Dagens overblik: Partier kritiserer Frederiksen for at lancere teststrategi fra april som en nyhed

NYHEDSOVERBLIK: Der er intet nyt over den teststrategi, som statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterede tirsdag, lyder det fra flere partier i Folketinget. Forkert prognose fra Statens Serum Institut har kostet samfundet dyrt, vurderer ekspert. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Godmorgen og velkommen til onsdagens politiske nyhedsoverblik.

I dag starter vi med kritiske røster fra oppositionen. De stammer fra henholdsvis Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, og Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, og de er rettet mod statsminister Mette Frederiksen (S) og regeringen.

På forsiden af onsdagens udgave af Jyllands-Posten finder vi historien om, at den nye ”offensive” teststrategi, som Mette Frederiksen præsenterede på et pressemøde tirsdag, ikke er en ny strategi. Det viser dagbladets egen gennemgang af Sundhedsstyrelsens teststrategier og udtalelser fra både styrelsens direktør, Søren Brostrøm, og sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S).

Det vækker kritik fra Sophie Løhde og Søren Pape Poulsen.

”Det er jo mildest talt mærkværdigt, at statsministeren lancerer dette som noget nyt. Det nye er, at regeringen nu lover, hvad regeringen har lovet i forvejen – men bare ikke har leveret på,” siger Sophie Løhde til Jyllands-Posten.

Der er ikke samme hårde ord fra støttepartierne Radikale og Enhedslisten, men de er enige i, at der ikke er tale om en ny strategi.

Ekspert: Prognose fra Statens Serum Institut har kostet dyrt
Den første fase af genåbningen skete på baggrund af en prognose fra Statens Serum Institut med beregninger om, hvordan coronaepidemien ville udvikle sig i Danmark.

Men det skete på et pessimistisk grundlag, skriver Politiken. Prognosen spåede et meget højere tal for indlagte i maj, end det er tilfældet i dag. Antallet af indlagte på landets intensivafdelinger er lavere end det mest optimistiske scenarie i prognosen fra Statens Serum Insitut.

Den forkerte fremskrivning kan have påvirket politikerne til at genåbne samfundet langsommere, og det kan have kostet samfundet dyrt, siger Jakob Kjellberg, der er professor i sundhedsøkonomi ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

”Mange politikere ville gerne åbne mere og tidligere op for samfundet, og når modellerne har ramt så skævt, kan det have betydet, at politikerne har fået et forkert grundlag til at træffe meget afgørende beslutninger på. Det har potentielt kostet rigtig mange penge for samfundet, at modellens resultater har været skæve,” siger han til Politiken.

20 butikskæder i fælles opråb: Vi bliver snydt for millioner
Onsdag udkommer flere af de landsdækkende dagblade med annoncer fra 20 danske detailkæder, der forsøger at råbe politikerne på Christiansborg op.

Butikskæderne er utilfredse med de hjælpepakker, som regeringen har lavet til blandt andet detailhandlen. De føler sig snydt for millioner, da de ikke kan få fuld kompensation for deres udgifter, hvilket de ellers mener, at de fik stillet i udsigt i forbindelse med hjælpepakkerne

Det skriver Børsen.

”Vi håber, annoncerne kan fortælle erhvervsministeren, at de 20 butikskæder med flere tusinde ansatte er i alvorlige problemer, fordi han har lavet pakken, som han har lavet den. Det her kommer til at ende i rigtig mange opsigelser,” siger Michael Bech, der er administrerende direktør i elektronikbutikskæden Humac, til Børsen.

De 20 butikskæder har det til fælles, at de blev tvunget til at lukke deres butikker, da landets storcentre blev lukket ned. Men butikskæderne har også butikker uden for centrene og en webshop, og derfor kan de ikke få 100 procents kompensation for deres udgifter ifølge reglerne for hjælpepakkerne.

Placering af ny styrelse vækker undren
Regeringen opretter en ny styrelse under Justitsministeriet, der får til opgave at koordinere og forberede beredskabet under coronavirussen og andre fremtidige pandemier.

Folketingets sundhedsordførere er enige i behovet for en bedre koordinering, men de sætter spørgsmålstegn ved, hvorfor styrelsen skal placeres under Justitsministeriet.

Det skriver Berlingske.

”Jeg forstår ikke, hvorfor styrelsen skal ligge under Justitsministeriet. Jeg har svært ved at se logikken i det, og det fremgik ikke af pressemødet, hvorfor den ikke for eksempel skulle lægges ind i Sundhedsstyrelsen eller Beredskabsstyrelsen,” siger Radikales sundhedsordfører, Stinus Lindgreen, til Berlingske.

Frederiksen afviser kritik fra R og V
Tirsdag langede blandt andet Radikale og Venstre ud efter statsminister Mette Frederiksen, fordi de var utilfredse med, at halveringen af afstandskravet ikke blev nævnt under forhandlingerne om genåbningen.

Men den kritik affejede Mette Frederiksen i spørgetimen samme dag.

Det skriver TV 2.

Ifølge statsministeren var alle partiledere vidende om, at der var en ændring af afstandskravet på vej.

”Vi har hele tiden vidst, at der pågår et arbejde i myndighederne om afstandskravet. Det talte vi også med partierne om. At der kunne komme nye afstandskrav. Så vælger man så at afslutte arbejdet søndag. Men der er ikke noget hos mig, der siger, at hvis vi havde kendt til afstandskravet på én meter, så havde vi indgået en anden aftale,” sagde Mette Frederiksen ifølge TV 2.

Sundhedsstyrelsen offentliggjorde de nye retningslinjer søndag, hvor kravet gik fra to til en meters afstand. Aftalen om genåbningen landede torsdag aften.

Coronavirus: Antal smittede og indlagte i Danmark
På falderebet får du lige de nyeste tal om coronavirussens spredning i Danmark, som Altinget følger på daglig basis.

Forrige artikel Kina langer hårdt ud efter USA i strid om Grønland Kina langer hårdt ud efter USA i strid om Grønland Næste artikel Hvorfor tror Seruminstituttet pludselig ikke længere på en ny coronabølge? Her er Kåre Mølbaks forklaring Hvorfor tror Seruminstituttet pludselig ikke længere på en ny coronabølge? Her er Kåre Mølbaks forklaring