Dagens overblik: Regeringen genovervejer sit tidligere forslag om kønsskifte

Partier bekymrer sig for finansieringen af boligudspillet, Regeringen genovervejer sit forslag om kønsskifte, og flere kvinder stiller op til regionsvalg. Få overblikket over dagens nyheder. 

God morgen og velkommen til Altingets korte overblik over dagens politiske nyheder denne onsdag, hvor det står klart, at et bredt flertal i Folketinget er blevet enige om at lempe rejserestriktionerne markant.

Det betyder, at covid-19 i udlandet som udgangspunkt ikke længere har betydning for rejsevejledningerne til danskerne, skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Partierne er enige om at holde fast i et beredskab, som kan aktiveres, hvis der opstår nye virusvarianter. Rejsevejledningerne normaliseres fredag 15. oktober.

Partier bekymrer sig for finansieringen af boligudspillet
Tirsdag præsenterede regeringen sit ventede boligudspil, som skal sikre, at borgere med almindelige lønninger kan bosætte sig i de større byer.

Regeringens planer om at opføre 22.000 almene boliger får en blandet modtagelse på Christiansborg, hvor både SF, Enhedslisten, Venstre og Dansk Folkeparti bekymrer sig over, at finansieringen sker gennem Nybyggerifonden. Det skriver Altinget.

”Man får det til at lyde som om, at man laver en ny fond og tager pengene fra Nybyggerifonden, som om at den var sprængfyldt med penge. Det er den ikke. Det er indbetalinger fra lejerne i mange år ud i fremtiden, man disponerer over her,” siger Venstres boligordfører, Heidi Bank.

Læs også Altingets overblik over boligudspillet her.

Regeringen genovervejer sit forslag om kønsskifte
Et notat fra Det Etiske Råd får nu regeringen til at genoverveje sit tidligere forslag om at fjerne aldersgrænsen for kønsskifte, skiver Jyllands-Posten.

Et stort flertal i Det Etiske Råd ønsker at sænke lavalderen fra de nuværende 18 år. Men de fleste rådsmedlemmer vil fortsat have en grænse på 10-12 år.

”Regeringen har i lyset af navnlig Det Etiske Råds udtalelse til Folketingets Ligestillingsudvalg om dette spørgsmål fundet det nødvendigt med yderligere overvejelser om spørgsmålet,” lyder et skriftligt svar fra Indenrigsministeriet til Jyllands-Posten.

Forsvarschef: Behov for servere før flere kampfly, skibe og kampvogne

Politikerne bør investere i kunstig intelligens og databehandling, inden man køber mere isenkram til Forsvaret, lyder opfordringen fra forsvarschef Flemming Lentfer i et interview i Altinget.

Udmeldingen kommer forud for forhandlinger om et nyt forsvarsforlig for 2024, som forventes at starte næste år og rækker flere år frem.

”Vi skal ikke bare købe mere af det samme. Flere kampvogne, flere skibe og flere fly. Der er nogle andre investeringsområder, som jeg tror, kommer før, vi fortsætter med at købe flere platforme a la dem, som vi har i forvejen,” siger forsvarschefen. 

Vismænd forventer fortsat ikke overophedning
I Dagbladet Børsen gennemgås de økonomiske vismænds halvårsrapport, som blev offentliggjort tirsdag. Vismændene vurderer, at dansk økonomi befinder sig i begyndelsen af en højkonjunktur, men forudser alligevel en blød landing, hvor vi undgår overophedning.

”Aktivitetsfremgangen indebærer, at dansk økonomi ventes at bevæge sig tilbage i den begyndende højkonjunktur, der var forud for pandemien,” skriver vismændene i den nye rapport.

Derfor skal politikerne holde lidt igen med det offentlige forbrug og være klar til at sætte foden på bremsen, hvis det pludselig går hurtigere end forventet, lyder det.

Rapport: Ministeriers regnemetoder bør dokumenteres bedre
Vi bliver ved vismændenes rapport. Dagbladet Information har et interview med overvismand Carl-Johan Dalgaard, som uddyber forslaget om at gøre de økonomiske regnemodeller i ministerierne mere gennemskuelige.

I dag er det nemlig ikke tydeligt for politikere og offentligheden, hvor sikre ministerierne selv føler sig på de beregninger, der er grundlaget for politiske beslutninger, mener de økonomiske vismænd.

”Der er forskellige kategorier af evidens, og vi lægger op til, at ministerierne skal være mere klare omkring, hvad det er for en kategori, deres beregninger er i,” siger Carl-Johan Dalgaard til Information.

Flere kvinder stiller op til regionsvalg
Når danskerne inden længe skal stemme, vil der være flere kvinder på stemmesedlen til regionsvalget end tidligere.

I alt stiller 487 kvinder op til regionalvalget. Det er 47 flere end ved sidste valg.
Dermed er 36 procent af valgets kandidater er kvinder. I 2013 udgjorde kvinderne 28 procent, skriver Ritzau ifølge TV 2.

Ifølge lektor i statskundskab ved Københavns Universitet Karina Kosiara-Pedersen har partierne en afgørende betydning, hvis vi skal nærmere en lige fordeling af kønnene.

”Mænd er mere tilbøjelige til at melde sig ind i politiske partier end kvinder. Så de kvinder, der er, skal måske i højere grad opfordres til at stille op. Og det er partiernes opgave," siger hun til Ritzau.  

Det sker i dag: 

  • Klokken 9: Rigsretssag mod Inger Støjberg fortsætter
  • Norges nye regering præsenterer sit regeringsprogram

Forrige artikel Forsvarschef: Behov for servere før flere kampfly, skibe og kampvogne Forsvarschef: Behov for servere før flere kampfly, skibe og kampvogne Næste artikel Måling: 1 ud af 10 pendlere vil rejse mindre med tog og bus efter corona Måling: 1 ud af 10 pendlere vil rejse mindre med tog og bus efter corona