Dagens overblik: Mette Frederiksen tager til dronningen med et hold tunge drenge

1. maj løftede lidt af sløret for emnerne i en kommende valgkamp, mener Altingets politiske kommentator. Og så er der rokade i regeringen. Dit politiske overblik finder du her.

Godmorgen og et hæsblæsende velkommen til en ny uge i dansk og europæisk politik, der begynder med en ministerrokade. Så er vi ligesom i gang.

Rokaden kommer, efter at Nick Hækkerup (S) søndag offentliggjorde sin beslutning om at stoppe i dansk politik for i stedet at blive direktør i Bryggeriforeningen. {{toplink}}

Fra landets mange kloge politiske hoveder lød det da også, at den vellidte justitsminister, som var et af de centrale ansigter på Socialdemokratiets stramme kurs, ikke kunne erstattes af hvem som helst.

Derfor har afgangen da også udløst en mindre stoledans i regeringen. Den ser sådan her ud:

  1. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bliver ny justitsminister.
  2. Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) udnævnes til ny udlændinge og integrationsminister.
  3. Politisk ordfører Christian Rabjerg Madsen (S) træder ind i regeringen som indenrigs- og boligminister.

På Altinget dækker vi rokaden hele dagen, men for nu forlader vi den for at kaste et hurtigt blik på resten af dagens politiske nyheder. Og vi begynder med den netop overståede 1. maj. 

1. maj-taler tydeliggjorde temaer til kommende valgkamp

Selv om der ikke var meget "arbejderklasse eller kampdag" i statsminister Mette Frederiksens (S) tale på Arbejdernes Internationale Kampdag, og der heller ikke kom nogen nyheder, blev en række af temaerne til den kommende valgkamp tydeliggjort.

Det skriver Altingets politiske analytiker, Erik Holstein.

"Mette Frederiksen vil – suppleret af SF og Enhedslisten – slå hårdt på, at de borgerlige er parat til at rulle Arne-pensionen tilbage. Her har V og K ret uforsigtigt genoplivet et emne, der var en sællert for socialdemokraterne i sidste valgkamp," lyder det.

Du kan læse hele analysen her.

Nyt lovforslag om overvågning af borgere får kritik

Det vækker kritik blandt flere af landets juraeksperter, at regeringen vil droppe et krav om retskendelse, inden politiet kan begynde at overvåge og registrere borgeres færden, sådan som et nyt lovforslag lægger op til. Det skriver Berlingske.

I dag er det nemlig sådan, at domstolene skal give en godkendelse enten før eller i visse tilfælde seneste et døgn efter, at overvågningen af mistænktes gøren og laden går i gang.

Men det er "ressourcetungt", lyder det fra regeringen, der sender lovforslaget i Folketingssalen fredag denne uge.

Du kan læse kritikken hos Berlingske her.

DF'ere: Vi begik fejl med Radio24Syv

Da Dansk Folkeparti i 2019 fik gennemtrumfet et krav om, at redaktionen på FM4-frekvensen – der dengang sendte den populære kanal Radio24Syv – skulle arbejde mindst 110 kilometer fra hovedstaden, var det en fejl. Det erkendte to af Dansk Folkepartis profiler, Pia Kjærsgaard og Søren Espersen, i weekenden på Twitter.

"Det var en stor fejl, vi begik dengang, og det er en bred erkendelse i partiet i dag," uddyber sidstnævnte i et interview med Berlingske.

Kravet betød, at stationen opgav at ansøge om en ny sendetilladelse. Og i sidste ende måtte Radio24Syv lukke helt.

Her kan du læse mere i Berlingske.

Det sker i dag

  • Dagen starter tidligt for fiskeriminister Rasmus Prehn (S), der 06.45 mandag morgen rykker Fiskeriministeriet til Hanstholm og i den forbindelse inviterer til åben dialog.
  • Det er også mandag, at statsminister Mette Frederiksen (S) udpeger en ny justitsminister, efter at Nick Hækkerup (S) har besluttet at forlade dansk politik for en post som direktør i Bryggeriforeningen. Det er blevet til en mindre rokade, som præsenteres for dronning Margrethe klokken 10.00.
  • Dansk Ungdoms Fællesråd samler klokken 13.00 Demokratikommissionen til debat om udviklingen af det danske demokrati.

Forrige artikel Tesfaye ny justitsminister: Her er ministerrokaden Tesfaye ny justitsminister: Her er ministerrokaden Næste artikel Mette Frederiksens kort på hånden er lige så stærke som før. Men én ting kan skabe problemer  Mette Frederiksens kort på hånden er lige så stærke som før. Men én ting kan skabe problemer