Dagens overblik: Minister truer Venstre inden landbrugsforhandlinger, og lydfil kan få betydning i Messerschmidt-sag

"I går var vi jo til EU-seminar" – lydfil kan påvirke Messerschmidt-sag. Justitsministeriet blåstempler embedsværkets hjælp til ministre i S-erhvervsklubber. Fødevareministeren truer V med at droppe deres opbakning til landbrugsaftale. Få morgenoverblikket.

Godmorgen og velkommen til dit politiske fredagsoverblik. 

To selvmordsbomber forårsagede torsdag eksplosioner i lufthavnen i Kabul, som resulterede i mere end 100 døde, herunder 13 amerikanske soldater. Det skriver flere internationale medier

Islamisk stat har taget skylden for angrebene, og på et pressemøde torsdag talte USA’s præsident Joe Biden direkte til gerningsmændene, hvor han lovede at tage hævn: ”Vi vil opspore jer og få jer til at betale prisen,” sagde han.

Danmarks statsminister, Mette Frederiksen (S), kommenterede også angrebene i Kabul på Twitter. 

Lydfil kan få betydning for Messerschmidt-sag

I Berlingskes forsidespalter har journalisterne fået fat i en mere end 10 minutter lang lydfil, der ifølge avisen kan få betydning for Morten Messerschmidts sag, hvor han er fundet skyldig i dokumentfalsk og svig med EU-midler – en dom, han har anket.  

Lydfilen er optaget af tidligere medarbejder i Dansk Folkeparti Karsten Lorenzen på partiets sommergruppemøde i 2015.

”Og som I vil vide: I går var vi jo til EU-seminar – ligesom vi var sidste år – organiseret af vores europæiske parti,” siger Messerschmidt på lydfilen, hvor han ifølge avisen er i gang med at holde et oplæg om sit arbejde i Europa-Parlamentet.

Lydfilen står i kontrast til oplysninger fra en række nuværende og tidligere DF-politikere, som har vidnet i sagen, og afvist, at sådan en konference har fundet sted. 

Blåstempling af embedsværk-hjælp i S-erhvervsklubber

Ifølge Justitsministeriet må ministre gerne bruge embedsværket til at lave oplæg til møder i Socialdemokratiets erhvervsklub, som medlemmer årligt betaler 20.000 for at deltage i.

Det slår justitsminister Nick Hækkerup (S) fast i en ny redegørelse, som er udarbejdet på forespørgsel fra SF’s retsordfører Karina Lorentzen. Det skriver Altinget Erhverv.

To juraprofessorer er helt uenige med ministeriets konklusion. De tre støttepartier har også tidligere givet udtryk for, at de ønsker nye regler på området, men det afviser regeringen i redegørelsen.

Minister truer V inden landbrugsforhandlingerne

Forhandlingerne om en grøn landbrugsaftale går i gang i Folketinget i næste uge. Regeringen har lagt op til en bred aftale over midten, men i Politiken truer fødevareminister Rasmus Prehn (S) nu Venstre med, at der skal ligge en aftale klar indenfor en måned, ellers finder han flertal alene i rød blok:

"Vi har haft næsten 60 møder. Vi har besvaret 671 spørgsmål. Venstre har stillet 340 spørgsmål. Vi har boret alle muligheder ud. Vi kan se, at der er en meget påtrængende klimakrise. Hvis Venstre alligevel begynder at være skeptiske, trække tiden og smyge sig udenom, så må jeg lave en aftale med dem, der vil lave en aftale", siger ministeren til avisen.

Men Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, tror, at ministeren bluffer.

”Det tror jeg ikke, at han tør. Det er bare et forsøg på at spille stor mand”, siger han til Politiken.

Usikkerhed om konsekvenser af sygeplejerske-strejke

Da regeringen greb ind i sygeplejerskernes strejke, var det på baggrund af udsigten til en pukkel af udskudte operationer, som kan tage op til to år at afvikle. Det sagde sundhedsminister Magnus Heunicke på et pressemøde onsdag. Men den tidshorisont er lige lovlig pessimistisk, vurderer sundhedsøkonomer til Altinget Sundhed.

”Det er malet hårdt op, hvis vi ser på de erfaringer, vi har fra strejken i 2008 og fra Covid-nedlukningen," siger professor i sundhedsøkonomi Jakob Kjellberg til Altinget.

Til TV2 kritiserer Enhedslisten og SF regeringens brug af tallene fra Sundhedsstyrelsen, fordi regeringen ifølge partierne undlod at fortælle, at de udskudte operationer for eksempel også kan skyldes efterslæbet efter corona-nedlukningen. 

Forhandlingerne om et lovindgreb i strejken fortsætter i Folketinget fredag, hvor blandt andet Enhedslisten i Politiken har bebudet et ændringsforslag, hvor man skal finde fem milliarder kroner årligt til at dække løngabet fra tjenestemandsreformen – et forslag, partiet præsenterede første gang i 2017.

Finansministeren: Finansloven bliver strammet

Mandag præsenterer finansminister, Nicolai Wammen, regeringens forslag til en finanslov for 2022, og i et interview med Børsen varsler ministeren en strammere én af slagsen.

“Det bliver en markant strammere finanslov i år end sidste år. Der er ikke længere brug for, at vi giver det store rygstød til dansk økonomi. Men at vi i stedet udviser rettidig omhu ved at sikre et langt og stabilt opsving,” siger Nicolai Wammen til avisen.

Ministeren løfter også sløret for, at finanslovsforslaget ikke vil indeholde mange nye initiativer, blandt andet vil coronahjælp til erhvervslivet ikke længere være på finansloven.

Det sker i dag: 

  • Kristendemokraterne holder sommergruppemøde den 27.-28. august på Christiansborg.
  • Miljøminister Lea Wermelin (S) besøger Norddjurs Kommune. 
  • Klokken 10: Folketinget samles ekstraordinært for at 2. og 3. behandle et lovforslag, som skal stoppe sygeplejerskernes strejke. Strejken kan dermed være slut lørdag.
  • Klokken 10: Miljøminister Lea Wermelin (S) besøger Norddjurs Kommune, som er med i konkurrencen om at blive Danmarks Vildeste Kommune.
  • Klokken 11: Åbent samråd med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om regeringens prioriteringer i forhold til lyntest af regeringen samt udvalgte ansatte i ministerierne.

Forrige artikel Regeringens flidskarakter får lunken modtagelse Regeringens flidskarakter får lunken modtagelse Næste artikel Karsten Dybvad godkendte vederlag på 692.000 kroner til afgående CBS-rektor i strid med reglerne Karsten Dybvad godkendte vederlag på 692.000 kroner til afgående CBS-rektor i strid med reglerne