælland, et terrarium på Fyn og til en legeplads på Frederiksberg, skriver JP.

Men hvor de mindre initiativer de foregående år klart har fremgået af en liste i regeringens forslag til finansloven, har Finansministeriet i år valgt at lægge posterne i en overordnet milliardreserve på finansloven.

LA’s finansordfører, Joachim B. Olsen, er ikke tilfreds:

"Der er ikke noget til hinder for, at der føres sognerådspolitik. Men jeg synes, det er vigtigt, at man kan gennemskue, hvad der er afsat på finansloven," siger han.

Mistænkte statsløse skal ikke kunne blive danske statsborgere
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har efter flere år fundet en løsning på et problem, som har været ivrigt diskuteret.

Fremover vil statsløse ansøgere om dansk statsborgerskab, som ifølge Politiets Efterretningstjeneste kan være til fare for statens sikkerhed, ikke få statsborgerskab.

Ifølge FN’s såkaldte statsløsekonvention har de ellers ret til statsborgerskab, medmindre de ved dom er fundet skyldige i en forbrydelse mod statens sikkerhed eller er blevet idømt en fængselsstraf på fem år eller derover. Men regeringen vil nu omfortolke konventionen, skriver JP og Politiken.

"Jeg vil ikke være med til, at vi giver statsborgerskab til et menneske, der kunne være til fare for rigets sikkerhed. Det er det problem, vi løser nu," siger  Støjberg til JP.

Tørkepakke på vej for 700 millioner
Der kan være et trecifret millionbeløb på vej til landbruget som ekstraordinær støtte efter sommerens tørke.

Det skriver Avisen Danmark, som har fået fingre i et lækket dokument. Det viser, at et bredt flertal i Folketinget forhandler om en støttepakke til landbruget.

Af dokumentet fremgår det, at regeringen har en "fælles forståelse med S om en hjælpepakke med en økonomisk ramme på knap 700 millioner kroner i 2018".

Pengene kommer fra en omprioritering af reserver og reduktion af bevillinger med mindreforbrug fra finansloven 2018.

Det sker i dag

  • 9.00 Ungdommens Folkemøde i København. Fra i dag og til og med lørdag mødes unge til demokratifestival i Valbyparken. Blandt talerne i dag er partiformændene Mette Frederiksen (S) klokken 14.50 og Kristian Thulesen Dahl (DF) klokken 10.
  • 9.00 Finansloven førstebehandles. Da Folketingssalen er ved at blive ombygget, holdes mødet i Landstingssalen.
  • Socialdemokratiet lægger sit forslag til finanslov frem.

Forrige artikel S forsøger at mane usikkerhed om besparelser i jorden S forsøger at mane usikkerhed om besparelser i jorden Næste artikel Direkte: Følg førstebehandlingen af finansloven her Direkte: Følg førstebehandlingen af finansloven her