Dagens overblik: Regeringen ændrede på få timer holdning til flerkoneri og unge brude i særlov

Efter få timers kritik fra den borgerlige opposition trak Tesfaye i land på holdningen om, at flere koner eller mindreårige skal have opholdstilladelse, hvis deres ægtefælle evakueres fra Afghanistan. Og så har Altinget kigget i Kræftens Bekæmpelse aktieportefølje og fundet både cola og burgere. 

God morgen og velkommen til dette overblik over fredagens politiske nyheder.

På få timer ændrede regeringen syn på en særlov om ophold til barnebrude og flere koner.

I går aftes kunne Jyllands-Posten fortælle, hvordan Mattias Tesfaye (S) i et udkast til en særlov om opholdstilladelse til evakuerede afghanere, havde ændret en væsentlig detalje.

Mindreårige ægtefæller og flere koner skulle nu alligevel kunne få opholdstilladelse, på  trods af en politisk aftale fra juni om det modsatte. Det bekræftede udlændingeministeren til Jyllands-Posten sent torsdag eftermiddag.

Men efter få timers kritik fra den borgerlige opposition trak Tesfaye i land, og sent torsdag aften modtog avisen en ny udtalelse. Nu skulle flerkoneri og mindreårige ægtefæller ikke anerkendes alligevel:

”Lovforslaget bliver ændret på flere punkter i forhold til den tekst, der har været i høring. Det betyder blandt andet, at vi ikke vil anerkende flere ægtefæller eller mindreårige ægtefæller som grundlag for en opholdstilladelse efter særloven.”

Kræftens Bekæmpelse har købt aktier i McDonald’s, imens de selv advarer mod overvægt
Næst efter rygning er overvægt den største risikofaktor for kræft, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse. Alligevel har organisationen købt aktier i store Coca-Cola, McDonald's og andre store fastfoodkæder.

Det kan Altinget fortælle her til morgen.

På Christiansborg vækker det kritik fra både Enhedslisten og DF:

”Jeg kan ikke lade værre med at trække på smilebåndet over det. Men i virkeligheden er det jo dobbeltmoralsk,” siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, til Altinget.

Kræftens Bekæmpelse selv kalder det et ”dilemma og en super-relevant problemstilling”, efter Altinget har rettet henvendelse til organisationen. Nu vil de være mere forsigtige og tage en dialog med deres kapitalforvaltere om muligheden for at fravælge den type aktier:

”Vi går netop ikke efter det størst mulige afkast, for så kunne man investere i hvad som helst. Vi har netop sat nogle begrænsninger på. Og netop fordi vi er dem, vi er, vil vi prøve at være endnu mere forsigtige," siger Michael Henneberg Pedersen.

Læs historien her.

Ubådsstrid får EU til at udskyde handelsaftale med Australien
Forhandlinger mellem Australien og EU om en handelsaftale udskydes nu til november.

Det skriver Ritzau her til morgen.

Det sker midt i den ubådsstrid, der har hersket siden midten af september. Her annullerede Australien en aftale med Frankrig om levering af ubåde, fordi man i stedet ønskede at basere sin flåde på amerikansk og britisk teknologi. En beslutning, der fik Frankrig til at hjemkalde sine ambassadører fra både Australien og USA.

Det er EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, der nu stiller spørgsmålstegn ved, om EU kan indgå en handelsaftale med Australien.

“Der er mange spørgsmål, som skal besvares. Et af vores medlemslande er blevet behandlet på en måde, der ikke er acceptabel,” sagde von der Leyen for nylig i forbindelse med FN's Generalforsamling i New York City ifølge CNN.

Forhandlingerne var planlagt at skulle optages den 12. oktober, men udskydes en måned.

Partier vil udtage langt flere lavbundsjorde end regeringen
Midt i de svære landbrugsforhandlinger nedtoner regeringen på ny mulighederne for at udtage klimabelastende lavbundsjorder. Men partier fra begge fløje ærgrer sig over den manglende optimisme.

Det skriver Altinget i dag.

Både støttepartierne og oppositionen mener, at regeringen ser sort på mulighederne i lavbundsjordene. SF og Enhedslisten vil have 100.000 hektar lavbundsjorde på under fem år, imens oppositionen vil have det inden 2030.

De udfordringer med udtagning lavbundsjordene, som regeringen peger på i sit nye klimaprogram, gør ikke indtryk på Venstres Troels Lund Poulsen:

“Nej, det gør ikke indtryk. For Venstre handler det om, hvorvidt man har den fornødne politiske vilje til at sikre den grønne omstilling af fødevareerhvervet.”

 

Det sker i dag:

13:30: Ministre får digitaliseringsanbefalinger
Finansminister Nicolai Wammen (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S) tager i dag imod anbefalinger fra regeringens digitaliseringspartnerskab. I den forbindelse er der doorstep i Finansministeriet fra klokken 13.30.

Forrige artikel Kræftens Bekæmpelse advarer mod overvægt. Men foreningen har købt aktier i Coca-Cola og McDonald's Kræftens Bekæmpelse advarer mod overvægt. Men foreningen har købt aktier i Coca-Cola og McDonald's Næste artikel Mens alle taler om Villy og Eva, drømmer Konservative om at snuppe borgmesterposten i Kolding Mens alle taler om Villy og Eva, drømmer Konservative om at snuppe borgmesterposten i Kolding